Jemy w Łodzi Food Fest – warsztaty, degustacje, pokazy kulinarne
Podczas nadchodzącego festiwalu restauracje przygotują dla was przeszło 120 wyjątkowych dań, ale na tym nie kończą się atrakcje związane z imprezą. Sprawdźcie, co jeszcze dla was mamy.
Jemy w Łodzi Food Fest to tematyczne trasy kulinarne z popisowymi daniami przygotowanymi przez restauracje, menu degustacyjne, weekendy tematyczne, ale również 20 wydarzeń towarzyszących – pokazów, szkoleń, prelekcji i degustacji. Wśród nich można chociażby wymienić spotkania z Samar Khanafer (autorką książki Hummus, za’atar i granaty) w studiu Book&Cook i IdeaHub, warsztaty kuchni azjatyckiej Kuchniami Świata i włoskiej dla dorosłych i dzieci, degustację win, quiz sprawdzający wiedzę o jedzeniu czy francuskie śniadanie w piekarni Montag. Cukiernia Cocoart’s wprowadzi gości w świat nowoczesnych deserów i lodów naturalnych, bariści z Owoców i Warzyw nauczą rozpoznawać dobrą kawę, piwowarzy z Klubopiwiarni opowiedzą, jak samodzielnie wyprodukować piwo, zaś w Manufakturze Chocolate Story będzie można przygotować własne praliny.
Oto nasz kalendarz imprez w całej okazałości – wybierajcie, które najbardziej was interesują i szybko rezerwujcie miejsca, bo chętnych jest sporo. A już jutro odkryjemy kolejne karty Festiwalu. Zostańcie z nami.
11.09. PON Owoce morza z Kuchniami Świata – szkolenie dla szefów kuchni
Aby umiejętnie używać w kuchni owoców morza, należy zacząć od teoretycznego przygotowania dotyczącego produktu: poznawania jego specyfiki, właściwości i jakości. Właśnie tak rozpocznie się dwuczęściowe szkolenie dla kucharzy, które poza teoretycznych wstępem będzie obejmowało również praktykę w kuchni. Poprowadzi je Dariusz Richter – technolog i towaroznawca, który szkoli kucharzy już od ponad 20 lat i pokazuje im inne, dotychczas nieznane oblicze produktów spożywczych.
Miejsce: Szkoła kulinarna Ashanti (Sienkiewicza 82/84)
Koszt: bezpłatne, rezerwacja pod numerem: 609 57 2000
Godzina: 12.00 Liczba uczestników: 5-15 osób
11.09. PON Tajniki kuchni azjatyckiej – wykład Dariusza Richtera z Kuchni Świata
Japonia, Tajlandia, Malezja czy Chiny – aby w pełni rozsmakować się w kuchni odległej Azji trzeba poznać jej filozofię, charakter i tradycje kulinarne, które ją ukształtowały. Dariusz Richter zajmuje się tym tematem od blisko 20 lat. Na spotkaniu pogłębi on waszą wiedzę o technikach gotowania, charakterystycznych przyprawach, produktach czy smakach bliskich azjatyckim podniebieniom. Sprawdźcie, jak na przestrzeni lat zmieniała się definicja umami, poznajcie całą prawdę o glutaminianie sodu, a także dowiedzcie się, jakie znając kilka podstawowych zasad kreować własne dania inspirowane smakami Dalekiego Wschodu.
Miejsce: Book&Cook (Piotrkowska 138/140)
Koszt: bezpłatne, rezerwacja: http://www.bookandcook.com.pl/warsztaty.html
Godzina: 18.00 Liczba uczestników: 10-50 osób
12.09. WT Wypieki w nowoczesnej odsłonie – warsztaty cukiernicze
Kochacie słodkie wypieki i niestraszne wam godziny spędzone przy piekarniku? To szkolenie jest przygotowane z myślą o was – zobaczcie, jak pozornie proste desery przygotowują profesjonaliści, dbający o najdrobniejsze szczegóły produkcji. W programie pełnoziarniste ciastka cookies i beza. Waszym przewodnikiem po świecie deserów będzie mistrz cukiernictwa i szkoleniowiec Akademii Czekolady Adam Marszałek.
Miejsce: Cocoart’s (Okopowa 111)
Koszt: 50 zł, rezerwacja pod numerem: 515 844 113
Godzina: 18.00 Liczba uczestników: 4-10 osób
12.09. WT Skuteczny marketing restauracji – jak zdobyć i utrzymać klientów – szkolenie
Nawet najlepsza oferta kulinarna i atrakcyjna aranżacja wnętrza mogą nie zagwarantować sukcesu restauracji, jeśli nie będą one szły w parze ze skuteczną promocją. Tych, którzy chcieliby dowiedzieć się więcej na jej temat, zapraszamy na szkolenie z marketingu restauracji i kawiarni. W programie między innymi o kształtowaniu wizerunku, metodach dotarcia do klientów i utrzymania ich lojalności, organizacji skutecznych promocji czy prowadzenia działań marketingowych w internecie. Dodatkową atrakcją spotkania będzie mini degustacja dań łódzkiej kuchni czterech kultur.
