House of Seitan gotuje w Korzeniach w ten weekend

To będzie kulinarny guest spot, którego nie możecie przegapić. W nadchodzący weekend swoje wegańskie popisy zaprezentuje w Korzeniach Zeta z ekipy House of Seitan.

Działalność House of Seitan śledzę z uwagą od dłuższego czasu, dlatego odkąd dowiedziałam się, że zawitają do Łodzi z ekscytacją przebieram nóżkami. Wy też powinniście. To jedna z najciekawszych wegańskich inicjatyw kulinarnych w naszym kraju, której działalność wychodzi daleko poza samo gotowanie. House of Seitan tworzą trzy dziewczyny – Zeta, Iga i Nastka, które jak same o sobie piszą, są związane z hc/punkiem i chcą swoje ideały przelać na to, co ludzie dostają na talerzu. Udaje im się to bezbłędnie.

Bakłażan z makaronem chow mein - fot. House od Seitan

Zeta gotuje na codzień w różnych knajpach (najpierw we Wrocławiu, a obecnie w gdańskim Avocado), a Iga i Nastka towarzyszą jej podczas eventów i zbiórek, w których często biorą udział. House of Seitan to projekt, który jest dla nich sposobem na pozytywne pokazanie, że dieta wegetariańska lub wegańska to nie wyrzeczenia, a masa nowych smaków i kulinarnych możliwości. Dodatkowo dziewczyny aktywnie działają w akcjach na rzecz zwierząt, czy potrzebujących ludzi, bo są przekonane, że nie zostawia się kogoś słabszego samemu sobie. Do tej pory przeprowadziły już zbiórki pieniędzy na zwierzaki, schroniska, pomagały rodzinie z Ukrainy i współorganizowały trójmiejską Wegilię, z której cały dochód przekazany został na Ośrodek Pomocy w Jelonkach.

fot. House od Seitan
fot. House od Seitan

Kulinarne propozycje House of Seitan to naprawdę wyjątkowe wegańskie jedzenie. Talerze pełne kolorowych pyszności inspirowanych kuchniami z całego świata przekonają nawet mięsożerców, że kuchnia roślinna może być kreatywna, ciekawa i pyszna. Szczególne miejsce w gotowaniu Zety zajmuje jednak kuchnia domowa z ziemniakami w roli głównej. „Możemy robić kuchnie tajskie, składać sajgoneczki albo opalać creme brulee, ale w żaden sposób nie zmieni to faktu, że zamiast serc mamy ziemniaki, a naszym konikiem zawsze była kuchnia domowa.” – napisała na Facebooku pod zdjęciem klusek śląskich na sosie pieczarkowo – rozmarynowym, podanych z kotlecikami gryczanymi ze śliwką, surówką i sałatką.

Seitanowy schabowy - fot. House of Seitan
Seitanowy schabowy – fot. House of Seitan

W najbliższy weekend Zeta przyjedzie do Łodzi na gościnne, kulinarne występy w Korzeniach w podwórku Piotrkowska 217. Z Miśką, właścicielką łódzkiej wege restauracji znają się od dawna, miały też okazję razem pracować. W sobotę i niedzielę dziewczyny przygotują dla gości kilka popisowych dań. Będziecie mieli okazję spróbować m.in. schabowego z seitana, zielonego curry fistaszkowego, czy gulaszu meksykańskiego z czekoladą.

fot. House od Seitan
fot. House od Seitan

Jeśli kuchnia spod znaku House of Seitan skradnie wasze podniebienia, to niedługo możecie mieć okazję dowiedzieć się o niej więcej. Wspólnie z Marysią z Food Fight, Zeta pracuje nad niezwykła książką kulinarną Fuckinlicious. „Wertując książki z przepisami stwierdziłam, że większość czyta się tak, jakby autor połknął kij od szczotki. A to nie jest codzienność która mnie otacza.” – pisze o projekcie Zeta. – „Kuchnia to emocje, trochę rzucania mięsem, PMA i masa ludzi, którym możemy sprawić dużo frajdy dobrym jedzeniem. Tu nie jest grzecznie, nie chodzimy w fartuszkach w kwiatki a przy mega ostrym zapierniczu ratuje nas właśnie dystans i poczucie humoru, więc chciałam to przelać na papier.”

fot. House od Seitan
fot. House od Seitan

Na książkę trzeba jeszcze chwilę poczekać, ale jedzenia Zety możecie spróbować już za kilka dni. Wpadnijcie w weekend do Korzeni, bo zapowiada się naprawdę pysznie.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...