Ruszamy w piątek 27 maja. Mamy dla was prawie 40 propozycji burgerów, tyle samo restauracji i wydarzenia towarzyszące: grill, domowe pieczenie bułek czy quiz o burgerach .

Piąta edycja Jemy w Łodzi Burger Fest rozpocznie się w piątek 27 maja 2022 i jak zawsze będzie trwała 10 dni. Wydarzenie organizujemy z Łódzkim Centrum Wydarzeń, głównym partnerem jest firma Bidfood Farutex, w tym roku dołączył do nas również Wolt. Mamy dla was 39 mega burgerów, konkursy i wydarzenia. Planujcie trasę, korzystajcie z mapy, jedzcie burgery, wrzucajcie zdjęcia i wygrywajcie nagrody. Start!

Wydarzenia towarzyszące

Pierwsze już w poniedziałek 30 maja. Po weekendowym bumie zapraszamy do Manufaktury, w której restauracje szykują specjalne zestawy promocyjne. W Zielonej festiwalowy burger z lemoniadą arbuzowo-truskawkową będzie kosztował tylko 49 zł, Szpulka ma zaś propozycję z alko. Burgera z ananasem i krewetkami sparowano z High Life Ciechocinek (w składzie rum, kokos, ananas, mango, mięta i limonka) – za ten zestaw zapłacicie (sam koktajl kosztuje 31 zł).

Uwaga na wtorek i środę. Centralna Gastromachina zaprasza na grill BBQ pod chmurką. W podwórku przy Piotrkowskiej 93 będą rozstawione ruszty, smoker od BB Kingów, a gotować będzie nie tylko Wiktor Kaczanowski, ale również specjalni goście. Taki kwartet tylko ten jeden raz: Wiktor i Ozzy z Gastromachiny, Przemysław Bednarz z restauracji Szwalnia i Bartosz Snecz Dębski. Startujemy o 15.00. Co ważne, smoker zostanie na P93 również na środę. W Dzień Dużego Dziecka będą steki ze smokera, słodkości dla dzieciaków i specjalne koktajle dla dorosłych, a to wszystko już od godziny 16.00.

Co jeszcze? Razem z Drukarnią i KUSZ Production nakręciliśmy piękny film o domowym wypieku bułek do burgerów, szykujemy quiz z wiedzy o burgerach, odtworzymy kilka najdziwniejszych burgerów świata, a również zaprosimy was na konkurs. Wrzucajcie zdjęcia festiwalowych burgerów, oznaczajcie Jemy w Łodzi i zgarniajcie nagrody. Do wygrania między innymi trzy zaproszenia od Wolta na 200, 150 i 100 zł.

Mapa festiwalowych restauracji

Czas poznać festiwalowe burgery

Agrafka (Piotrkowska 90)

Burger gołąbek z azjatyckim twistem – mięso wołowe wzbogacone słodyczą banana w liściu pak choi/maślana bułka/ostro-kwaśna kiszona rzodkiewka/pędy bambusa/sos szalotkowy

Cena: 33 zł

Bałucki Burger (Zgierska 69)

Burger Hawana Kubana – maślana bułka Bałuckiego Burgera/3 rodzaje mięs: pieczona szynka wieprzowa w marynacie MOJO, wołowina, szarpany kark wieprzowy w marynacie MOJO/cheddar/miodowo-pikantne pikle Bałuckiego Burgera/sos Hawana

Cena: 40 zł

Barlickiego 30 (Barlickiego 30, Tomaszów Mazowiecki)

Trio mini burgerów

🌿 Wege burger – kotlet z kaszy jaglanej i pieczonych buraków/gorzka czekolada z majonezem wasabi/ zielony ogórek/czerwona cebula/sałata lodowa/maślana brioszka

Burger z kurczakiem – kurczak faszerowany mozzarellą i suszonymi pomidorami/kremowa ricotta z bazylią/marynowany karczoch/sałata lodowa/maślana brioszka

 Burger z szarpaną wieprzowiną – szarpana wieprzowina/salsa z wędzonych papryczek chipotle i grillowanego ananasa/sos wiśniowy na bazie whisky/czerwona cebula i sałata lodowa w maślanej brioszce