Miejsce: Idea Hub (Manufaktura)
Koszt: bezpłatne, rezerwacja: drewnowska@ihub.pl lub https://293055-57.evenea.pl
Godzina 19.00 Liczba uczestników: 10-30 osób
13.09. ŚR Wspomnienie wakacji – komentowana degustacja win prowadzona przez Wojciecha Bońkowskiego
Tęsknicie już za wakacjami? Jeśli tak, Klub Wino zabierze was w wyjątkową podróż po winnicach słonecznej Hiszpanii i Włoch. Ciekawe, który kraj wygra ten winiarski pojedynek – aby się przekonać, rezerwujcie miejsca na degustacji, którą poprowadzi Wojciech Bońkowski, założyciel Winicjatywy, korespondent czołowego portalu winiarskiego www.timatkin.com, członek Bractwa Tokajskiego i juror czołowych międzynarodowych konkursów winiarskich.
Miejsce: Klub Wino (Piotrkowska 217)
Koszt: 70 zł, rezerwacja: 786 197 300 lub michal@klubwino.pl
Godzina: 19.00 Liczba uczestników: 10-45 osób
14.09. CZW Lody – u nas naturalnie – szkolenie
Ten rok należał w Łodzi do lodów naturalnych, a czytelnicy portalu zadecydowali, że te najsmaczniejsze są właśnie w Cocoart’s. Jeśli się uczyć, to od najlepszych. Zobaczcie, jak w domowych warunkach przygotować bazowe lody śmietankowe – bez sztucznych dodatków, jedynie w oparciu o wysokiej jakości składniki. Waszym przewodnikiem po świecie lodów będzie mistrz cukiernictwa i szkoleniowiec Akademii Czekolady Adam Marszałek.
Miejsce: Cocoart’s (Okopowa 111)
Koszt: 50 zł, rezerwacja pod numerem: 515 844 113
Godzina: 18.00 Liczba uczestników: 4-10 osób
15.09. PT Piwo dobrze uwarzone – spotkanie z degustacją
Witajcie w świecie piwa, po którym oprowadzi was główny piwowar Klubopiwiarni Witek Kujawa. Najpierw kilka słów o degustacji – o rozpoznawaniu aromatów, a także o wadach występujących w piwach. Następnie czas na przybliżenie tajników domowej produkcji, a w finale – degustacja piw, które powstają w mikro browarze przy Narutowicza.
Miejsce: Klubopiwiarnia (Narutowicza 7/9)
Koszt: 20 zł, rezerwacja: niewymagana/płatność na miejscu
Godzina: 19.00 Liczba uczestników: 5-30 osób
16.09. SOB Kawiarka – instrukcja obsługi – warsztaty
Podobno kawiarkę posiada każde włoskie gospodarstwo domowe, a historia tego niezwykle popularnego zaparzacza ma przynajmniej kilkadziesiąt lat. Ośmiokątny aluminiowy dzbanek zna prawie każdy i wiele osób używa go do parzenia kawy w domu. Niewielu jednak wie jak poprawnie to robić. Wokół sposobów parzenia w tym urządzeniu krąży wiele mitów i wątpliwości. Na warsztatach nauczymy się krok po kroku zasad parzenia idealnej kawy w kawiarce oraz podpowiemy jak eksperymentować z nią w domu. Omówimy też podstawy sensorycznej oceny kawy.
Miejsce: Owoce i Warzywa (Traugutta 9)
Koszt: 20 zł, rezerwacja pod numerem: 508 061 936
Godzina: 12.00 Liczba uczestników: 5-20 osób
16.09. SOB Monoporcje – kompozycja, dekorowanie i efekt końcowy – szkolenie z degustacją
Kochacie słodkości? To szkolenie jest przygotowane z myślą o was – zobaczcie, jak w domowej kuchni stworzyć nowoczesny deser, którym nie powstydziłaby się dobra restauracja. Tym razem w Cocoart’s poznacie tajniki przyrządzania i dekorowania monoporcji. Waszym przewodnikiem po świecie deserów będzie mistrz cukiernictwa i szkoleniowiec Akademii Czekolady Adam Marszałek.
