Goût de France – święto kuchni francuskiej w łódzkich restauracjach
Pierwszy dzień wiosny upłynie w Łodzi pod znakiem francuskich specjałów. 21 marca odbędzie się bowiem międzynarodowe święto kuchni francuskiej.
To już druga edycja Goût de France / Good France, wyjątkowego święta, które łączy miłośników kuchni francuskiej z całego świata. W tym roku weźmie w niej udział aż 1500 restauracji na pięciu kontynentach. Wszystkie zaproszą gości na wyjątkową, przygotowaną specjalnie z tej okazji ucztę. Kilkudaniowe kolacje będą hołdem dla francuskiej sztuki kulinarnej, jej odkrywczości i ogromnego znaczenia dla gastronomii całego świata. Organizatorom wydarzenia zależy na propagowaniu idei wspólnego przeżywania przyjemności jedzenia i uznania dla dobrej żywności.
W tym roku w Goût de France weźmie udział pięć łódzkich restauracji. Każda z nich przygotowała specjalne menu, które eksponuje różnorodność kuchni francuskiej przy zachowaniu indywidualnego charakteru lokalu. Dania mają w założeniu zawierać mniej tłuszczu, cukru i soli oraz wykazywać dbałość o zdrowe odżywianie i środowisko naturalne. Sprawdźcie zatem, w których lokalach warto zarezerwować stolik.
Affogato
Specjalny zestaw degustacyjny na święto kuchni francuskiej przygotował Maciej Rosiński – szef kuchni restauracji Affgato. W menu znajdziecie aż sześć dań – dwie przystawki, dwa dania główne, wybór serów i deser. Zjecie tu terrinę z ozorów wołowych, smażone przegrzebki, okonia morskiego, kurczaka z Bresse i mus czekoladowy z karmelowym cremoux. Do tego francuskie wina i cognac. Cena zestawu wynosi 225 zł od osoby. Więcej na temat kolacji przeczytacie na stronie wydarzenia.
Four Colors
W święcie Goût de France weźmie też udział restauracja Four Colors z łódzkiego hotelu Double Tree by Hilton. Szef kuchni, Jakub Jakubowskie, zaproponuje gościom na przystawkę pate z foie gras, jako pierwsze danie główne poda policzki z zębacza z homarem, jako drugie polędwicę wołową au poivre, czyli w pieprzu, następnie ser reblochon z musem z orzechów, a wszystko zwieńczy deser w postaci gruszkowej tarty tatin. Kolacja odbędzie się o godzinie 19.00, a udział w niej kosztuje 195 zł od osoby. Więcej na jej temat przeczytacie tutaj.
Kolory Wina
Restauracja Kolory Wina z łódzkiego NoBo Hotelu przygotowała pięciodaniowe menu w cenie 125 zł od osoby. Kolację rozpocznie apéritif i amuse-bouche, po nim goście będą mogli wybrać jedno z dwóch entrée, a następnie jedno z dwóch dań głównych. Na koniec podana zostanie deska serów oraz deser. Na wyjątkowy, francuski wieczór, szef kuchni restauracji, Jarosław Bieńkowski przygotował między innymi smażone przegrzebki, foie gras, dorsza z pieca, grillowaną pierś z kaczki oraz płonący crème brûlée. Pełne menu znajdziecie tutaj.
Lokal
W Lokalu specjalne menu przygotowane przez Martę Edmunds dostępne będzie od godziny 18.00. Tu również czeka na was sześć dań, w tym aż dwa desery, które są specjalnością szefowej kuchni tego miejsca. W Lokalu zjecie smażone przegrzebki z lejkowcem dętym i kawiorem ze ślimaka, halibuta z puree z jabłek i fenkułu, pierś z gołębia, pączka z palonego siana, a na deser cremeux z gorzkiej czekolady z bobem tonka oraz makaronik pistacjowy z curdem lawendowo- cytrynowym. Cena zestawu wynosi 200 zł od osoby lub 265 zł w opcji z pairingiem francuskich win. Pełne menu i szczegółowe informacje na temat rezerwacji znajdziecie na stronie wydarzenia.
Piotrkowska Klub Zieliński i Syn
Ostatnią restauracją na naszej liście jest Piotrkowska Klub Zieliński i Syn przy Piotrkowskiej 97. W przygotowanym przez szefową kuchni Ewę Rezler menu znalazło się sześć dań – dwie przystawki, zupa, danie główne, wybór serów i deser. Spróbujecie tu między innymi sałatki z topinamburu, małży w winie z Alzacji, kremu z bobu z wędzonym karmazynem oraz płonących naleśników z Grand Marnier. Koszt udziału w kolacji wynosi 190 zł, a więcej informacji znajdziecie na stronie restauracji na Facebooku.
Warsztaty w Baccaro
Do świętowania Goût de France przyłączy się także łódzkie studio kulinarne Baccaro. 21 marca odbędą się tutaj warsztaty gotowanie, których motywem przewodnim będą oczywiście francuskie specjały. Spotkanie poprowadzi Jakub Hamankiewicz – kucharz, który przez pięć lat we Francji odkrywał smaki tamtejszej kuchni zarówno klasycznej jak i nowoczesnej. Wspólnie z uczestnikami przygotuje on cztery potrawy – dwie przystawki, danie główne i deser, a także zaskoczy francuską niespodzianką. Dopełnieniem uczty będzie francuskie wino. Warsztaty rozpoczną się o godzinie 18.00, a koszt udziału wynosi 170 zł. Więcej na ich temat przeczytacie na stronie wydarzenia.