Goût de France – francuska uczta w łódzkich restauracjach

Jak co roku, szefowie kuchni z całego świata uczczą pierwszy dzień wiosny wyjątkowym hołdem dla kuchni francuskiej. Goût de France to międzynarodowe, kulinarne święto i świetna okazja, by spróbować popisowych dań rodem z Francji. W tym roku zaprosi was na nie dziewięć łódzkich restauracji.

Goût de France nazywane jest największą, francuską kolacją na świecie. Jest w tym sporo prawdy. W ten jeden dzień w roku, 21 marca, najlepsi szefowie kuchni na świecie przygotowują wystawne kolacje inspirowane tradycjami kulinarnymi Francji. Kraju, który jest kolebką haute cuisine. W tym roku do wydarzenia dołączyło aż 3000 restauracji ze 150 krajów. W tym gronie znalazło się też dziewięć łódzkich lokali. Wspólnie promować będą wszystko, co najlepsze we francuskiej kuchni: wspólne jedzenie i cieszenie się wysokiej jakości posiłkami przygotowanymi z szacunkiem dla produktów i środowiska naturalnego.

Gout de France 2018

Kolacje Goût de France nawiązują do historycznych Les Dîners d’Épicure, które w 1912 roku zaczął organizować we Francji Auguste Escoffier. Ich idea była prosta: jeden wieczór, jedno menu i mnóstwo pysznego jedzenia oferowanego w miastach na całym świecie jak największej liczbie gości. Tak będzie też w najbliższą środę. Restauracje przygotowały specjalne menu, prezentujące różnorodność kuchni francuskiej przy zachowaniu indywidualnego charakteru lokalu. Sprawdźcie, co zjecie w Łodzi.

Cesky Film Gout de France 2018

Święto kuchni francuskiej zaczynamy w restauracji Cesky Film. Chociaż menu tego lokalu kojarzy się bardziej z knedlikami niż ślimakami, to jego szef kuchni – Karol Świąder już nie raz pokazał różnorodność i bogactwo swoich umiejętności kulinarnych. Potrafi on w ciekawy sposób czerpać z dziedzictwa kulinarnego różnych regionów świata, więc i Francja nie powinna być zaskoczeniem. W menu na środę przygotował małże świętego Jakuba, tartę z serem Roquefort, bulion z żabich udek, pieczony udziec jagnięcy ze ślimakami w czerwonym winie, selekcję serów francuskich oraz crème brulee. Bardziej szczegółowo o francuskiej ofercie Ceskiego Filmu pisałyśmy w minionym tygodniu.

Fatamorgana

Pora na Fatamorganę, której szef kuchni Bartłomiej Pagacz ma silne, kulinarne związki z Francją. Po ukończeniu łódzkiego gastronimika wyjechał właśnie do tego kraju, by uczyć się dalej w prestiżowej szkole Center de Formation d’Apprentis Louis Prioux in Bar le Duc. Po powrocie do Łodzi otworzył własną restaurację, w której wykorzystuje zdobytą we Francji wiedzę, by tworzyć autorskie menu. Z okazji Goût de France zaprosi na kolację, w menu której znajdą się smażone raki, quiche Lorraine z porem, comber z królika faszerowany grzybami, polskie sery zagrodowe oraz gratin z owoców sezonowych. Cena kolacji wynosi 120 zł od osoby. Możecie zdecydować się też na opcję z pairingiem win za dodatkowe 80 zł.

Fot: Quale Restaurant

Przenosimy się do Quale Restaurant, gdzie utytułowany szef kuchni Szymon Stach zaprezentuje swoją, nowatorską wizję kulinarnego dziedzictwa Francji. Szymon ceni sobie niebanalne połączenia smaku, nowoczesne techniki kulinarne i nietuzinkową formę proponowanych dań, ale chętnie sięga do najlepszych, gastronomicznych tradycji, co dobrze wpisuje się w ideę Goût de France. Podczas kolacji w Quale zjecie tatar wołowy, pieróg z mięsem kraba, zupę cebulową, gulasz cielęcy i ptysia z kremem orzechowym. Cena: 160 zł + 78 zł za pairing win).

Lokal

Goût de France zawita także do Lokalu. Restauracja w Pasażu Schillera francuską ucztę przygotowaną przez szefa kuchni Arkadiusza Kozłowskiego rozpocznie deską lokalnych serów kozich podawanych z powidłami, marynowaną gruszką i karmelizowanymi orzechami. Następnie na przystawkę spróbujecie sera Dziurgas w czterech odsłonach, dalej pojawi się parowany filet z makreli z mięsem z raków i krewetek, a na koniec ptasie mleczko z żelem czekoladowym i cytrynowym. Sery pojawią się także we francuskim menu restauracji Piotrkowska 97. Ewa Rezler, szefowa kuchni związana z tym miejscem od 17 lat poda kozi camembert panierowany w migdałach. Oprócz niego zjecie tu również cynaderki cielęce z musztardą Dijon, zupę z małży, pierś kaczki z duszoną kapustą oraz gorzki mus czekoladowy, a do tego wino. Cena menu wynosi 185 zł.

Nowa sala Time w restauracji Farina Bianco

Po raz drugi do wydarzenia dołączy też Farina Bianco. Tutaj pięcielementowe menu w cenie 145 zł przygotuje szef kuchni Kamil Maćkowski. Zaprosi on na przegrzebki z patelni z kawiorem ze ślimaka, słynną francuską zupę Bouillabaisse z owocami morza, filet z labraxa z purée z kopru włoskiego, pierś z kaczki confit z purée z palonej kapusty czerwonej i krokietem gryczanym oraz słodki ekler z kremem śmietankowym polany czarną czekoladą i płonący waniliowy crème brûlée. Po raz pierwszy w Goût de France udział weźmie młodsza siostra Fariny – Wall Street BBQ. Robert Biernacki, szef kuchni z kilkunastoletnim doświadczeniem, który niedawno objął stery w tej restauracji przygotuje czterodaniowe menu w cenie 119 zł. w jego skład wejdą: pate z kurzych wątróbek, Boeuf Bourguignon, crotin de chavignol, czyli kozi ser na ciepło z miodem oraz czekoladowe millefeuille z musem z owoców leśnych.

Novo lounge bar

Podczas środowego święta, swoją rodzimą kuchnię zaprezentuje gościom również pochodzący z Francji Bruno Schneider – szef kuchni restauracji Gęsi Puch. Związany jest z polską i francuską gastronomią od blisko 30 lat. Przygotuje malicette i mus z gęsich wątróbek, konfitowany filet z makreli z chutneyem z jabłek i kapusty, kurczaka sous vide w Rieslingu, deskę serów oraz crème brûlée z kardamonem. Menu z kieliszkiem wina kosztuje tutaj 150 zł. Do Goût de France dołączy także bistro NOVO2 z hotelu Novotel Łódź Centrum. Obok menu inspirowanego tradycjami kulinarnymi Francji czekają tu na gości dodatkowe atrakcje: selekcja francuskich win, muzyka na żywo, konkurs z nagrodami i wystawa zdjęć autorstwa Sophie Kalinowskiej-Werter. Uczta rozpocznie się o godzinie 19.00, a udział w niej kosztuje 195 zł.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...