fbpx

„Sweet” to nie zawsze deser, a „hot” – obiad! W Manufakturze za chwilę rozpocznie się festiwal kulinarny, w trakcie udacie się w kulinarną podróż wokół fuzji dwóch smaków: ostrego i słodkiego. Hot&Sweet rusza w tę niedzielę!

Wołowina w sosie czekoladowo-kakaowym, kruczak supreme na karmelizowanych owocach, pizza z chorizo i chilli, czy wolno pieczone żebro wołowe w ostrym sosie chilli – takie dania królować będą w restauracjach Manufaktury w pierwszej połowie nadchodzącego miesiąca! Od 2 do 13 sierpnia, z wyłączeniem piątku i soboty, odbywać się tu będzie nowy festiwal kulinarny Hot&Sweet, w trakcie którego spróbujecie wyjątkowych dań skomponowanych na słodko i na ostro. Co ciekawe, „sweet” nie zawsze oznacza deser, a „hot” nie odnosi się wyłącznie do obiadów. – Wielu szefów kuchni puściło wodzę fantazji i przygotowało dania obiadowe ze słodkim akcentem, a wśród deserów pojawiła się propozycja z chilli – mówi Agnieszka Danowska-Tomczyk, rzeczniczka prasowa Manufaktury.

W festiwalu bierze udział 21 lokali, a każda z nich przygotowała dwie propozycje: jedną pikantną i jedną słodką. To potrawy skomponowane specjalnie na trwające od niedzieli do czwartku wydarzenie, a to znaczy, że na co dzień nie znajdziecie ich w restauracyjnym menu. – Nasz festiwal to znakomita okazja, by popróbować nieznanych połączeń smakowych i kuchni sezonowej – dodaje Agnieszka.

Tak prezentuje się pełna lista dań:

Al Dente – Pasta & Prosecco Bar
🌶 Krewetki tygrysie z pieca w maśle z czuszką i likierem Pastis podawane z sosem aioli – 45 zł
🧁 Krewetki w sosie z masła orzechowego podawane z dodatkiem płatków chilli – 45 zł

Anatewka
🌶 Tagliatelle z sosem bazyliowo-oliwnym, czuszką i parmezanem – 28 zł
🧁 Wołowina w sosie czekoladowo-kakaowym, puree truflowe, karmelizowane warzywa korzeniowe – 39 zł

Bawełna
🌶 Ostra pizza z chorizo i chilli – 38 zł
🧁 Sweet – semifreddo jagodowe – 22 zł

Bierhalle
🌶 Ostre krewetki na maśle czosnkowym z papryczkami jalapeno i sosem sweet&chilli – 45 zł
🧁 Knedle ze śliwkami i bitą śmietaną – 32 zł

Chude Ciacho
🌶 Pikantne flaczki z boczniaków z wegańskim pieczywem czosnkowym – 9,90 zł
🧁 Chudy pudding serowy o smaku białej czekolady z malinami i pralinką – 13,90 zł

Galicja
🌶 Pikantne żeberka w marynacie z chilli z ostrym sosem miodowo-musztardowym podane z frytkami belgijskimi i miksem sałat z winegretem – 35 zł
🧁 Tarta malinowa z sorbetem – 19 zł

Ganesh
🌶 Spicy Pudina Chicken – kurczak w ostrym sosie na bazie pasty ze świeżej mięty, imbiru, czosnku i cebuli, ryż basmati. Wersja wegetariańska – z serkiem indyjskim paneer zamiast kurczaka – 36 zł
🧁 Tapioca kheer – pudding z tapioki z szafranem, kardamonem i bakaliami – 26 zł

Hana Sushi
🌶 Sushi w formie futomaka (z nori na zewnątrz): krewetka w tempurze, ogórek, kampio, sos pikantny kobe, ostry sos sriracha, migdały, sos unagi – 29 zł
🧁 Sushi w formie uramaka (z ryżem na zewnątrz): krewetka w tempurze, ogórek, kampio, pulpa z mango, słodki sos unagi, wiórki kokosowe – 29 zł

Restauracja Tajska Hot Spoon
🌶 Sałatka z kiełbaską naem z ryżem, czerwoną pastą curry, orzechami ziemnymi, czerwoną cebulą, dymką, kolendrą i imbirem – 31 zł
🧁 Kuleczki z kokosa z wiórkami: kokos, brązowy cukier, wiórki kokosowe, liście bananowca, mąka z ryżu kleistego – 21 zł

