Przed nami 10 dni ucztowania, ponad 20 lokali z Łodzi i okolic i blisko 30 pierogowych dań. 13. września startuje Jemy w Łodzi Food Fest 2024!

To już ósma edycja festiwalu Jemy w Łodzi Food Fest. Każdego roku przyjmuje on inną formę, w tej edycji postawiliśmy na pierogi świata. Festiwal rozpocznie się 13. września i potrwa do 22. września, czyli na spróbowanie wszystkich 32 dań macie 10 dni. Oprócz tego, jak zawsze, jest to festiwal najbardziej obfitujący w atrakcyjne wydarzenia towarzyszące. Razem z Łódzkim Centrum Wydarzeń i festiwalowymi partnerami: marką Bidfood oraz Fuzją odczarujemy wam ostatnie dni lata. Gwarantujemy, że będzie się działo i będzie pysznie!

Pierogi świata

Restauracje jak zwykle fantastycznie przygotowały się do festiwalu. W tej edycji spróbujemy pierogów m.in. z Gruzji, Ukrainy, Chin, Włoch i oczywiście z Polski. Królują w nich najróżniejsze farsze: kasza, owoce, ser, ziemniaki, aromatyczna wołowina, perliczka, kaczka, dziczyzna czy biała kiełbasa. Choć w pierogu liczy się wnętrze, to kształty też będą przybierać różne formy od pięknych falbanek, przez sakiewki, uszka, po calzone. Oprócz klasyki spróbujecie wyjątkowych autorskich dodatków m.in. białej trufli, karmelizowanej figi czy kandyzowanych igieł świerku cytrynowego. Nam już zaczyna burczeć w brzuchach!

Wydarzenia towarzyszące

Jemy w Łodzi Food Fest to nasz największy festiwal i jak wspominałyśmy mamy dla was mnóstwo wydarzeń specjalnych. Pierwsze z nich jest już za nami, a była to wyprawa do winnicy Smolis w Brzezinach, przed nami inne winne wydarzenie organizowane we współpracy z jednym z partnerów festiwalu – Fuzją. W jej klimatycznej zabytkowej kotłowni zorganizujemy degustację win połączoną z muzyką na żywo. O odpowiednie wina zadba Mucha w kieliszku, a spotkanie poprowadzi znany łódzki sommelier Michał Bald (21. września, sobota – bilety i szczegóły).

Dla miłośników słodkości w pierwszy festiwalowy weekend odbędą się dwa słodkie pop-up’y. Pierwszy w butikowej cukierni Cocoart’s przy Okopowej 111, gdzie Antoni Rochala przygotuje specjalną monoporcję inspirowaną włoskim ravioli (piątek 16.00-19.00, monoporcja dostępna do niedzieli). Drugi zaś już tradycyjnie w lodowym bistro MILK, gdzie Bartki z Milka i Asia Banad z Posypane serwować będą jesieniarskie desery lodowe (sobota 14. września od 12.00).

Dla małych w niedzielę 15. września w Starym Folwarku Tworzyjanki odbędą się pierogowe warsztaty dla dzieci i jazda na kucyku (bilety i szczegóły). Dla dużych we wtorek 17. września przygotowaliśmy warsztaty z gruzińskich chinkali w restauracji Lavash przy Piotrkowskiej 82 (bilety i szczegóły). A jeśli z gotowaniem wam nie po drodze, to rezerwujcie miejsca na kolejne spotkanie Klubu Kolacyjnego Jemy w Łodzi, tym razem w restauracji Mare e Monti – kolacja przy wspólnym stole odbędzie się w środę 18. września (bilety i szczegóły). Po całym festiwalowym obżarstwie w ostatni dzień Food Festu zabieramy was razem ze znaną łódzką przewodniczką Justyną Tomaszewską na słodki spacer po Księżym Młynie (22. września – niedziela) zakończony deserem i kawą w Sugar by Blonde (bilety i szczegóły).

Kochasz pierogi? Mamy festiwalowe plakaty, pinsy i torby!