Cena: 36 zł

Beka Bistro&Pub (Struga 7)

Chicken burger w stylu Nashville – marynowana pierś z kurczaka w maślance i belgijskim piwie w chrupiącej panierce/puree z wędzonej kukurydzy/remulada z selera/bekon/cheddar/sos BBQ/belgijskie frytki

Cena: 35 zł

Breadnia (Piotrkowska 86)

Burger festiwalowy – bułka naszego wypieku/kotlet wołowy/sos ranczerski/camembert w panko/konfitura z cebuli/szparagi z grilla z solą morską/szpinak

Cena: 34,90 zł

Centralna Gastromachina (Piotrkowska 93)

Ciemna Strona Mocy – mielony antrykot/długo wędzona szarpana łopatka wieprzowa w słodko-ostrym teriyaki z limonką/kapusta pekińska przesmażana na maśle z sezamem/grzyby shitake/marchewka/czarna bułka pszenna z sezamem

Cena: 40 zł

🌿 Prosty a pyszny – kotlet mielony soczewicowy z orzechami włoskimi/młoda zasmażana kapustka z koperkiem/ogórek małosolny/ sos czosnkowy

Cena: 32 zł

Ciasno jak w Ulu (Księży Młyn)

Ulowy Burger – panierowane udko z kurczaka w panko/domowe gofry/salsa mango/majonez słodkie chili/wędzony boczek/pikle/sałata rzymska/frytki

Cena: 44 zł

Cochise (Piotrkowska 209 | Kusocińskiego 67 | Sacharowa 30 | Umińskiego 12)

Luca Cabbage – wołowina 225g/młoda kapusta/2xcheddar/sałata/sos BBQ/złoty sos 

Cena: 33 zł 

DaVella (Inflancka 6)

Burger DaVella – panierowany ser Scamorza/szynka Prosciutto Crudo/bułka maślana/pesto majonezowo-bazyliowe/Grana Padano/rukola/grillowany  pomidor malinowy/ziemniaczki opiekane  

Cena: 42 zł

Drukarnia (OFF Piotrkowska)

Burger Mac&Cheese – burger wołowy/sałata lollo/pomidor/ogórek/pikle/boczek/cheddar/czerwona cebula/makaron mac&cheese/frytki stekowe

Cena: 42zł

Falla (Piotrkowska 217)

🌿 Szparagowy Raban – kotlet Lindy McCartney/szparagi w bułce tartej/pieczone plastry ziemniaka/rzodkiewka/rabarbarowy sos BBQ/cytrusowe majo

Cena: 36 zł

Farina Bianco (Al. Piłsudskiego 14)

Orient Express – siekana wołowina z rostbefu w orientalnej marynacie/nacho serowe/papryka konserwowa/czerwona cebula/sos mango – jalapeño/orzechy włoskie/sałata lodowa/teriyaki/bułka fit z ziarnami

Cena: 41,99 zł (z frytkami 48,99 zł)

Fatamorgana (Księży Młyn)

Spring Burger – botwinkowa bułeczka naszego wypieku/polska wołowina Angus 200 g/ser Groser z czarną truflą od Spiżarni Rydzyńskiej/kapusta pekińska z vinegretem/piklowana czerwona cebula/domowy ketchup/szparagi/frytki

Cena: 59 zł

Food Art (Piotrkowska 37)

Burger P37 – bułka maślana z sezamem/wołowina 200 g/sałata bianco/ogórek małosolny/pomidor/szparagi/boczek wędzony/sos bazyliowo-kolendrowy (bazylia tajska)/sałatka kimchi 

Cena: 37 zł

Gastromachina Stacja Dąbrowskiego (Dąbrowskiego 59/61)

Żółto-czarny potwór – wołowina/ananas marynowany w Tabasco i miodzie/panierowane krążki kalmarów/salsa z rabarbaru, cebuli i kolendry/sałata/pomidor/sos do wyboru/czarna bułka

Cena: 35 zł 

Hamra (Piotrkowska 89)

