fbpx

Jak powstają dania w ekskluzywnych restauracjach fot. screen z YouTube

Jeśli przygotowaliście kiedyś dwudaniowy obiad dla czterech osób i wydawało wam się, że się narobiliście, to gotowanie w trzygwiazdkowej restauracji mogłoby was wykończyć.

Dania serwowane w najbardziej ekskluzywnych restauracjach świata wyglądają zazwyczaj równie niesamowicie jak smakują. Przygotowanie tych małych dzieł sztuki wymaga nie tylko niezwykłego talentu kulinarnego, ale i precyzji oraz masy czasu. Samo gotowanie i obróbka produktów to jedno, ale ważne jest również podanie. Ułożenie wszystkich składników na talerzu tak, aby prezentowały się imponująco i zaskakująco zabiera dużo czasu, o czym przekonać możecie się oglądając poniższy filmik.

Film prezentuje Juana Francisco Valiente – kucharza hiszpańskiej restauracji Quique Dacosta odznaczonej trzema gwiazdkami Michelin przygotowującego flagowe danie tego lokalu pod nazwą The Haze. Wszystkie składniki układane są precyzyjnie na szklanej podstawce przy pomocy dużej pęsety, a następnie całość ląduje na drewnianym pudełku wypełnionym gałązkami drzewa iglastego i suchym lodem. Efekt końcowy jest tajemniczy i bajeczny.

via: Fine Dining Lovers

Podobne posty

Oto 13 restauracji, w których poczujecie jesienny klimat. Aromatyczne, rozgrzewające i otulające ...
Nadziane do granic możliwości croissanty, ociekające serem smash burgery i chrupiąca włoska pizza w ...
Kto ma ochotę na gyros i zapiekaną fetę? Nareszcie pojawiły się w karcie Santorini. Idzie nowe – ...