Jesień w Presto
Presto Pizzeria Trattoria to kolejna sieć, która na jesień przygotowała specjalne menu. Mieliśmy okazję spróbować nowych dań – oto fotorelacja z degustacji.
W jesiennej karcie zabrakło przekąsek, dlatego zaczynamy od zup, którą reprezentuje krem z dyni. Próbowaliśmy jego dwóch wersji – ten z papryką był nieco słodszy, ale za to bardziej wyrazisty, krem bez przyprawy był delikatniejszy, zdominowany kukurydzianym posmakiem. Do karty trafiła w końcu wersja podstawowa, ale może za drugim razem warto poprosić kucharza o dodanie papryki?
Obok dyni cukinia. Ta dla odmiany w towarzystwie kabaczka, papryki, pomidorów i cebuli. Leczo z cukinii można zamówić w wersji wegetariańskiej lub zdecydować się propozycję z kiełbasą.Dobra propozycja na nieco mniejszy głód.
Kiełbasę (tym razem ostrą) znajdziemy też w kolejnej propozycji jesiennego menu, którą są gnocchi z grzybami. Do tego śmietana, ale podana w oddzielnym naczyniu.Sycące i pyszne.
Jeśli jesień, muszą być grzyby. Poza włoskimi kluseczkami, znajdziemy je również w rozgrzewającym risotto. Ich smak podkreśla nuta podsmażonej cebuli i czosnku – idealne na chłodne dni.
Z dań głównych – znana z standardowej karty polędwica wieprzowa, jednak w nowej odsłonie, czyli w śmietanowym sosie z kurkami.Czy kurki ze śmietaną mogą być złe? Oczywiście nie mogą, ale na pewno inne dania bardziej różnią się od podstawowego menu.
W Presto nie mogłoby oczywiście zabraknąć pizzy. Tym razem w piecu opalanym drewnem na cieście wypiekać będą się karczochy, szynka, mozzarella i oliwki. Przede wszystkim dla miłośników karczochów, które niewątpliwie zdominowały inne dodatki.