fbpx

W niedzielę 14 sierpnia startuje Festiwal kulinarny Hot&Sweet, w którym weźmie udział kilkanaście lokali z Manufaktury. Znamy już wszystkie dania, a również mamy dla was konkurs.

Nasz gastro kalendarz wyznaczają festiwale kulinarne, a jeśli sierpień, wiemy, że obowiązkowo ruszamy w trasę po Manufakturze. Tym razem przychodzimy na gotowe, w roli ambasadorek, które będą testować słodko-ostre propozycje przygotowane przez tutejsze restauracje. W tym roku w wydarzeniu weźmie udział kilkanaście lokali z rynku!

Na słodko i ostro

Festiwal trwa od 14 do 31 sierpnia (każdego dnia z wyłączeniem piątków i sobót). Zasady są proste – restauracje przygotowują dwa dania: jedno ostre i jedno słodkie. Nie raz przekonałyśmy się, że ostre wcale nie musi oznaczać dania głównego, a słodkie deseru. Jak co roku, będzie bardzo różnorodnie – nie zabraknie sezonowych akcentów, takich jak pomidory i śliwki w Zielonej, będzie sporo azjatyckich akcentów (nie tylko w Tajskiej czy Ganeshu, ale także w Whiskey in the jar lub Szpulce), a do tego kuchnia polska w nowoczesnym wydaniu czy owoce morza w kilku odsłonach.

Restauracja Zielona

Wygraj zaproszenie na Hot&Sweet

Mamy dla was trzy zaproszenia do restauracji w Manufakturze (każde na dwa festiwalowe dania). Jak je zdobyć? Przenosimy się na Instagram. Wrzućcie zdjęcie lub film, które apetycznie przedstawią Manufakturę i oznaczcie profile @manufakturalodz i @jemywlodzi. Na zgłoszenia czekamy do niedzieli 14 sierpnia. Zwycięzcy odbiorą zaproszenia z punktu informacyjnego we wtorek 16 sierpnia.

Festiwalowe dania

Pizzeria 105-tka
Frotin’s Pizza Spice 45 cm: owoce, żurawina, mozzarella, szynka, salami, papryka, kukurydza, sos tabasco
Cena: 55 zł

Al Dente Pasta & Bąble Bar
Spaghetti Aglio e Olio z oliwą, czosnkiem, chili, natką pietruszki i krewetkami
Cena: 36 zł

Czekoladowy wulkan z nadzieniem z cytrynowym kremem, miętą i truskawką
Cena: 25 zł

Bawełna
Spicy Shrimp Pasta – makaron tagliatelle w kremowym sosie pomidorowym na bazie pomidorów pelati, białego wina, czosnku, papryczki chilli i natki pietruszki podawany z krewetkami, pomidorami oraz nitkami chilli
Cena: 49 zł

Sweet Berry Cheesecake – sernik jagodowy przygotowany na włoskim serze ricotta, kruchym owsianym spodzie podawany z świeżymi owocami i śmietankową polewą
Cena: 28 zł

Ganesh
Non-Veg Thali czyli indyjska uczta na jednym talerzu – ryż/chapati/skrzydełko w ostrym sosie curry/mielona baranina z groszkiem w sosie masala/sałatka z piklowaną cebulką i raita
Cena: 49 zł

Thali – ryż/chapati/dal, czyli soczewica z cukinią/szpinak z warzywami/sałatka z piklowaną cebulką i raita
Cena: 44 zł

Gajar ka halva – deser z marchwi i bakalii
Cena: 28 zł

Kaukaz
Udka z grilla na ostro podawane z grillowanymi warzywami w sosie sojowym i ziemniaczkami
Cena: 59 zł

Pelmeni na słodko z twarogiem, maliną i wiśnią, podawane z sosem truskawkowym
Cena: 45 zł

La Vende
Tagliatelle z krewetkami i chorizo w sosie rozmarynowym
Cena: 48 zł

Pudding Chia na mleku kokosowym 21 zł

Rajskie Jadło
De volaille z chilli i mozzarellą podany na puree maślanym z selekcją sałat oraz pomidorków koktajlowych
Cena: 34 zł

De volaille z oscypkiem i żurawiną podany na puree maślanym wraz z selekcją sałat i pomidorkami koktajlowymi
Cena: 34 zł

Szpulka
Noodle „King Bruce Lee” – Noodle z Kurczakiem w panko w sosie sriracha sweet chili z dodatkiem sezamu, marchewki, brokułów, cebuli, czosnku i świeżego chili, podawane ze szczypiorem i świeżym sezamem
Cena: 37 zł

Tajska Hot Spoon
Kurczak z woka z tajską bazylią i zieloną fasolką
Cena: 48,50 zł

Czekoladowy kokos wypełniony musem kokosowym, mango i marakują
Cena: 25 zł

Tawerna Pepe Verde
Tarta Sable – z kremowym cytrynowym nadzieniem z dodatkiem żelu o smaku cytryny, oblana czekoladowym ganache z syczuańską papryczką
Cena: 25,50 zł

Whiskey In The Jar
Philly Cheese Burger – wariacja na temat kanapki filadelfijskiej: wołowina z serem, czerwoną papryką, sosem BBQ, jalapeno, czosnkiem, cebulą i rukolą podawana w czarnej bułce
Cena: 49,90 zł

Teriyaki Burger – 180g soczystej wołowiny z serem blue, gruszką, sosem teriyaki, sałatą, roszponką i pomidorem
Cena: 49,90 zł

Zielona
Pieczone pomidory z pikantnym jackfruitem i jalapeno: pomidory faszerowane ryżem i smażonym jackfruitem, cebulą, czosnkiem i selerem naciowym
Cena: 36 zł

Śliwki w czerwonym winie z  musem czekoladowym, kokosem, bitą śmietaną i likierem amaretto (vegan)
Cena: 28 zł

Śliwkowe crumble z cynamonem i lodami waniliowymi
Cena: 28 zł

Podobne posty

W tej restauracji jeszcze nas nie było, a ma już 12 lat! Kręcą pizzę, makarony, sami pieką bułki do ...
30 festiwalowych restauracji przygotowało swoje popisowe pizze. Jest pizzowy burger, włoskie ...
Konkurs na najszybsze zjedzenie pizzy, wystawa fotografii, spotkanie klubu kolacyjnego i warsztaty ...