Grill w Wielkim Mieście

W ten weekend świętować będzie ulica Piotrkowska, a my zapraszamy na jej nieco dalszy odcinek, czyli pod numer 217, gdzie w sobotę odbędzie się wielkie grillowanie.

Impreza w podwórku przy Piotrkowskiej 217 rozpocznie się jutro o godzinie 12.00. Specjalną ofertę kulinarną na ten dzień przygotują działające tu lokale (Szwalnia Smaków, Klubokawiarnia All Star, Korzenie i Klub Wino), ale na tym nie kończą się planowane atrakcje. Po pierwsze możecie spróbować własnych sił w gotowaniu. Ponieważ ilość jednorazowych grilli jest ograniczona, lepiej stawić się z własnym wyposażeniem. Możecie przygotowywać dania dla siebie i swoich przyjaciół, a jeśli czujecie się na siłach, zorganizować własną jednodniową restaurację i zaprosić do ucztowania osoby biorące udział w wydarzeniu.

Przystań w Ortakoy 

Piotrkowska 217 to miejsce nie bez powodu kojarzone z food truckami, nie mogło by ich zabraknąć także w sobotę. Gościnnie pojawi się jamajska grillowa przyczepa Kingston Town Patty oraz Przystań w Ortakoy, która zaserwuje specjały kuchni tureckiej. Całości dopełni muzyka na żywo, o którą zadba Marcus Saudy.

Kingston Town Patty

Oto przysmaki, których będzie można spróbować na Grillu w Wielkim Mieście:

Klub Wino

Szparagi w boczku z grzankami z tapenadą (polecane z Meyer-Fonne Riesling, AOC Alsace, Alzacja, Francja)
Szaszłyk z krewetek na tropikalnej sałatce z rukoli i mango (polecane z Note Bleue Rose AOP Cotes de Provence, Francja)
Malajsko-tajskie Satay z kurczaka (polecane z Karp-Schreiber My Karp Riesling feinherb , dolina Mozeli, Niemcy)
Kofty baranie z Tabbouleh (polecane z Deneufbourg Olympe IGP, Roussillon, Francja)
Grillowany ananas w glazurze imbirowej z lodami (polecane z Araldica DOCG Moscato d’Asti, Piemont, Włochy)

Szwalnia smaków – słodka nić

Grillowana sałata z camembertem
Złote kolby prosto z rusztu
Grzanki z serem na patyczku

Tacos z jagnięciną
Kofta z baraniny po indyjsku
Pierś z kurczaka marynowana w mleku kokosowym z chilli

Sos jogurtowy z kolendrą
Salsa pomidorowo- pietruszkowa
Sos egzotyczny z ananasem

Tarta mleczna z borówkami
Placek rabarbarowy pod migdałową bezą
Ciasto orzechowo-jogurtowe z owocami

Koktajl limoncello
Poncz z wina musującego i arbuza
Kompot rabarbarowy

Korzenie

Szaszłyki z tempehem lub tofu i warzywami
Kiełbaski z seitana z sałatkami i pieczywem.
Całość uzupełni wegański majonez, daktylowy sos BBQ i wegańskie marie rose.

All Star Klubokawiarnia

Zestaw kiełbaska+ chleb+ piwo Perła

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...