Jak powstają dania w ekskluzywnych restauracjach
Jeśli przygotowaliście kiedyś dwudaniowy obiad dla czterech osób i wydawało wam się, że się narobiliście, to gotowanie w trzygwiazdkowej restauracji mogłoby was wykończyć.
Dania serwowane w najbardziej ekskluzywnych restauracjach świata wyglądają zazwyczaj równie niesamowicie jak smakują. Przygotowanie tych małych dzieł sztuki wymaga nie tylko niezwykłego talentu kulinarnego, ale i precyzji oraz masy czasu. Samo gotowanie i obróbka produktów to jedno, ale ważne jest również podanie. Ułożenie wszystkich składników na talerzu tak, aby prezentowały się imponująco i zaskakująco zabiera dużo czasu, o czym przekonać możecie się oglądając poniższy filmik.
Film prezentuje Juana Francisco Valiente – kucharza hiszpańskiej restauracji Quique Dacosta odznaczonej trzema gwiazdkami Michelin przygotowującego flagowe danie tego lokalu pod nazwą The Haze. Wszystkie składniki układane są precyzyjnie na szklanej podstawce przy pomocy dużej pęsety, a następnie całość ląduje na drewnianym pudełku wypełnionym gałązkami drzewa iglastego i suchym lodem. Efekt końcowy jest tajemniczy i bajeczny.
via: Fine Dining Lovers