Gotujemy z łódzkimi blogerami - wegański pasztet według Cocina de la Mamacita de Bożenka

W naszym cyklu Wielkanocnych przepisów od łódzkich blogerów czas na coś z innej beczki. Zaskoczcie gości wegańskim pasztetem z grochu.

O Dominice Czapskiej z bloga Cocina de la Mamacita de Bożenka i jej obiadkach czapkowych mogliście już przeczytać na naszej stronie. Dzisiaj prezentujemy wam przepis jej autorstwa na Wielkanocny przepis dla tych, którzy stronią od mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego.

SKŁADNIKI:

  • 1,5 szklanki grochu
  • szklanka kaszy jaglanej
  • 6 średnich marchwi
  • 1/3 dużego pora
  • 1 cebula
  • szklanka słonecznika
  • po łyżeczce: chili, garam masali, soli, majeranku
  • odrobina kurkumy, oregano, suszonej włoszczyzny (mam taką drobniusią)
  • 2 kostki warzywne
  • olej lub oliwa
  • bułka tarta

Gotujemy z łódzkimi blogerami - wegański pasztet według Cocina de la Mamacita de Bożenka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Groch moczymy przez około pół godziny. Możemy wcale nie moczyć. Gotujemy go z kostką warzywną i z odrobiną oliwy. Kiedy widzimy, że trochę nam urósł i zmiękł, odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. W tym samym czasie na drugim palniku gotujemy szklankę kaszy jaglanej (również z kostką warzywną). Na patelni podsmażamy por, cebulę i starte marchewki ze wszystkimi przyprawami. Kiedy się nam to troszkę podsmaży i poddusi, dodajemy słonecznik. No i pozostaje nam wszystko zmielić. Ja miksowałam na dwie tury. Groch z kaszą były jeszcze ciepłe więc nie musicie czekać, aż wszystko wystygnie. Później smarujemy blachę odrobiną oliwy, sypiemy troszeczkę bułki tartej i wykładamy masę do blaszki. Podlałam to odrobiną wody, żeby łatwiej ugładzić w formie, a wierzch posypałam ziołami i bułką tartą. Z tej ilości wyszły mi jedna mała i jedna dłuuuga blaszka pasztetu.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...