Gruby Bus

Niedawno obok naleśników zaparkowała druga przyczepa, tym razem z autorskim burgerami. Poznajcie ich autorów i menu nowego food trucka.

Kamil i Przemek, założyciele Grubego Busa, nie są ani z Łodzi, ani z Warszawy – chłopaki trafili do nas z … Jeleniej Góry. Ich gastronomiczna droga wiodła od rodzinnego miasta, gdzie kończyli tę samą szkołę gastronomiczną, poprzez Wrocław, aż na naszą Piotrkowską. Pierwszego lipca oficjalnie otworzyli Grubego Busa, czyli przyczepę z burgerami.

Fot: Gruby Bus

Nad konceptem pracowali prawie pół roku, a ich inspiracją była burgerownia prowadzona przez znajomego we Wrocławiu. Główne założenie – samodzielne przygotowanie dań od zera i najwyższej jakości składniki polskiego pochodzenia. Chłopaki wiedzą, że ta deklaracja brzmi banalnie (czy ktoś kiedyś powiedział, że nie używa dobrych składników?), ale zaraz wyjaśniają, na co zwracają największą uwagę. Po pierwsze mięso – 100% sezonowanej wołowiny. Po drugie bułki – wypieka je zaprzyjaźniona piekarnia z Wrocławia na podstawie autorskiego przepisu szefów Grubego Busa (gwarantują, że w składzie nie znajdziemy żadnych konserwantów, jest za to prawdziwe masło). Po trzecie dodatki – własnej produkcji sosy i tylko świeże warzywa oraz owoce.

Gruby Bus

Do wyboru sześć rodzajów burgerów w cenach od 16 do 24 zł. Najtańszy to Klasyk z mięsem (200 gramów), sałatą, pomidorem, czerwoną cebulą, ogórkiem konserwowym i sosem musztardowym. W Boczusiu dodatkowo dostaniemy plaster bekonu i ser mimolett, w Mariano Italiano włoskie połączenie rukoli, mozzarelli i bazylii, zaś Żarł Tropików to grillowany ananas i sos mango-limonka. Najdroższy jest Jack z jajami (wołowina, rukola, bekon, jajko sadzone i salsa na bazie Jacka Danielsa), na uwagę zasługuje też Kim Dzong Kimchi. – Kiszone warzywa są przygotowywane przez Kamila, ale ich prawidłową recepturę potwierdzili kucharze z koreańskiej restauracji, w której kiedyś pracowałem– wyjaśnia Przemek.

Gruby Bus

Co w najbliższych planach? Burger wegetariański, burger miesiąca i frytki z naturalnej solanki z ziołowymi posypkami. Jeśli nabraliście ochoty na przysmaki Grubego Busa, wpadajcie na OFF Piotrkowska. Food truck pracuje od wtorku do piątku od 12.00 do mniej więcej 22.00 i od soboty do niedzieli od 15.00 do 1.00. Godzina zamknięcia uzależniona jest przede wszystkim od ilości sprzedanych bułek – gdy skończy się codzienny zapas dostarczony w Wrocławia, fani burgerów muszą zaczekać do następnej dostawy.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...