Miejsce: Cocoart’s (Okopowa 111)
Koszt: 50 zł, rezerwacja pod numerem: 515 844 113
Godzina: 18.00 Liczba uczestników: 4-10 osób
16.09. SOB Kuchnia azjatycka – warsztaty dla dzieci
Dzieciaki uwielbiają gotować, tym razem mogą rozwijać swoje umiejętności pod okiem specjalistów z pracowni Tytka. W pierwszym tygodniu festiwalu motywem przewodnim będzie kuchnia azjatycka. Na warsztatach mali kucharze przygotują zupę Tom Yum Koong, tajski makaron Pad See uw oraz ryżowy deser z mango. Będzie pysznie i zdrowo, a zaproponowane dania będzie można z łatwością odtworzyć w domowej kuchni.
Miejsce: Pracownia Tytka (Anyżowa 2a)
Koszt: 50 zł, rezerwacja: 512 382 321 lub kontakt@pracowniatytka.pl (konieczna jest informacja o ewentualnych alergiach uczestników)
Godzina 11.00-13.00 (6-11 lat)/16.00-18.00 (12-16 lat) Liczba uczestników: 5-15 osób
17.09. NDZ Francuskie śniadanie z Montagiem
Nikomu chyba nie trzeba przedstawiać najlepszej piekarni w Łodzi. Jej współwłaściciel spędził niedawno pół roku szkoląc się w Le Cordon Bleu w Paryżu. Sześciomiesięczny pobyt w stolicy Francji stał się właśnie inspiracją dla wyjątkowego wydarzenia – wspólnego śniadania-niespodzianki przy Piotrkowskiej 107. Będzie pyszne jedzenie i jeszcze więcej opowieści o wypieku chleba.
Miejsce: Montag (Piotrkowska 107)
Koszt: 50 zł (plus napoje), rezerwacja pod numerem: 608 632 532
Godzina: 11.00 Liczba uczestników: 5-12 osób
18.09. PON Prowadzenie działalności kreatywnej od kuchni – spotkanie z Samar Khanafer
Gotowanie to nie tylko pasja, ale też biznes – udowodni to Samar Khanafer, autorka kulinarnego bestsellera „Hummus, za’atar i granaty”, finalistka programu MasterChef i twórczyni bloga blogSamar.com. Podczas warsztatów zdradzi, w jaki sposób wykorzystuje doświadczenie dyrektora artystycznego, jak pozyskuje do współpracy partnerów biznesowych, a także opowie, jak wyglądają kulisy tworzenia i wydawania książek kucharskich.
Miejsce: Idea Hub (Manufaktura)
Koszt: bezpłatne, rezerwacja: drewnowska@ihub.pl lub https://293055-54.evenea.pl
Godzina 12.00 Liczba uczestników: 5-30 osób
18.09. PON Meze – królestwo przystawek. Pokaz kulinarny z degustacją prowadzony przez Samar Khanafer
Przewodniczką po kuchni Bliskiego Wschodu będzie Samar Khanafer – Pół Polka, pół Libanka, autorka kulinarnego bestsellera „Hummus, za’atar i granaty”, finalistka programu MasterChef. Po jej przewodnictwem przygotujecie idealny hummus, a także tatar po libańsku, tabbouleh, babaghanoush czy mini kofty. Podczas spotkania wejdziecie w świat egzotycznych przypraw, poznacie sekrety bliskowschodniej kuchni, a przede wszystkim spróbujecie jej niepowtarzalnych smaków.
Miejsce: Book&Cook (Piotrkowska 138/140)
Koszt: 60 zł, rezerwacja: http://www.bookandcook.com.pl/warsztaty.html
Godzina 17.30 Liczba uczestników: 5-30 osób
19.09. WT Tajniki kuchni azjatyckiej – pokaz kulinarny z degustacją prowadzony przez Dariusza Richtera z Kuchni Świata
Jeżeli mieliście okazję brak udział w wykładzie o kuchni azjatyckiej, wiecie już, czym różnią się między sobą kuchnie poszczególnych krajów, jakich technik gotowania, charakterystycznych składników i przypraw używa się w Azji. Teraz czas na szybkie powtórzenie podstaw i praktykę. Smażony makaron mie goreng, zupa na bazie mleka kokosowego i pierożki gyoza – wszystko to ugotowane pod czujnych okiem Dariusza Richtera, a następnie zjedzone podczas wspólnej degustacji.
Miejsce: Book&Cook (Piotrkowska 138/140)
Koszt: 50 zł, rezerwacja: http://www.bookandcook.com.pl/warsztaty.html
Godzina: 18.00 Liczba uczestników: 10-30 osób
20.09. ŚR Kulinarny quiz barowy
Zapraszamy do zabawy, w której będziecie mogli sprawdzić swoją wiedzę o jedzeniu i łódzkiej gastronomii, a także wygrać butelkę dobrego wina. W quizie mogą wziąć udział drużyny liczące od dwóch do czterech osób. Na uczestników czeka 60 pytań podzielonych na tematyczne kategorie, wszystkie z nich zostały przygotowane osobiście przez ekipę Jemy w Łodzi, która również poprowadzi całą imprezę.