Lavash
🌶 Pieczone skrzydełka z kurczaka marynowane w ostrym sosie adżika, podawane na grillowanym camembercie – 34 zł
🧁 Żebro wieprzowe w sosie wiśniowo-miodowym z grilla, podawane z panierowanym serem – 34 zł

La Vende
🌶 Gulasz Hot Spicy z plackami ziemniaczanymi – 20 zł
🧁 Tartaletki z kremem mascarpone, borówkami i jagodami – 14 zł

Pankejk
🌶 Naleśnik hot&sweet: kurczak wędzony w sosie pomarańcza&chilli, sałata rzymska, ser żółty – 23 zł
🧁 Pankejk choco&jojo: pankejk z piankami jojo, orzechowym karmelem, sosem czekoladowym i waniliowym oraz orzechami ziemnymi – 22 zł

Pizzeria 105 Stopiątka
🌶 Piccante – włoska pizza na cienkim cieście (45cm) z krewetkami, jalapeno, mozarellą i rukolą – 45,90 zł
🧁 Sernik na ciepło podawany z lodami i polewą czekoladową – 15,90 zł

Restauracja Polka
🌶 Brownie z chilli i wiśniami – 16 zł
🧁 Kurczak supreme na karmelizowanych owocach z chipsami z batata – 46 zł

Rajskie Jadło Manufaktura
🌶 Pieczone żebro wieprzowe na ostro, ziemniaki pieczone z sosem czosnkowym, pikantna surówka z buraka – 25,90 zł
🧁 Creme brulee o smaku waty cukrowej z granatem – 10 zł

Sphinx
🌶 Shoarma spicy: delikatne paski polędwiczek wieprzowych doprawione pikantnym sosem, podawane z cząstkami ziemniaka, sałatką grillową, bułką pita oraz 1 sosem do wyboru – 39,90 zł
🧁 Suflet czekoladowy: ciastko z półpłynną czekoladą podawane na ciepło z aksamitnym musem z malin – 16,90 zł

Szpulka
🌶 So Hot! – ostre żeberka BBQ – 42 zł
🧁 Sweet – krucha tarta z mascarpone i jagodami – 19 zł

Tawerna Pepe Verde
🌶 Spaghetti Piccante – pikantna pasta z oliwą, krewetkami, boczkiem, czosnkiem, cebulą czerwoną, pomidorkami koktajlowymi, papryczką peperoncino, świeżą bazylią i parmezanem – 32 zł
🧁 Malinowe tiramisu – aksamitny krem z mascarpone na włoskich biszkoptach z orzeźwiającym sokiem z pomarańczy i limoncello oraz malinami – 19,50 zł

The Mexican
🌶 Peperones Con Bonito: papryczki jalapeno faszerowane pastą z tuńczyka, podane z ziemniakiem z koperkiem i śmietanką – 16,90 zł
🧁 Platanas: pieczone banany w tortilli, podane z gałką lodów waniliowych i sosem czekoladowym – 12,90 zł

Whiskey in the Jar
🌶 BIG BONE HOT: pieczone minimum 10 godzin żebro wołowe, wyjątkowo delikatne, miękkie i pełne smaku. Podawane z ostrym sosem na bazie chilli i dwoma dodatkami do wyboru – 65 zł
🧁 BIG BONE SWEET: pieczone minimum 10 godzin żebro wołowe, wyjątkowo delikatne, miękkie i pełne smaku. Podawane ze słodkim sosem śliwkowym i dwoma dodatkami do wyboru – 65 zł

Whiskey in the jar

Zielona
🌶 Chilli sin carne podane z czekoladowymi naleśnikami – 25 zł
🧁 Kokosowa panna cotta z musem malinowym – 15 zł

Podobne posty

Powitajcie nowe królestwo glutenu. W Mące na Struga wszystko kusi zapachem świeżych wypieków, ...
W Colour Cafe witają nas jesienne dynie, a już chwilę później dostajemy kolorową filiżankę z kawą ...
Chyba pierwszy raz na Jemy w Łodzi będziemy pisać o herbaciarni! Chodźcie z nami do nowo otwartego, ...