Jemy w Łodzi Food Fest "Pierogi Świata" - lista uczestników
Przed nami 10 dni ucztowania, ponad 20 lokali z Łodzi i okolic i blisko 30 pierogowych dań. 13. września startuje Jemy w Łodzi Food Fest 2024!
To już ósma edycja festiwalu Jemy w Łodzi Food Fest. Każdego roku przyjmuje on inną formę, w tej edycji postawiliśmy na pierogi świata. Festiwal rozpocznie się 13. września i potrwa do 22. września, czyli na spróbowanie wszystkich 32 dań macie 10 dni. Oprócz tego, jak zawsze, jest to festiwal najbardziej obfitujący w atrakcyjne wydarzenia towarzyszące. Razem z Łódzkim Centrum Wydarzeń i festiwalowymi partnerami: marką Bidfood oraz Fuzją odczarujemy wam ostatnie dni lata. Gwarantujemy, że będzie się działo i będzie pysznie!
Restauracje jak zwykle fantastycznie przygotowały się do festiwalu. W tej edycji spróbujemy pierogów m.in. z Gruzji, Ukrainy, Chin, Włoch i oczywiście z Polski. Królują w nich najróżniejsze farsze: kasza, owoce, ser, ziemniaki, aromatyczna wołowina, perliczka, kaczka, dziczyzna czy biała kiełbasa. Choć w pierogu liczy się wnętrze, to kształty też będą przybierać różne formy od pięknych falbanek, przez sakiewki, uszka, po calzone. Oprócz klasyki spróbujecie wyjątkowych autorskich dodatków m.in. białej trufli, karmelizowanej figi czy kandyzowanych igieł świerku cytrynowego. Nam już zaczyna burczeć w brzuchach!
Jemy w Łodzi Food Fest to nasz największy festiwal i jak wspominałyśmy mamy dla was mnóstwo wydarzeń specjalnych. Pierwsze z nich jest już za nami, a była to wyprawa do winnicy Smolis w Brzezinach, przed nami inne winne wydarzenie organizowane we współpracy z jednym z partnerów festiwalu – Fuzją. W jej klimatycznej zabytkowej kotłowni zorganizujemy degustację win połączoną z muzyką na żywo. O odpowiednie wina zadba Mucha w kieliszku, a spotkanie poprowadzi znany łódzki sommelier Michał Bald (21. września, sobota – bilety i szczegóły).
Dla miłośników słodkości w pierwszy festiwalowy weekend odbędą się dwa słodkie pop-up’y. Pierwszy w butikowej cukierni Cocoart’s przy Okopowej 111, gdzie Antoni Rochala przygotuje specjalną monoporcję inspirowaną włoskim ravioli (piątek 16.00-19.00, monoporcja dostępna do niedzieli). Drugi zaś już tradycyjnie w lodowym bistro MILK, gdzie Bartki z Milka i Asia Banad z Posypane serwować będą jesieniarskie desery lodowe (sobota 14. września od 12.00).
Dla małych w niedzielę 15. września w Starym Folwarku Tworzyjanki odbędą się pierogowe warsztaty dla dzieci i jazda na kucyku (bilety i szczegóły). Dla dużych we wtorek 17. września przygotowaliśmy warsztaty z gruzińskich chinkali w restauracji Lavash przy Piotrkowskiej 82 (bilety i szczegóły). A jeśli z gotowaniem wam nie po drodze, to rezerwujcie miejsca na kolejne spotkanie Klubu Kolacyjnego Jemy w Łodzi, tym razem w restauracji Mare e Monti – kolacja przy wspólnym stole odbędzie się w środę 18. września (bilety i szczegóły). Po całym festiwalowym obżarstwie w ostatni dzień Food Festu zabieramy was razem ze znaną łódzką przewodniczką Justyną Tomaszewską na słodki spacer po Księżym Młynie (22. września – niedziela) zakończony deserem i kawą w Sugar by Blonde (bilety i szczegóły).
