Zielone Smaki Łodzi 2018

Czas zacząć kolejne kulinarne święto. Od czwartku do niedzieli w Łodzi będzie królowała kuchnia wegańska.

To już piąta edycja zielonego festiwalu, z radością obserwujemy, jak wydarzenie z roku na rok się rozwija – doceniamy zawodowo, bo wiemy, że nie tak łatwo organizuje się festiwale, a przede wszystkim cieszymy się, że wegańskie propozycje są coraz ciekawsze, bardziej dopracowane i smaczniejsze.

Zielone Smaki Łodzi 2018

Zasady wydarzenia pozostają niezmienne – restauracje przygotowują wegańskie dania, a jury wybiera spośród nich zwycięzcę. W tym roku zasiadają w nim: Szymon Stach (szef kuchni w Restauracji Quale), Kamil Ścigaczewski (szef kuchni w Mhotel), Karolina Adamczyk-Rzeźnik (autorka bloga Cook Yourself) i Klaudyna Andrijewska (wegańska mama i biegaczka, autorka książek o zwierzętach dla dzieci). Głosy mogą oddawać również goście lokali – ankietę znajdziecie na stronie: https://zielonesmakilodzi.wordpress.com

Zielone Smaki Łodzi 2018

Motywem przewodnim piątek edycji są “Pieprz i Wanilia”. Konkursowe dania przygotowało aż 21 miejsc. Jak zwykle obowiązują ustalone z góry ceny: 14 zł za danie główne i 8 zł za deser. Już dziś zaplanujcie zieloną trasę po Łodzi, a także wpiszcie do kalendarza wydarzenia towarzyszące. W czwartek o 18.00 w klubie 6. Dzielnica odbędzie się dyskusja o łódzkiej kuchni wegańskiej z udziałem Anny Wojciechowskiej(autorki książki „Fifka i żulik czyli łódzka kuchnia domowa), Jemy w Łodzi oraz Dominiki Czapskiej z Majne Szwajne Vegan Deli. Dzień później w Centrum Dialogu (Park Ocalałych) odbędzie się wykład Doroty Sumińskiej „Co tracimy, jedząc mięso?”. W sobotę 0 11.00 gotujemy wegańsko w studiu Book&Cook na warsztatach Jarzynova na jesień prowadzonych przez Dominikę Wójciak. Do tego wykład Iwony Kibil, spacer tropami dzikich roślin jadalnych oraz koncert zespołu Dzikie Jabłka (szczegóły wydarzeń na stronie festiwalu).

Zielone Smaki Łodzi 2018

 

Dużo będzie się działo, ale pewno jesteście ciekawi, co w tym roku przygotowali łódzcy kucharze. Oto uczestnicy i ich dania:

