Jarmark Smaki Ziemi Łódzkiej w niedzielę w Manufakturze
W najbliższą niedzielę w Manufakturze odbędzie się kolejna edycja organizowanego przez Urząd Marszałkowski jarmarku Smaki Ziemi Łódzkiej, którego celem jest m.in. wyszukiwanie potraw regionalnych, które mogłyby stać się kulinarną wizytówką regionu łódzkiego.
W trakcie imprezy na rynku Manufaktury stanie ponad 20 stoisk oferujących produkty regionalne, wędliny, ciasta, miody i nalewki, a także prace artystów ludowych z regionu łódzkiego. Uczestnicy jarmarku będą mieli okazję spróbować potraw regionalnej kuchni łódzkiej, nauczyć się przyrządzać staropolskie potrawy i poznać tradycje i zwyczaje ludowe.
Na rynku stanie też specjalna strefa gotowania, w której panie z kół gospodyń wiejskich pod okiem kucharza Andrzeja Polana, którego znać możecie m.in. z gotowania w Dzień Dobry TVN, przyrządzą swoje popisowe dania. Podadzą też przepisy na tradycyjne, regionalne potrawy. Wszystkie przygotowywane z wykorzystaniem lokalnych i sezonowych produktów zgodnie z przyświecającymi wydarzeniu ideałami ruchu slow food. Najsmaczniejsze specjały rywalizowały będą w konkursie na najlepszą potrawę regionu łódzkiego „Smaczne bo Łódzkie”. Wszystko to zaś w rytm muzyki ludowej w wykonaniu zespołów walczących o zwycięstwo w konkursie „Folk-nuta”.
Regionalna uczta zacznie się o godzinie 10:00 i potrwa do 21:00.