fbpx

Dużo dobrego jedzenia – najlepszy sposób na przedłużenie wakacji. Tak się składa, że Manufaktura startuje z festiwalem kulinarnym, więc już wiadomo, co robimy przez najbliższe dni!

10 dni, prawie 20 lokali, ponad 30 dań

Niedziela 29 sierpnia – tego dnia zaczyna się druga edycja HOT&SWEET, festiwalu kulinarnego, w którym bierze udział prawie dwadzieścia restauracji z Manufaktury! Zasada jest prosta: każdy z uczestników przygotowuje dwa dania – jedno ostre i jedno słodkie, ale uwaga – słodkie nie zawsze musi być deserem i odwrotnie.

Dziesięć dni imprezy i ponad 30 dań do wyboru. W Manufakturze różnorodność restauracji jest tak duża, iż każdy znajdzie coś dla siebie – tak samo podczas HOT&SWEET. Wśród ostrych dań znajdziecie zarówno kaczkę i baraninę, jak i street foodową zapiekankę czy pizzę, kończąc na wegetariańskich warzywnych pakorach czy faszerowanych  jalapeño. Słodkim rodzynkiem jest tu czekoladowy fondant z chilli, po więcej deserów należy już sięgnąć do działu SWEET.

Na ostro lub na słodko

Trasa ostra dla Agaty, słodka oczywiście dla mnie i mam tu kilka typów, między innymi serniki (pistacjowy i śmietankowy), mus chałwowy lub ciasta czekoladowe, szczególnie te z płynnym środkiem. Ale, co ciekawe, SWEET ma mocną reprezentację dań głównych, wśród których można chociażby wymienić nasze łódzkie knedle ze śliwkami, kaczkę w sosie rodzynkowym lub burgera z gruszką i sosem teriyaki.

Na koniec ważna informacja organizacyjna – festiwal trwa od niedzieli do czwartku (29 sierpnia – 9 września) z pominięciem piątku i soboty. My ruszamy w trasę w poniedziałek i będziemy wam na bieżąco relacjonować wizyty w Manu. Czas wybrać dania – oto cała lista uczestników.

Na zdjęciu widać talerz z daniem - warzywnym pakorami.

Dania HOT

ANATEWKA

Łosoś /mango chilli/ czarna soczewica / warzywa maślane 55,00 zł

BAWEŁNA

Gnocchi z chorizo, świeżą bazylią, pomidorami, cebulą, grillowaną papryką, czosnkiem i serem feta 39,00 zł

BIERHALLE

Krewetki smażone na maśle z papryczką chilli (8 szt.) 36,00 zł

GANESH

Hot Chicken Chetti i Hot Paneer Chetti, Kurczak lub indyjski serek w bardzo ostrym sosie kokosowym z południa Indii, serwowane z dwoma chlebkami masala chapati 47,00 zł (kurczak) lub 45,00 zł

HANA SUSHI

Spicy Ebi futo: krewetka, ogórek, sałata, migdały, spicy mayo, ostry sos 35 zł

KAUKAZ

Baranina z Araratu – baranina z warzywami i papryką chili, podawana z sosem jogurtowym 55,00 zł

LAVENDE

Pierś z kaczki z warzywami i ręcznie robionym makaronem 43,00 zł

PANKEJK

Wytrawny naleśnik Pikantna węgierka – szarpana wieprzowina, salami picante, sos ze śliwki węgierki, mozzarella, karmelizowana czerwona cebula 24,00 zł

PIZZA HUT

Pizza hot pepperoni 38,00 zł

PIZZERIA 105

Burger Szefa 29,00 zł

POLKA

Fondant czekoladowy podany na sosie malinowym z chilli oraz kulką lodów waniliowych 23,00 zł

RAJSKIE JADŁO

De volaille z mozzarellą i chilli podane z puree ziemniaczanym oraz sałatką vinegret 29,90 zł

SZPULKA

Zapiex, czyli bagietka z oliwą czosnkową, pikantnym salami, serem mozzarella, rukolą i pieczoną papryką z majonezem sriracha z limonką 34,00 zł

TAWERNA

Pizza z pastą truflową, mozzarellą, salami picante, mascarpone, jalapeno i pomidorkami koktajlowymi 36,50 zł

THE MEXICAN

PEPERONES JALAPEÑO – panierowane, faszerowane serem mozzarella papryczki jalapeño podawane z sosami Ranchera i Crema Blanca 19,90 zł

WHISKEY IN THE JAR

HELLBOY – wołowina, sałata, pomidor, ser czerwone chilli, marynowana czerwona cebula, pieczona papryka, sos chipotle 39,00 zł

ZIELONA

Pikantne pakory warzywne z orientalną sałatką 25,00 zł

Na zdjęciu widać deser czekoladowy.

Dania SWEET

ANATEWKA

Konfitowane udko z kaczki/ kugel/ sos wiśniowy / buraczki glazurowane 45,00 zł

BAWEŁNA

Sernik pistacjowy z białą czekoladą, na kruchym ciasteczkowym spodzie 23,00 zł

BIERHALLE

Racuchy z jabłkiem podawane z cukrem i gałką lodów (4 szt.) 25,00 zł

GANESH

Gajar ka halva – deser z marchwi i bakalii, klejnot klasycznych deserów indyjskich podawany na gorąco 24,00 zł

HANA SUSHI

Sweet Mango: krewetka, mango, serek, tykwa, ogórek, słodki sos 35 zł

KAUKAZ

Specjał szefa kuchni – Kurczak z morelami i truskawkami w sosie miodowo-owocowym zapiekany pod chlebem 45,00 zł

LAVENDE

Krem z białych warzyw z francuską białą czekoladą 17,00 zł

PANKEJK

Pankejki z Kit Kat, orzechami ziemnymi, mascarpone, lodami waniliowymi, sosami toffi i czekoladowym 20,00 zł

PIZZA HUT

Ciastko Lava Cake 16,00 zł

PIZZERIA 105

Pizza tropikalna 35,00 zł

POLKA

Kaczka w sosie rodzynkowym podana na prażonych jabłkach z kluskami kładzionymi z szałwią 68,00 zł

RAJSKIE JADŁO  

De volaille z oscypkiem i żurawina, puree oraz sałatą vinegret 29,90 zł

SZPULKA

Knedle ze śliwkami – kluski ziemniaczane ze śliwką węgierką z cynamonem i cukrem, podawane ze słodką śmietaną 37,00 zł

TAWERNA

Śmietankowy sernik z malinową frużeliną podany z gorącą czekoladą ze szczyptą chilli 20,50 zł

THE MEXICAN

PASTEL DE CHOCOLATE, czyli ciasto czekoladowe z wiśniami i polewą owocową 20,90 zł

WHISKEY IN THE JAR

Teriyaki Burger -Wołowina, sałata, pomidor, gruszka, ser lazur, sos Teriyaki 39,00 zł

ZIELONA

Mus chałwowy z czekoladą i orzechowym crunche 15,00 zł

Podobne posty

Makaron z CBD, pappardelle o smaku zalewajki, a do tego zmieniający kolor „magiczny eliksir” – to ...
W Łodzi trwa jesienna edycja festiwalu Restaurant Week, która dla nas stała się idealną okazją do ...
Za nami piąta, a zarazem urodzinowa edycja Jemy w Łodzi Food. Było mnóstwo świetnego jedzenia, super ...