Odkrywamy przed wami kolejnego smacznego pinsa, które przygotowane zostały we współpracy z łódzką firmą Pinswear. Każdy tegoroczny festiwal to inny pins, teraz przyszedł czas na pierożka na widelcu! Ręcznie malowany i tak uroczy, że musi znaleźć się na waszych torbach, czapkach czy plecakach. Pins będzie do kupienia na stronie Pinswear oraz do wygrania w festiwalowych konkursach. Powiększyła się też nasza kolekcja plakatów, tym razem kolekcjonerski pierogowy plakat dostępny jest w trzech wariantach kolorystycznych „kocham pierogi” autorstwa Igora Jankowskiego może ozdobić ściany w waszym domu. A inna pierogowa grafika tego samego autora pojawiła się na ekstra bawełnianych torbach, które ozdobią was w drodze do pracy, do domu, do szkoły.
Ravioli z pistacjową ricottą i karmelizowaną figą – 6 sztuk ręcznie lepionych ravioli, nadziewanych farszem ze świeżej ricotty, pistacji, cytryny i grana padano, podane z karmelizowaną na maśle figą i prażonymi pistacjami
Cena: 52,5 zł
Żurkopieróg – Pierogi z farszem z białej kiełbasy, ziemniaków i wędzonego twarogu okraszone smażoną cebulką z boczkiem, podane z kubkiem białego barszczu
Cena: 34 zł
(Vegan) PieroKnedel – Pierogi inspirowane regionalnym łódzkim daniem – knedlami ze śliwkami. Serwowane z cynamonem, złotą bułeczką tartą i wegańską kwaśną śmietaną
Cena: 28 zł
Pierogi z kurkami i ricottą w sosie śmietanowo-porowym – 5 sztuk pierogów, kurki, ricotta, por, masło, wino, śmietanka
Cena: 30 zł
Gustaw w śliwkach – pierogi wypełnione szarpaną pieczoną kaczką podsmażane na maśle, podane na chutneyu śliwkowym z nutą kolendry i orzechami
Cena: 38 zł
Pierogi z farszem z pieczonego ziemniaka, wędzonego twarogu i kurek smażonych na maśle, espuma grzybowa, chips chlebowy
Cena: 38 zł
Calzone Alla Zucca – pieróg z ciasta włoskiego, creme fraiche, feta, pieczona dynia, szałwia, prażone pestki dyni, rukola, balsamico
Cena: 39 zł
Ferworowy Tantan – pierogi wypełnione intensywną mieloną wieprzowiną w stylu tantanmen i cheddarem podane na intensywnym wołowym consomme posypane cebulka i orzeszkami ziemnymi
Cena: 39 zł
Pierogi z kurkami z sosem kurkowym
Cena: 39,99 zł
Pierogi ukraińskie z białą truflą – twaróg, ziemniaki, biała trufla, kwaśna śmietana, duszona cebula
Cena: 49 zł
(Vegan) Pierogi z grochem i kiszoną kapustą podane na puree z zielonego groszku
Cena: 32 zł
Rzemieślnicze pierogi ze stekiem z polika wołowego – kasza gryczana, siemię lniane, orzech włoski, polik wołowy, jus mięsny, wakame
Cena: 48 zł
(Vegan) Rzemieślnicze pierogi z kaszą – kasza gryczana, siemię lniane, orzech włoski, jus z pieczonych warzyw, wakame
Cena: 42 zł
Pierogi z dziczyzną, borowiki w śmietanie, oliwa rozmarynowa, kandyzowane młode igły świerku cytrynowego (5 szt.)
