Jemy w Łodzi Food Fest – jeszcze mnóstwo atrakcji przed nami
Ostatni moment, by skosztować festiwalowego burgera czy zapisać się na degustację piwa, ale nie martwcie się, to dopiero półmetek – w przyszłym tygodniu znów mamy dla was mnóstwo pysznego jedzenia.
Po pierwszym tygodniu wolimy się nie pokazywać na oczy niektórym kucharzom, którzy ledwie wyrabiają się z realizacją festiwalowych zamówień. Mega się cieszymy, że tak wielu z was wybrało się do miasta na Jemy w Łodzi Food Fest, ale też nie ma się co dziwić – restauracje stanęły na wysokości zadania i przygotowany propozycje, które są oryginalne, ale przede wszystkim pyszne. Przypominamy, jeszcze do niedzieli możecie wpaść na burgery, owocowe słodkości, dania kuchni azjatyckiej i owoce morza, są jeszcze wolne miejsca na dzisiejszą degustację piwa i jutrzejsze warsztaty dla dzieci.
A co dalej? Nie zwalniamy tempa. W poniedziałek przyjeżdża do Łodzi gość specjalny, Samar Khanafer – autorka kulinarnego bestsellera „Hummus, za’atar i granaty”, finalistka programu MasterChef i twórczyni bloga blogSamar.com. O godzinie 12.00 możecie spotkać się z Samar w Idea Hub, gdzie opowie o kulisach wydawania książek kucharskich i prowadzeniu kulinarnego bloga (wstęp bezpłatny), a od 17.30 w studiu Book&Cook będzie wraz z uczestnikami przygotowywała oryginalne, bliskowschodnie przekąski.
W poniedziałek startują też nowe trasy kulinarne. W drugim tygodniu na stołach królować będą włoskie makarony, kuchnia roślinna i niezwykłe napoje przygotowane na bazie kawy. A weekend? Od czwartku do niedzieli podniebienia gości cieszyć będą podroby. Same byłyśmy w szoku, że do tej trasy tematycznej zgłosiło się aż 13 restauracji (więcej było jedynie na szlaku słodkości)! Królują wątróbki, ale mamy też kurza serduszka, ozory, gęsie i indycze żołądki, a nawet … bycze jądra. My spróbujemy ich na pewno. Mało? To dokładamy jeszcze 7 zestawów degustacyjnych, począwszy od solanki z pierogami za 35 zł na wyszukanej kuchni fine dining kończąc.
W poniedziałek Samar, ale wydarzeń towarzyszących mamy znacznie więcej. Wolne miejsca znajdziecie jeszcze na kulinarny pokaz z degustacją poświęcony daniom kuchni azjatyckiej prowadzony przez Darka Richtera, w środę ekipa Jemy w Łodzi zaprasza na quiz barowy do Klubu Wino, czwartek należeć będzie do słodkich pralin w Chocolate Story Manufaktura Czekolady, zaś w piątek piwowarzy z Klubopiwiarni zdradzą tajniki warzenia piwa w domu i poczęstują was trunkami przygotowywanymi przy Narutowicza. Weekend rezerwujemy dla dzieciaków – na warsztaty kuchni włoskiej zaprasza pracownia Tytka i restauracja Vapiano (własny makaron mogą tu przygotować także dorośli).
Cały czas czekamy na wasze relacje i opinie. Przypominamy, że dla autorów najciekawszych komentarzy w naszym wydarzeniu mamy zaproszenia do festiwalowych restauracji. Nie traćcie czasu, festiwalowe dania czekają!