Goût de France – wielkie święto francuskiej kuchni

Już po raz piąty, pierwszego dnia wiosny, szefowie kuchni z całego świata złożą wyjątkowy hołd kuchni francuskiej. Międzynarodowe święto Goût de France to okazja, aby zaprezentować bogactwo kulinarnych tradycji Francji, a wyjątkową ucztę przygotują również łódzkie restauracje.

O Goût de France mówi się, że jest to największa francuska kolacja na świecie. W jeden wiosenny wieczór wystawne uczty z wykorzystaniem klasycznych francuskich receptur i produktów odbywają się w tysiącach najlepszych restauracji na pięciu kontynentach. Wszystkie celebrują francuskie tradycje wspólnego jedzenia i cieszenia się najlepszym, co kuchnia ma do zaoferowania z szacunkiem dla składników i środowiska, z którego pochodzą. W ten sposób najlepsi z najlepszych witają wiosnę, a do tego zaszczytnego grona dołączyło w tym roku aż 11 łódzkich restauracji.

Goût de France – wielkie święto francuskiej kuchni

Kolacje Goût de France nawiązują do historycznych Les Dîners d’Épicure, które w 1912 roku zaczął organizować we Francji Auguste Escoffier. Ich idea była prosta: jeden wieczór, jedno menu i mnóstwo pysznego jedzenia oferowanego w miastach na całym świecie jak największej liczbie gości. Tak będzie też w najbliższy czwartek, 21 marca. Łódzkie restauracje przygotowały specjalne menu, prezentujące różnorodność kuchni francuskiej przy zachowaniu indywidualnego charakteru lokalu.

Goût de France 2019 w Lokalu
Goût de France 2019 w Lokalu

Wśród łódzkich uczestników wydarzenia mamy weteranów, jak Cesky Film, Farina Bianco, Fatamorgana, Novo Square Lounge Bar, Quale, Lokal czy Klub Piotrkowska 97. Są też debiutanci. Do wydarzenia po raz pierwszy dołączyła restauracja Stary Rynek, w której francuskie menu przygotował chef Szymon Stach. Debiutuje również Stare Kino by Antoine Lopez (pochodzący z Francji szef kuchni będzie mógł zaprezentować kulinarne dziedzictwo swojej ojczyzny) oraz Affogato pod kulinarnym dowództwem Jakuba Hamankiewicza, który na tę okazję połączył siły z cukiernią Maison a.s.. Do udziału w Goût de France powróciła też Anatewka, która brała w nim udział kilka lat temu.

Goût de France 2019 w Lokalu

W menu, jak co roku królowały będą francuskie klasyki i dania bardziej nowoczesne, ale mocno osadzone w kulinarnej tradycji Francji. Spróbujecie wielu produktów i składników, które rzadko trafiają na stoły łódzkich restauracji. Spróbujecie bouillabesse, ostryg, pissaladiere, boeuf Bourguignon, ratatouille, żabich udek i przegrzebków. Do tego mnóstwo francuskich serów oraz obowiązkowo win. Będą też klasyczne desery, aperitify i digestify, czyli wszystko, co po prostu musi zawierać w sobie szanująca się francuska kolacja.

Goût de France – francuska uczta w łódzkich restauracjach

Część lokali francuską ucztę zaplanowała wyłącznie na czwartkowy wieczór, w innych świętowanie potrwa przez cały weekend. Na większość wydarzeń obowiązują rezerwacje, ale w pewnością zdążycie jeszcze zaklepać stolik. Oto wszystkie łódzkie lokale, które dołączyły do Goût de France:

Anatewka (6-go Sierpnia 2/4)
Affogato (Piotrkowska 144)
Cesky Film (Tymienieckiego 25A)
Farina Bianco (al. Piłsudskiego 14)
Fatamorgana (Księży Młyn 16)
Lokal (Sienkiewicza 61a)
Novo Square Lounge Bar (Pilsudskiego 11a)
Klub Piotrkowska 97 (Piotrkowska 97)
Quale Restaurant (Narutowicza 48)
Restuaracja Stary Rynek 2 (Stary Rynek 2)
Stare Kino by Antoine Lopez (Piotrkowska 120)

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...