Odkrywamy przed wami kolejnego smacznego pinsa, które przygotowane zostały we współpracy z łódzką firmą Pinswear. Każdy tegoroczny festiwal to inny pins, teraz przyszedł czas na pierożka na widelcu! Ręcznie malowany i tak uroczy, że musi znaleźć się na waszych torbach, czapkach czy plecakach. Pins będzie do kupienia na stronie Pinswear oraz do wygrania w festiwalowych konkursach. Powiększyła się też nasza kolekcja plakatów, tym razem kolekcjonerski pierogowy plakat dostępny jest w trzech wariantach kolorystycznych „kocham pierogi” autorstwa Igora Jankowskiego może ozdobić ściany w waszym domu. A inna pierogowa grafika tego samego autora pojawiła się na ekstra bawełnianych torbach, które ozdobią was w drodze do pracy, do domu, do szkoły.

UCZESTNICY FESTIWALU

Bawełna (Rynek Manufaktury)

Ravioli z pistacjową ricottą i karmelizowaną figą – 6 sztuk ręcznie lepionych ravioli, nadziewanych farszem ze świeżej ricotty, pistacji, cytryny i grana padano, podane z karmelizowaną na maśle figą i prażonymi pistacjami
Cena: 52,5 zł

Bistro Book&Cook (Żeromskiego 94B)

Żurkopieróg – Pierogi z farszem z białej kiełbasy, ziemniaków i wędzonego twarogu okraszone smażoną cebulką z boczkiem, podane z kubkiem białego barszczu
Cena: 34 zł
(Vegan) PieroKnedel – Pierogi inspirowane regionalnym łódzkim daniem – knedlami ze śliwkami. Serwowane z cynamonem, złotą bułeczką tartą i wegańską kwaśną śmietaną
Cena: 28 zł

Drukarnia Skład Wina i Chleba (OFF Piotrkowska)

Pierogi z kurkami i ricottą w sosie śmietanowo-porowym – 5 sztuk pierogów, kurki, ricotta, por, masło, wino, śmietanka
Cena: 30 zł

Dzielna 43 (Narutowicza 43)

Gustaw w śliwkach – pierogi wypełnione szarpaną pieczoną kaczką podsmażane na maśle, podane na chutneyu śliwkowym z nutą kolendry i orzechami
Cena: 38 zł

Fatamorgana (Księży Młyn)

Pierogi z farszem z pieczonego ziemniaka, wędzonego twarogu i kurek smażonych na maśle, espuma grzybowa, chips chlebowy
Cena: 38 zł

Feliczita (Tymienieckiego 25a)

Calzone Alla Zucca – pieróg z ciasta włoskiego, creme fraiche, feta, pieczona dynia, szałwia, prażone pestki dyni, rukola, balsamico
Cena: 39 zł

Ferwor (Piotrkowska 97)

Ferworowy Tantan – pierogi wypełnione intensywną mieloną wieprzowiną w stylu tantanmen i cheddarem podane na intensywnym wołowym consomme posypane cebulka i orzeszkami ziemnymi
Cena: 39 zł

Galicja (Rynek Manufaktury)

Pierogi z kurkami z sosem kurkowym
Cena: 39,99 zł

Hotel Boss – Restauracja Polskie Smaki (Tatrzańska 11)

Pierogi ukraińskie z białą truflą – twaróg, ziemniaki, biała trufla, kwaśna śmietana, duszona cebula
Cena: 49 zł
(Vegan) Pierogi z grochem i kiszoną kapustą podane na puree z zielonego groszku
Cena: 32 zł

Hotel Grzegorzewski – Restauracja Synestezja Smaku (Tuszyn, 3-go Maja 59)

Rzemieślnicze pierogi ze stekiem z polika wołowego – kasza gryczana, siemię lniane, orzech włoski, polik wołowy, jus mięsny, wakame
Cena: 48 zł
(Vegan) Rzemieślnicze pierogi z kaszą – kasza gryczana, siemię lniane, orzech włoski, jus z pieczonych warzyw, wakame
Cena: 42 zł

Imber (Piotrkowska 43)

Pierogi z dziczyzną, borowiki w śmietanie, oliwa rozmarynowa, kandyzowane młode igły świerku cytrynowego (5 szt.)
Cena: 45 zł 

Jadłodajnia Dietetyczna (Zielona 5/7)

Pierogi zielone z ulicy Zielonej – pierogi ze szpinakiem, serkiem ricotta i suszonymi pomidorami, okraszone masłem, naturalnie zielony kolor ciasta
Cena: 8 szt. 24 zł | 4 szt. 15 zł

King Kong Thai Food (Piotrkowska 217)

Racy Won Ton – pierożki handmade – gotowane won ton z wieprzowiną, krewetkami, płatkami gochugaru i kolendrą podane z sosem na bazie octu ryżowego, sosu rybnego z chili i czosnkiem (5 szt.)
Cena: 27 zł

