Już 17 września Targi natura FOOD & beECO
Trzy dni targów, prawie 150 wystawców, stoiska pełne żywości eko i bioproduktów, a do tego praktyczne warsztaty, pokazy i wykłady. My będziemy na pewno!
T 2021argi natura FOOD & beECO odbywają się w Łodzi od prawie 15 lat. Czy wiecie, że to najważniejsze wydarzenie branży produktów ekologicznych w Polsce? W tym roku wystartują w piątek 17 września w hali Atlas Arena. Na ich odwiedzenie macie czas do niedzieli 19 września.
Każdy, kto kiedykolwiek odwiedził targi, wie, że nie sposób wymienić wszystkich produktów, jakie tu można dostać. Jest jeden warunek dla wystawców – wszystkie muszą być wysokiej jakości.Wyselekcjonowane orzechy, suszone owoce oraz ziarna, zebrane w lasach i gospodarstwach ekologicznych mieszanki ziołowe, organiczne herbaty, runo leśne, powidła, konfitury i przetwory wytwarzane z lokalnych warzyw i owoców, zimnotłoczone, nieoczyszczone i nierafinowane oleje, chleby i wypieki, nalewki i piwa staropolskie. Ale targi to nie tylko żywność, to także wegańskie kosmetyki, wyroby z kamionki i ceramiki, ekologiczne filtry do wody, naturalne gąbki, a nawet farby.
Jak co roku, na targach spotkamy stoiska konkretnych województw (oczywiście nie mogło zabraknąć łódzkiego), ale też indywidualnych wystawców z Polski i zagranicy. Wielu z dostępnych tu produktów nie kupimy na co dzień w sklepach, a na targach można ich nie tylko ich spróbować, ale często kupić też w promocyjnych cenach. A jak już odwiedzicie imprezę, szkoda byłoby nie skorzystać z oferowanych wydarzeń towarzyszących.
Co organizatorzy zaplanowali na tegoroczną edycję? Na pierwszy ogień warsztaty kulinarne prowadzone miedzy innymi przez znaną z telewizji śniadaniowych Katarzynę Gubałę. Zaplanowane są dwa spotkania. Podczas pierwszego najmłodsi uczestnicy przygotują zdrowe słodycze: krem czekoladowy, bakaliowe tartaletki, truskawkowe lody czy indyjskie złote mleko na odporność. Następnie do kuchni ruszą dorośli, by zmierzyć się z kuchnią roślinną. W planach „pasztetowa” na ogórku konserwowym, hummus, buraczane carpaccio z wędzonym tofu, pęczotto z gruszką i pietruszką na mleku kokosowym oraz zupa miso. Udział w warsztatach jest bezpłatny, zapisy będą ogłaszane na stronie i Facebooku targów. Nawet, jeśli nie załapiecie się na miejsce, zawsze będziecie mogli je śledzić w roli widzów.
Na tym nie koniec. Podczas tegorocznych targów natura FOOD & beECO nie zabraknie paneli dotyczących zdrowego stylu życia. Uczestnicy „VI Forum Alergii” dowiedzą się „Co jeść, a czego nie, żeby nie chorować?”. Eksperci pod przewodnictwem Żanety Geltz, redaktor naczelnej „Magazynu Hipoalergiczni” opowiedzą o wzmacnianiu naturalnej odporności oraz zaburzeniach tolerancji pokarmowej i najczęściej występujących alergiach spożywczych. O tym, jak wielkie znaczenie w kuchni ma wybierany przez nas produkt spożywczy będzie można przekonać się też w trakcie pokazów live cooking na stoisku stowarzyszenia Polska Ekologia, a Michał Nowak z magazynu „rynekBIO” przedstawi „Narzędzia do skutecznego e-marketingu produktów ekologicznych i naturalnych”. Po raz kolejny odbędzie się też „Akademia Biokuriera”. W partnerstwie z Fairtrade Polska poruszony zostanie temat ekologicznej odzieży, sprawiedliwego handlu oraz oznaczeń i certyfikatów na produktach m.in. BIO, Vegan itp.
W trakcie Targów natura FOOD & beECO zostaną też przyznane „Złote Medale” w kategoriach produktów ekologicznych, naturalnych, tradycyjnych, suplementów diety, kosmetyków i artykułów higienicznych oraz środków czystości.
Bilety na Targi natura FOOD & beECO kosztują 15 zł (normalne) i 10 zł (ulgowe). Z tych drugich mogą skorzystać emeryci, renciści, studenci, uczniowie i posiadacze Karty Łodzianina. W piątek i sobotę imprezę można odwiedzić w godzinach 10.00-18.00, w niedzielę do godziny 16.00.
Więcej informacji znajdziecie na stronie targów www.naturafood.pl