Jeszcze w sierpniu
Macie już plany na ostatnie dwa tygodnie wakacji? Jeżeli zostajecie w mieście, czekają tu na was warsztaty, degustacje i festiwal lodów. Zobaczcie sami.
Na jutro zapowiadają burze, więc zamiast wypadu za miasto może lepiej zdecydować się na spotkanie z kuchnią japońską? To ostatni moment, by dołączyć do grupy, która będzie poznawała tajniki przyrządzania sushi z Michałem Przybyszem, szefem kuchni Sendai Sushi. Warsztaty odbywają się w szkole kulinarnej Ashanti, trwają około 4 godzin (start o 12.00). Jeżeli wybierzecie się sami, zapłacicie za udział 280 zł, jeśli w parze – 250 zł od osoby. Jeśli zaś od rolek wolicie słodkości, rezerwujcie czas w poniedziałek 0 16.00. O tej godzinie do pracy przystąpi czekoladowa grupa pod wodzą Adama Marszałka. Byłam i polecam, bo Adam jest świetnym (i wyjątkowo cierpliwym) przewodnikiem po świecie słodkości. Szkolenie na którym będziecie się uczyć temperowania czekolady oraz przygotowywania trufli i pralin kosztuje 400 zł.
Jedni wolą sami buszować w kuchni, inni zdają się na specjalistów. Ci drudzy mają do wyboru między innymi kolacje degustacyjne w Filharmonii Smaku i Fatamorganie, Festiwal Lodów Rzemieślniczych przy Piotrkowskiej 217, Śniadanie Winowajców w Pop’n’Art lub też otwarty bufet śniadaniowy w Porcji. Zaczniemy od tego ostatniego, ponieważ termin wydarzenia przypada już jutro. Zasady są proste. Wstajecie w sobotę rano, o 10.00 meldujecie się w Porcji przy Roosevelta 7, „kupujecie” talerzyk za 22 zł i jecie, ile dusza zapragnie. A jeżeli zaśpicie w sobotę, możecie też wpaść na poranne jedzenie w niedzielę, tym razem na Planu Wolności w Pop’n’Art. Tutejsze śniadanie zaczyna się o 11.00 i kosztuje 20 zł.
Jeżeli wolicie planować czas z większym wyprzedzeniem, już teraz zainteresujcie się datą 25 sierpnia (wypada w następny piątek). Tego dnia przy Piotrkowskiej 217 rozpocznie się trwająca trzy dni lodowa uczta, czyli II Festiwal Lodów Rzemieślniczych. Przypomnijmy, pierwszą edycję wygrali: Szarlotka Cafe (głosami jury) i Lód Miód (głosami gości). Tym razem do konkursu staną: Łodziarnia – Lody na Okrągło, LÓD MIÓD, Bangkok – lody tajskie, Taj Ice – lody tajskie, Lodowi Ratownicy, Małe CoNieco, Szarlotka Cafe, Bubble Truck i Pączek & Spółka. Ciekawe, kto zatriumfuje tym razem? Po słodkościach pora na coś wytrawnego. Trudny orzech do zgryzienia dla łódzkich foodies – w piątkowy wieczór odbędą się aż dwie kolacje degustacyjne! Filharmonia Smaku zaprasza na wyjątkowe spotkanie kwartetu kucharzy restauracji. Za czterodaniowe menu degustacyjne z odpowiednio dobranym winem zapłacicie 139 zł (do wyboru dwie godziny: 18.00 lub 23.00.). Uczta w Fatamorganie zaczyna się o godz. 19.00, tym razem przygotowanie menu w dużej mierze powierzono Kamilowi Marquesowi, młodemu kucharzowi który lada moment wyjeżdża kształcić się dalej we Francji. Za kolację z komentowaną degustacją win dobranych przez Olę z Dwa przez cztery zapłacicie 160 zł.