W niedzielę 14 sierpnia startuje Festiwal kulinarny Hot&Sweet, w którym weźmie udział kilkanaście lokali z Manufaktury. Znamy już wszystkie dania, a również mamy dla was konkurs.

Nasz gastro kalendarz wyznaczają festiwale kulinarne, a jeśli sierpień, wiemy, że obowiązkowo ruszamy w trasę po Manufakturze. Tym razem przychodzimy na gotowe, w roli ambasadorek, które będą testować słodko-ostre propozycje przygotowane przez tutejsze restauracje. W tym roku w wydarzeniu weźmie udział kilkanaście lokali z rynku!

Na słodko i ostro

Festiwal trwa od 14 do 31 sierpnia (każdego dnia z wyłączeniem piątków i sobót). Zasady są proste – restauracje przygotowują dwa dania: jedno ostre i jedno słodkie. Nie raz przekonałyśmy się, że ostre wcale nie musi oznaczać dania głównego, a słodkie deseru. Jak co roku, będzie bardzo różnorodnie – nie zabraknie sezonowych akcentów, takich jak pomidory i śliwki w Zielonej, będzie sporo azjatyckich akcentów (nie tylko w Tajskiej czy Ganeshu, ale także w Whiskey in the jar lub Szpulce), a do tego kuchnia polska w nowoczesnym wydaniu czy owoce morza w kilku odsłonach.

Restauracja Zielona

Wygraj zaproszenie na Hot&Sweet

Mamy dla was trzy zaproszenia do restauracji w Manufakturze (każde na dwa festiwalowe dania). Jak je zdobyć? Przenosimy się na Instagram. Wrzućcie zdjęcie lub film, które apetycznie przedstawią Manufakturę i oznaczcie profile @manufakturalodz i @jemywlodzi. Na zgłoszenia czekamy do niedzieli 14 sierpnia. Zwycięzcy odbiorą zaproszenia z punktu informacyjnego we wtorek 16 sierpnia.

Festiwalowe dania

Pizzeria 105-tka
Frotin’s Pizza Spice 45 cm: owoce, żurawina, mozzarella, szynka, salami, papryka, kukurydza, sos tabasco
Cena: 55 zł

Al Dente Pasta & Bąble Bar
Spaghetti Aglio e Olio z oliwą, czosnkiem, chili, natką pietruszki i krewetkami
Cena: 36 zł

Czekoladowy wulkan z nadzieniem z cytrynowym kremem, miętą i truskawką
Cena: 25 zł

Bawełna
Spicy Shrimp Pasta – makaron tagliatelle w kremowym sosie pomidorowym na bazie pomidorów pelati, białego wina, czosnku, papryczki chilli i natki pietruszki podawany z krewetkami, pomidorami oraz nitkami chilli
Cena: 49 zł

Sweet Berry Cheesecake – sernik jagodowy przygotowany na włoskim serze ricotta, kruchym owsianym spodzie podawany z świeżymi owocami i śmietankową polewą
Cena: 28 zł

Ganesh
Non-Veg Thali czyli indyjska uczta na jednym talerzu – ryż/chapati/skrzydełko w ostrym sosie curry/mielona baranina z groszkiem w sosie masala/sałatka z piklowaną cebulką i raita
Cena: 49 zł

Thali – ryż/chapati/dal, czyli soczewica z cukinią/szpinak z warzywami/sałatka z piklowaną cebulką i raita
Cena: 44 zł

Gajar ka halva – deser z marchwi i bakalii
Cena: 28 zł

Kaukaz
Udka z grilla na ostro podawane z grillowanymi warzywami w sosie sojowym i ziemniaczkami
Cena: 59 zł

Pelmeni na słodko z twarogiem, maliną i wiśnią, podawane z sosem truskawkowym
Cena: 45 zł

La Vende
Tagliatelle z krewetkami i chorizo w sosie rozmarynowym
Cena: 48 zł

Pudding Chia na mleku kokosowym 21 zł

Rajskie Jadło
De volaille z chilli i mozzarellą podany na puree maślanym z selekcją sałat oraz pomidorków koktajlowych
Cena: 34 zł

De volaille z oscypkiem i żurawiną podany na puree maślanym wraz z selekcją sałat i pomidorkami koktajlowymi
Cena: 34 zł

Szpulka
Noodle „King Bruce Lee” – Noodle z Kurczakiem w panko w sosie sriracha sweet chili z dodatkiem sezamu, marchewki, brokułów, cebuli, czosnku i świeżego chili, podawane ze szczypiorem i świeżym sezamem
Cena: 37 zł

Tajska Hot Spoon
Kurczak z woka z tajską bazylią i zieloną fasolką
Cena: 48,50 zł

Czekoladowy kokos wypełniony musem kokosowym, mango i marakują
Cena: 25 zł

Tawerna Pepe Verde
Tarta Sable – z kremowym cytrynowym nadzieniem z dodatkiem żelu o smaku cytryny, oblana czekoladowym ganache z syczuańską papryczką
Cena: 25,50 zł

Whiskey In The Jar
Philly Cheese Burger – wariacja na temat kanapki filadelfijskiej: wołowina z serem, czerwoną papryką, sosem BBQ, jalapeno, czosnkiem, cebulą i rukolą podawana w czarnej bułce
Cena: 49,90 zł

Teriyaki Burger – 180g soczystej wołowiny z serem blue, gruszką, sosem teriyaki, sałatą, roszponką i pomidorem
Cena: 49,90 zł

Zielona
Pieczone pomidory z pikantnym jackfruitem i jalapeno: pomidory faszerowane ryżem i smażonym jackfruitem, cebulą, czosnkiem i selerem naciowym
Cena: 36 zł

Śliwki w czerwonym winie z  musem czekoladowym, kokosem, bitą śmietaną i likierem amaretto (vegan)
Cena: 28 zł

Śliwkowe crumble z cynamonem i lodami waniliowymi
Cena: 28 zł

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...