  1. Boto Sushi, św. Teresy 100
    Przyprawione kieszonki smażonego tofu zanurzonego w słodkim, sojowym sosie. Wypełnione ryżem, warzywami i wodorostami tworzą Inari-zushi. Danie podawane z pieprzem Sanshō ze zmielonych owoców z nasionami żółtodrzewu pieprzowego.
  2. Chude ciacho, Politechniki 1 (CH Sukcesja)
    Krucha orzechowa tartaletka z wiśniami zatopionymi w aksamitnym kremie waniliowym oblana pikantną czekoladową polewą.
  3. Format, Tymienieckiego 3 (Art Inkubator)
    – Caponata z pulpecikami z kaszy jaglanej w chrupiącym sezamie.
    – Karmelizowana śliwka z migdałową kruszonką, w sosie waniliowym.
  4. Forno Nero, Piotrkowska 79
    Marinara – tradycyjna pizza neapolitańska, wprost z kamiennego pieca opalanego drewnem. Pomidory, czosnek, oliwa z oliwek, świeża bazylia, świeże oregano i dużo świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
  5. Kardamon, Stefanowskiego 17
    – Pierogi gryczane z nadzieniem z pieczonej dyni i ciecierzycy, z konfiturą z białej cebuli z pieprzem.
    – Waniliowe ciasto z kaszy jaglanej z konfiturą pomarańczową, na spodzie z daktyli i ciecierzycy.
  6. Kawiarnia w Podwyrku, Piotrkowska 116
    Głębia Oceanu – deser na bazie zielonej kawy i mleka owsianego, z niebieskimi algami morskimi i azjatyckim syropem.
  7. Korzenie, Piotrkowska 217
    – „Wellington” z grzybową tapioką i sałatką kimchi, sosem demi glace z nutą wanilii, marynowaną białą rzodkwią, puree z fasoli, chipsami ziemniaczanymi i żelem z rabarbaru
    – Tamutamu – pieczony ananas podawany z pikantnym musem owocowym i gorzką czekoladą.
  8. Majne Szwajne Vegan Deli, Wólczańska 96
    – Babka ziemniaczana podawana z sosem pieprzowo-żurawinowym i jarmużowymi chipsami.
    – Pudding gryczano czekoladowy z musem waniliowym.
  9. Manufaktura Czekolady, Piotrkowska 217
    Aromatyczne, lekko korzenne ciasto marchewkowe z czerwonym pieprzem i kremem waniliowo-czekoladowym.
  10. Moka Vege, Próchnika 10
    – Quesadilla – grillowany placek tortilli z vege serem, pieczonym burakiem, cieciorką, pomidorem, rukolą, bekonem z kokosa. Podany z dwoma sosami autorskimi: waniliowym wege majonezem i pomidorowo-ziołowym.
    – Krem z kaszy jaglanej i mleka kokosowego z wanilią, bita śmietana kokosowa, polewa czekoladowa z nutą pieprzu.
  11. Pittu Pittu, Piotrkowska 25
    Vegański Papec – bułka fit, a w niej falafel z ciecierzycy /sos bazyliowo-miętowy /sałata / pomidor /cebula.
  12. Porcja, Roosevelta 7
    – Kremowy bulion waniliowy na białych warzywach z kurkami, podany z la lot czyli liśćmi pieprzu żuwnego, faszerowanymi pikantną kaszą jaglaną.
    – Wegański crème brûlèe z wanilią i karmelizowaną gruszką z pieprzem.
  13. Restauracja „U Kretschmera”, Kopernika 64
    – Leśne grzybki na pikantnym sosie czekoladowym, z marynowaną dynią i kapustą morską oraz sosem cebulowym.
    – Lody kokosowe z wanilią i awokado, gorący chutney anansowy, sos jeżynowy, wata cukrowa z kolendrą.
  14. Restauracja Agrafka, Piotrkowska 90
    Wegański bajgiel – bułka wypełniona kotletem z cieciorki i chili, z pikantnym sosem i konfiturą z czerwonej cebuli. W interpretacji łączącej pikanterię ze słodyczą, podany z pieczonymi ziemniaczkami i rukolą.
  15. Restauracja Nowa Ziemia, Zgierska 69
    – Smażony krokiet z kawałkami tempehu, puree z dyni i ziemniaka doprawione czarnym pieprzem, sos z pieczonej cebuli na białym winie z wanilią i pieczona dynia hokkaido concasse, topinambur concasse z grzybami.
    – Wilgotne ciasto czekoladowe ze skórką z cytryny, mus z pieczonej dyni hokkaido z wanilią, kruche ciastko z orzechów włoskich, lekka espuma na bazie soku z dyni i cytryny z czarnym pieprzem.
  16. Restauracja Zielona, Manufaktura
    Chrupiące pierożki z tofu podawane z pak choi z sosem sojowym, syropem klonowym i czerwonym pieprzem
  17. Stacja Street Food, Traugutta 9
    – Burger z boczniakami w panko w „maślanej” bułeczce z pieprzowym sosem.
    – Waniliowy tofurnik z trawą cytrynową i sosem jeżynowym.
  18. TAKŻETEGO, Sienkiewicza 40
    Czekoladowy crème brûlèe z nutą pieprzu cayenne i sosem waniliowym.
  19. Tel Aviv, Piotrkowska 122
    Burak macerowany w kawie / czarna soczewica / beszamel podkręcony bourbonem / lukrecjowa kruszonka / żel z wody kokosowej.
  20. Tubajka, Park Źródliska I
    Żar tropików – waniliowy biszkopt wypełniony kokosowym kremem z egzotyczną żelką mango, pokryty domowej roboty białą czekoladą z pistacjami, chrupiącym karmelem i kroplą likieru infuzowanego czerwonym pieprzem.
  21. Zjadliwości, Piotrkowska 102A
    – Rześki brzask jutrzenki – tymiankowy krem z gryki z pomarańczowo-waniliową dynią piżmową, cytrynowymi lodami z pieprzem syczuańskim i cytryną w ryżowej tempurze. Danie bezglutenowe.
    – Panna śliwowica – waniliowa panna cotta z musem z pieczonych śliwek i kruszonką z orzechów włoskich z zielonym i czerwonym pieprzem. Deser bezglutenowy i bezalkoholowy.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...