Istambuł Tajmahal

Jakiś czas temu na szyldzie lokalu przy Piotrkowskiej 88 pojawił się drugi człon – Tajmahal. Choć miejsce to nadal kojarzone jest z kebabem warto zajrzeć do całkiem pokaźnej karty z jego daniami kuchni indyjskiej.

Vairaprakash, szef kuchni Istanbul Tajmahal przez wiele lat pracował za granicą, w 2009 roku w jego życiu przyszedł czas na Warszawę, a następnie Łódź. Jego propozycje dań wywodzą się głównie z północnych regionów Indii, ale co ciekawe, znajdziemy tu też inspiracje kuchnią chińską i tajską. Kuchnia indyjska kojarzy nam się głównie z restauracją Ganesh, dlatego też w Istanbul Tajmahal chcemy zwrócić uwagę na potrawy, których nie znajdziemy u „starszej koleżanki”.

Istambuł Tajmahal

Wśród zup uwagę zwraca dhal shorba, czyli propozycja z żółtej soczewicy (13 zł) oraz toy yum prawns – tajska zupa z imbirem, pieczarkami i krewetkami (28 zł). Jeśli jesteście fanami samosa, tu znajdziecie je też nadziewane jagnięciną, a do ciekawych przystawek dorzucimy jeszcze warzywne sajgonki i chrupiące warzywa w tempurze. Czas zajrzeć do tutejszego pieca tandoori (to piec o kształcie dzbana tradycyjnie opalany drewnem). Na początek własnej produkcji ser paneer (24 zł), wegetariański kebab ze szpinaku, sera i ziemniaków (22 zł), kebab z jagnięciny (32 zł), hinduska ryba Pomfret (70 zł) oraz peshwari naan, czyli placek z ze słodkim nadzieniem z sera i bakalii (18 zł).

Istambuł Tajmahal

Dania główne, podobnie jak inne kategorie podzielone są na wegetariańskie i mięsne. Ciekawie brzmią strączki okry w sosie cebulowo-pomidorowym (27 zł), ostro-kwaśne rybne curry z Goa (35 zł), a z dań inspirowanych kuchnią chińską i tajską: pierś z kurczaka z woka w sosie czosnkowym z orzechami nerkowca i tai chicken curry, czyli znów kurczak, ale tym razem w połączeniu z mlekiem kokosowym i trawą cytrynową (każde za 30 zł). Jest jeszcze specjalne menu szefa, a w nim kraby i homary! Niech całość zakończy deser – najoryginalniej zapowiadają się zimno-gorące lody smażone w cieście naleśnikowym z kokosowymi wiórkami (22 zł).

Do tego indyjskie piwa czy hinduski napój jal jeera. Ten drugi przygotowywany jest na bazie wody i przypraw. Dostępna jest też wersja ze spritem i ją wybierają wszyscy poza Hindusami.

 

Istanbul Tajmahal, ul. Piotrkowska 88, www.istanbultajmahal.pl

http://www.istanbultajmahal.pl/

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...