fbpx

Jarmark Smaki Ziemi Łódzkiej 2013 w Manufakturze 16 czerwca

W najbliższą niedzielę w Manufakturze odbędzie się kolejna edycja organizowanego przez Urząd Marszałkowski jarmarku Smaki Ziemi Łódzkiej, którego celem jest m.in. wyszukiwanie potraw regionalnych, które mogłyby stać się kulinarną wizytówką regionu łódzkiego.

W trakcie imprezy na rynku Manufaktury stanie ponad 20 stoisk oferujących produkty regionalne, wędliny, ciasta, miody i nalewki, a także prace artystów ludowych z regionu łódzkiego. Uczestnicy jarmarku będą mieli okazję spróbować potraw regionalnej kuchni łódzkiej, nauczyć się przyrządzać staropolskie potrawy i poznać tradycje i zwyczaje ludowe.

Smaki Ziemi Łódzkiej 2012 fot. lodzkie.ksow.pl

Na rynku stanie też specjalna strefa gotowania, w której panie z kół gospodyń wiejskich pod okiem kucharza Andrzeja Polana, którego znać możecie m.in. z gotowania w Dzień Dobry TVN, przyrządzą swoje popisowe dania. Podadzą też przepisy na tradycyjne, regionalne potrawy. Wszystkie przygotowywane z wykorzystaniem lokalnych i sezonowych produktów zgodnie z przyświecającymi wydarzeniu ideałami ruchu slow food. Najsmaczniejsze specjały rywalizowały będą w konkursie na najlepszą potrawę regionu łódzkiego „Smaczne bo Łódzkie”. Wszystko to zaś w rytm muzyki ludowej w wykonaniu zespołów walczących o zwycięstwo w konkursie „Folk-nuta”.

Regionalna uczta zacznie się o godzinie 10:00 i potrwa do 21:00.

Podobne posty

W tej restauracji jeszcze nas nie było, a ma już 12 lat! Kręcą pizzę, makarony, sami pieką bułki do ...
30 festiwalowych restauracji przygotowało swoje popisowe pizze. Jest pizzowy burger, włoskie ...
Konkurs na najszybsze zjedzenie pizzy, wystawa fotografii, spotkanie klubu kolacyjnego i warsztaty ...