Lavash (Piotrkowska 76)

(Vegan) Biało-czerwone khinkali z owocami leśnymi i sosem czekoladowym
Cena: 38 zł

Len i Bawełna (OFF Piotrkowska)

Pierogi z dziczyzną i grzybami – 8 sztuk ręcznie lepionych pierogów z pieczonym mięsem z dzika z dodatkiem czerwonego wina oraz grzybów leśnych, podawane z sosem demi glace, palonym masłem, świeżym szczypiorem i mikro ziołami
Cena: 53,5 zł

Pierogarnia Stary Młyn (Piotrkowska 37)

Pierogi Jednorożec – pierogi z mascarpone, białą czekoladą i malinami, z kolorową watą cukrową i sezonowymi owocami
Cena: 44,96 zł

Pizzeria Pomodoro (Rewolucji 1905 r. nr 4 – nieczynne w poniedziałki)

Ravioli  Mantovani – pierogi typowe dla miasta Mantua (Lombardia) z dynią, mostardą z Mantui, amaretti i grana padano, podawane na maśle z szałwią
Cena: 36 zł
(Vegan) Mezzelune Alla Valtellinese – pierogi nawiązują do typowego makaronu z Valtelliny (Lombardia). Ciasto z mąki gryczanej z farszem z kapusty, ziemniaków i szałwii, podawane z kremem z ziemniaków z szałwią
Cena: 33 zł

Powidok Bistro by Stacja Zero (Plac Wolności 8 – nieczynne w poniedziałki)

Pierogi z perliczką – pierogi z perliczką, kremowy demi glace, brokuł bimi, jeżyna, szczypiorek, oliwa szczypiorkowa, świeże zioła
Cena: 69 zł
(Vegan) Pierogi z dynią – kremowe masło miso, piklowana dynia, prażona cebulka, olej Św. Wawrzyńca
Cena: 54 zł

Rajskie Manu (Rynek Manufaktury)

Gryka w lesie – polskie pierogi z kaszą gryczaną, wędzonym twarogiem, podgrzybkami i boczkiem, podane na kwaśnej śmietanie ze smażoną oraz piklowaną cebulką, serem Bursztyn i oliwą ziołową.
Cena: 45 zł

Ramki (Piotrkowska 144)

Pierogi z białą kiełbasą i wędzonym sosem – pierogi z ciasta ziołowego z czosnkową białą kiełbasą podane z długo gotowanym sosem na bazie wędzonego boczku i wołowiny, chipsem z fioletowego ziemniaka i oliwą porową
Cena: 42 zł

Restauracja Gruzińska (Piotrkowska 82)

Biało-czarne khinkali z wołowiną, czosnkiem, cebulą i przyprawami
Cena: 39 zł

Ryba do Ryżu (Wyszyńskiego 73a – nieczynne w poniedziałki)

Azjatyckie pierożki z soczystą wołowiną (5 szt.) – chrupiące pierożki po azjatycku z polikami wołowymi i grillowanym ananasem podawane z sosem mango chilli i orzeźwiającą sezamową sałatką z ogórka
Cena: 36 zł
(Vegan) Azjatyckie pierożki ze słodką dynią (5 szt.) – chrupiące pierożki po azjatycku z dynią, cieciorką i grillowanym ananasem podawane z sosem mango chilli i orzeźwiającą sezamową sałatką z ogórka
Cena: 36 zł

Stary Folwark Tworzyjanki (Tworzyjanki 10 – restauracja czynna od piątku do niedzieli)

Pierogi z rakami w koperkowym beszamelu
Cena: 45 zł
(Vegan) Pierogi z pieczoną dynią z czarnym sezamem
Cena: 30 zł

Sushi Art (Wici 32)

Red Curry Soup z pierogami mandu  – słodko pikantna zupa na bazie bulionu drobiowego, mleka kokosowego i czerwonej pasty curry. Z między innymi aromatycznymi galangalem, liśćmi tajskiej limonki kaffir, grzybami shimeji i shitake oraz pierogami mandu z całą krewetką i smażoną celulką
Cena: 49 zł
(Vegan) Zupa z pierogami wonton – aromatyczny bulion warzywny z olejem z prażonego sezamu, z między innymi grillowanymi: okrą, romanesco, kukurydzą baby i szpinakowymi oraz pierogami Won Ton z farszem warzywnym
Cena: 49 zł

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...