Goût de France – wielkie święto francuskiej kuchni
Już po raz piąty, pierwszego dnia wiosny, szefowie kuchni z całego świata złożą wyjątkowy hołd kuchni francuskiej. Międzynarodowe święto Goût de France to okazja, aby zaprezentować bogactwo kulinarnych tradycji Francji, a wyjątkową ucztę przygotują również łódzkie restauracje.
O Goût de France mówi się, że jest to największa francuska kolacja na świecie. W jeden wiosenny wieczór wystawne uczty z wykorzystaniem klasycznych francuskich receptur i produktów odbywają się w tysiącach najlepszych restauracji na pięciu kontynentach. Wszystkie celebrują francuskie tradycje wspólnego jedzenia i cieszenia się najlepszym, co kuchnia ma do zaoferowania z szacunkiem dla składników i środowiska, z którego pochodzą. W ten sposób najlepsi z najlepszych witają wiosnę, a do tego zaszczytnego grona dołączyło w tym roku aż 11 łódzkich restauracji.
Kolacje Goût de France nawiązują do historycznych Les Dîners d’Épicure, które w 1912 roku zaczął organizować we Francji Auguste Escoffier. Ich idea była prosta: jeden wieczór, jedno menu i mnóstwo pysznego jedzenia oferowanego w miastach na całym świecie jak największej liczbie gości. Tak będzie też w najbliższy czwartek, 21 marca. Łódzkie restauracje przygotowały specjalne menu, prezentujące różnorodność kuchni francuskiej przy zachowaniu indywidualnego charakteru lokalu.
Wśród łódzkich uczestników wydarzenia mamy weteranów, jak Cesky Film, Farina Bianco, Fatamorgana, Novo Square Lounge Bar, Quale, Lokal czy Klub Piotrkowska 97. Są też debiutanci. Do wydarzenia po raz pierwszy dołączyła restauracja Stary Rynek, w której francuskie menu przygotował chef Szymon Stach. Debiutuje również Stare Kino by Antoine Lopez (pochodzący z Francji szef kuchni będzie mógł zaprezentować kulinarne dziedzictwo swojej ojczyzny) oraz Affogato pod kulinarnym dowództwem Jakuba Hamankiewicza, który na tę okazję połączył siły z cukiernią Maison a.s.. Do udziału w Goût de France powróciła też Anatewka, która brała w nim udział kilka lat temu.
W menu, jak co roku królowały będą francuskie klasyki i dania bardziej nowoczesne, ale mocno osadzone w kulinarnej tradycji Francji. Spróbujecie wielu produktów i składników, które rzadko trafiają na stoły łódzkich restauracji. Spróbujecie bouillabesse, ostryg, pissaladiere, boeuf Bourguignon, ratatouille, żabich udek i przegrzebków. Do tego mnóstwo francuskich serów oraz obowiązkowo win. Będą też klasyczne desery, aperitify i digestify, czyli wszystko, co po prostu musi zawierać w sobie szanująca się francuska kolacja.
Część lokali francuską ucztę zaplanowała wyłącznie na czwartkowy wieczór, w innych świętowanie potrwa przez cały weekend. Na większość wydarzeń obowiązują rezerwacje, ale w pewnością zdążycie jeszcze zaklepać stolik. Oto wszystkie łódzkie lokale, które dołączyły do Goût de France:
Anatewka (6-go Sierpnia 2/4)
Affogato (Piotrkowska 144)
Cesky Film (Tymienieckiego 25A)
Farina Bianco (al. Piłsudskiego 14)
Fatamorgana (Księży Młyn 16)
Lokal (Sienkiewicza 61a)
Novo Square Lounge Bar (Pilsudskiego 11a)
Klub Piotrkowska 97 (Piotrkowska 97)
Quale Restaurant (Narutowicza 48)
Restuaracja Stary Rynek 2 (Stary Rynek 2)
Stare Kino by Antoine Lopez (Piotrkowska 120)