Jak spędzić pierwszy letni weekend w Łodzi
Przed nami najdłuższe dni w roku, pogoda dopisuje. Nie siedźcie w weekend w domu, tylko idźcie zjeść coś dobrego do miasta.
Gotowi do wyjścia? To startujemy – pierwsze propozycje dotyczą już dzisiejszego wieczora. Kierunek: Manufaktura, a do wyboru Noc Świętojańska na rynku lub oficjalne otwarcie skyFLY bar w hotelu andel’s. Manufaktura przygotowała atrakcje zarówno na zewnątrz (m.in. pokaz teatr Ognia DH), jak i w lokalach, które tej wyjątkowej nocy będą czynne znacznie dłużej niż zazwyczaj i przygotują z tej okazji specjalne dania i drinki.
W Polce na gości będzie czekał m.in. rostbef na sałacie z sosem truskawkowo-balsamicznym, bulion z pierożkami jagnięcymi i koktajl o Sadu Smak, w Szpulce tagliatelle z polędwiczką wieprzową, bobem, brokułami i sosem śmietanowym, w Bawełnie semifreddo ze świeżymi kwiatami storczyka i bratka, a w Pijalni Czekolady E. Wedel gorąca czekolada na wynos za jedyne 10 zł. Chcecie na to wszystko spojrzeć z góry? Wpadajcie na oficjalne otwarcie skyFLY bar na ostatnim piętrze hotelu andels. Housowa impreza rusza o 20.00 (bilety do nabycia w BISTRO przy Piotrkowskiej – koszt 70 zł). Czeka na was zabawa do nocy, niesamowite wnętrza, świetne drinki i niepowtarzalny widok z tarasu.
Jeśli od nocnej zabawy wolicie aktywne poranki, w sobotę wstańcie rano i ruszajcie do Tubajki, która jutro zainauguruje trzecią edycją Parku Śniadaniowego. A może wolicie pogotować pod okiem szefa kuchni? O 12.00 w szkole kulinarnej Ashanti Michał Przybysz z Sendai Sushi będzie wprowadzał uczestników w tajniki kuchni japońskiej (warsztaty trwają 4 godziny i kosztują 280 zł), w tym samym miejscu (również o 12.00) Ola Józefowicz rozpocznie szkołę wina dla średniozaawansowanych. Jeżeli dla odmiany macie wolną niedzielę, czekają na was zajęcia w Book&Cook. O 11.00 Szymon Stach z restauracji Quale rusza z produkcją lodów i sorbetów chłodzonych ciekłym azotem (koszt 220 zł), o 16.00 kuchnię przejmuje Magda Klimczak, która będzie gotować obłędne rameny (koszt 240 zł).
Na koniec specjalne zaproszenie dla fanów ryb i owoców morza. MOTYWY zapraszają na trzecią edycję Fish Marketu, która potrwa od piątku aż do niedzieli. Jeżeli tęsknicie za kalmarowymi szyszkami z Festiwalu Dobrego Smaku, to będziecie mieli okazję skosztować dania w lekko zmodyfikowanej wersji, a poza nim między innymi ceviche, ostryg przygotowanych na dwa sposoby, przegrzebków, labraksa, krewetek, kalmarów, bałtyckiego śledzia czy vongoli. Jak wiadomo „rybka lubi pływać”, nie zapomniano więc o napojach. Do wyboru kraftowe piwa, nowe wina i pirackie koktajle.