Miejsce: Klub Wino (Piotrkowska 217)
Koszt: 10 zł, rezerwacja: 786 197 300 lub michal@klubwino.pl
Godzina: 19.00 Liczba uczestników: 6-30 osób
21.09. CZW Słodki świat czekoladowych pralin – warsztaty z degustacją
Prawdziwa gratka dla fanów czekolady. Podczas warsztatów nie tylko dowiecie się, jak powstaje prawdziwa czekolada, ale przede wszystkim będziecie mogli jej skosztować – w formie napoju, gotowych tabliczek, pralin, a także ziarna kakao. Zobaczycie, na czym polega temperowanie czekolady oraz przygotujecie i ozdobicie swoje własne praliny.
Miejsce: Chocolate Story Manufaktura Czekolady (Piotrkowska 217)
Koszt: 40 zł (koszt opiekuna 10 zł), rezerwacja: 663 058 198
Godzina: 18.00 Liczba uczestników: 5-25 osób
22.09. PT Piwo dobrze uwarzone – spotkanie z degustacją
Witajcie w świecie piwa, po którym oprowadzi was główny piwowar Klubopiwiarni Witek Kujawa. Najpierw kilka słów o degustacji – o rozpoznawaniu aromatów, a także o wadach występujących w piwach. Następnie czas na przybliżenie tajników domowej produkcji, a w finale – degustacja piw, które powstają w mikro browarze przy Narutowicza.
Miejsce: Klubopiwiarnia (Narutowicza 7/9)
Koszt: 20 zł, rezerwacja: niewymagana/płatność na miejscu
Godzina: 19.00 Liczba uczestników: 5-30 osób
22-24.09. PT-NDZ Warsztaty kuchni włoskiej dla dzieci i dorosłych
W ostatni weekend Festiwalu w Vapiano będziecie mogli spróbować swoich sił we włoskim gotowaniu. Każda dorosła osoba będzie mogła pod okiem kucharza samodzielnie przyrządzić wybrany makaron z oferty restauracji, zaś dzieci przygotują i zjedzą ulubioną pizzę. Aby wziąć udział w warsztatach należy powołać się na Jemy w Łodzi Food Fest przy wejściu do lokalu.
Miejsce: Restauracja Vapiano (Sukcesja)
Koszt: 35 zł dla dorosłych, bezpłatnie dla dzieci, płatność na miejscu, rezerwacje: 733 633 924
Godzina: cały weekend
23.09. SOB Od neski do kaw speciality – degustacja
Jedna obok drugiej, staną na stole kawy: kupione w dyskontach, mielone, ziarniste, rozpuszczalne, kawy rozpoznawalnych marek i świeże kawy z palarni polskich i zagranicznych. Spróbujemy ich w dwóch turach. Najpierw w ciemno wybierzemy te najsmaczniejsze. W drugim podejściu odsłonimy etykiety i omówimy różnice. Nauczymy się świadomie wybierać kawę do domu, skonfrontujemy smak kaw ze reklamowanymi sloganami i wybierzemy zwycięzcę degustacji w głosowaniu.
Miejsce: Owoce i Warzywa (Traugutta 9)
Koszt: 20 zł, rezerwacja pod numerem: 508 061 936
Godzina: 12.00 Liczba uczestników: 5-20 osób
23.09. SOB Wegetariańska kuchnia włoska – warsztaty dla dzieci
Dzieciaki kochają gotować, tym razem mogą rozwijać swoje umiejętności pod okiem specjalistów z pracowni Tytka. W drugim tygodniu festiwalu motywem przewodnim będzie kuchnia włoska w roślinnym wydaniu. Na warsztatach mali kucharze przygotują tradycyjną przystawkę z bakłażana i pomidorów, własnoręcznie zagniotą makaron oraz skomponują deser z pieczonych brzoskwiń. Będzie pysznie i zdrowo, a zaproponowane dania będzie można z łatwością odtworzyć w domowej kuchni.
Miejsce: Pracownia Tytka (Anyżowa 2a)
Koszt: 50 zł, rezerwacja: 512 382 321 lub kontakt@pracowniatytka.pl (konieczna jest informacja o ewentualnych alergiach uczestników)
Godzina 11.00-13.00 (6-11 lat)/16.00-18.00 (12-16 lat) Liczba uczestników: 5-15 osób