Cena: 45 zł
Pierogi zielone z ulicy Zielonej – pierogi ze szpinakiem, serkiem ricotta i suszonymi pomidorami, okraszone masłem, naturalnie zielony kolor ciasta
Cena: 8 szt. 24 zł | 4 szt. 15 zł
Racy Won Ton – pierożki handmade – gotowane won ton z wieprzowiną, krewetkami, płatkami gochugaru i kolendrą podane z sosem na bazie octu ryżowego, sosu rybnego z chili i czosnkiem (5 szt.)
Cena: 27 zł
(Vegan) Biało-czerwone khinkali z owocami leśnymi i sosem czekoladowym
Cena: 38 zł
Pierogi z dziczyzną i grzybami – 8 sztuk ręcznie lepionych pierogów z pieczonym mięsem z dzika z dodatkiem czerwonego wina oraz grzybów leśnych, podawane z sosem demi glace, palonym masłem, świeżym szczypiorem i mikro ziołami
Cena: 53,5 zł
Pierogi Jednorożec – pierogi z mascarpone, białą czekoladą i malinami, z kolorową watą cukrową i sezonowymi owocami
Cena: 44,96 zł
Ravioli Mantovani – pierogi typowe dla miasta Mantua (Lombardia) z dynią, mostardą z Mantui, amaretti i grana padano, podawane na maśle z szałwią
Cena: 36 zł
(Vegan) Mezzelune Alla Valtellinese – pierogi nawiązują do typowego makaronu z Valtelliny (Lombardia). Ciasto z mąki gryczanej z farszem z kapusty, ziemniaków i szałwii, podawane z kremem z ziemniaków z szałwią
Cena: 33 zł
Pierogi z perliczką – pierogi z perliczką, kremowy demi glace, brokuł bimi, jeżyna, szczypiorek, oliwa szczypiorkowa, świeże zioła
Cena: 69 zł
(Vegan) Pierogi z dynią – kremowe masło miso, piklowana dynia, prażona cebulka, olej Św. Wawrzyńca
Cena: 54 zł
Gryka w lesie – polskie pierogi z kaszą gryczaną, wędzonym twarogiem, podgrzybkami i boczkiem, podane na kwaśnej śmietanie ze smażoną oraz piklowaną cebulką, serem Bursztyn i oliwą ziołową.
Cena: 45 zł
Pierogi z białą kiełbasą i wędzonym sosem – pierogi z ciasta ziołowego z czosnkową białą kiełbasą podane z długo gotowanym sosem na bazie wędzonego boczku i wołowiny, chipsem z fioletowego ziemniaka i oliwą porową
Cena: 42 zł
Biało-czarne khinkali z wołowiną, czosnkiem, cebulą i przyprawami
Cena: 39 zł
Azjatyckie pierożki z soczystą wołowiną (5 szt.) – chrupiące pierożki po azjatycku z polikami wołowymi i grillowanym ananasem podawane z sosem mango chilli i orzeźwiającą sezamową sałatką z ogórka
Cena: 36 zł
(Vegan) Azjatyckie pierożki ze słodką dynią (5 szt.) – chrupiące pierożki po azjatycku z dynią, cieciorką i grillowanym ananasem podawane z sosem mango chilli i orzeźwiającą sezamową sałatką z ogórka
Cena: 36 zł
Pierogi z rakami w koperkowym beszamelu
Cena: 45 zł
(Vegan) Pierogi z pieczoną dynią z czarnym sezamem
Cena: 30 zł
Red Curry Soup z pierogami mandu – słodko pikantna zupa na bazie bulionu drobiowego, mleka kokosowego i czerwonej pasty curry. Z między innymi aromatycznymi galangalem, liśćmi tajskiej limonki kaffir, grzybami shimeji i shitake oraz pierogami mandu z całą krewetką i smażoną celulką
Cena: 49 zł
(Vegan) Zupa z pierogami wonton – aromatyczny bulion warzywny z olejem z prażonego sezamu, z między innymi grillowanymi: okrą, romanesco, kukurydzą baby i szpinakowymi oraz pierogami Won Ton z farszem warzywnym
Cena: 49 zł