Hamra Meat Burger – kotlet jagnięco-wołowy/libański chlebek/cheddar/rukola/sos z kolendrą i miętą/libańskie pikle

🌿 Hamra Vegan Burger – wędzone tofu w panko/libański chlebek/rukola/wegański sos/libańskie pikle/awokado

Cena: 38 zł

Indian Burger (ul. Wojska Polskiego 20, Aleksandrów Łódzki)

Burger Żebro Bizona – żebro wołowe wolno pieczone/bułka/placek ziemniaczany/ogórek chilli/cebula czerwona/pomidor/kapusta kiszona/sos béarnaise z Brandy/sos BBQ

Cena: 45 zł

Imber (Piotrkowska 43)

Burger z brzuchem wieprzowym by Bartłomiej Kornacki – bułka własnego wypieku z dodatkiem kozieradki i pokrzywy/brzuch wieprzowy w glazurze z piwa lager z browaru Wiatr/sałatka z liści czosnaczku, szalotki i truskawek/relish z ogórka małosolnego i kopru

Cena: 39 zł

It-Am Pizza&Burger (Złocieniowa 33a)

Martha’s Burger – krucha wołowina w sosie własnym/liście botwinki/ciemny sos pieczeniowy/młoda kiszona kapusta/ogórek małosolny/pomidor malinowy/rzodkiewka/sos jogurtowo-szczypiorkowy z nutą chili i czosnku

Cena: 38 zł (w zestawie z ćwiartkami ziemniaczków ze skórką – 44 zł)

Len i Bawełna (OFF Piotrkowska)

Len i Bawełna

SeaBurger – maślana bułka własnego wypieku/macki z kałamarnicy Humboldta/pomidor bawole serce/krążki czerwonej cebuli/plastry smażonej czerwonej papryki/sałata bianco/autorski sos paprykowy/tradycyjne frytki 

Cena: 49 zł  (z frytkami z batata + 4zł)

MITMI (OFF Piotrkowska)

Południowiec – burger wołowy/grillowana cukinia, bakłażan, papryka i pomidor/sałata z sosem  tzatziki/frytki

Cena: 39 zł

🌿 GreenGo – szpinakowa bułka/burger z czerwonej fasoli, kuminu, wędzonej papryki i chilli/pomidor/czerwona cebula/nachos/sos pomidorowo-ziołowy/frytki 

Cena: 37 zł

Musztarda po Obiedzie (Pomorska 86)

Wiosenny przysmak – 2 x 100 g wołowiny przekładane aksamitnym serem camembert/bułka maślana/sos na bazie rzodkiewek z majonezem/sałata lodowa/pomidor malinowy/blanszowane szparagi/jajko sadzone

Cena: 34 zł

Pawilon (Wojska Polskiego 65/67, Aleksandrów Łódzki)

Crabby Smash (smash burger) – krab soft shell w panierce/wołowina/2x cheddar/rukola /aioli ze skórką limonki i chili/frytki

47 zł

Pizza Premium House (Żwirki 26)

Burger Agnello – bułka naszego wypieku/kotlet z jagnięciny/roszponka/sos z zielonego pieprzu z mięta/pikle/konfitowana czerwona cebula/opcjonalnie płatki chilli

Cena: 37 zł

Pizza Premium House (Plac Kościuszki 13, Konstantynów Łódzki)

Burger Szparagus – bułka Premium House/antrykot wołowy 200g/szparagi/camembert /suszone pomidory/jajko sadzone/sałata rzymska/sos firmowy 

Cena 44,90 zł

Rajskie Jadło (Traktorowa 63)

Pork burger – plastry wieprzowej polędwiczki/ maślana bułka z sezamem z naszego pieca/sos majonezowy z ogórkiem kiszonym i papryką wędzoną/sałata/rukola/pomidor malinowy/ogórek/karmelizowana czerwona cebulka z miodem

🌿 Green burger – pieczony kotlet z brokuła z prażonymi migdałami/wegańska bułka z sezamem z naszego pieca/pesto z natki pietruszki ze słonecznikiem/pomidor malinowy/ogórek/liście szpinaku/grillowaną gruszka
Cena 28 zł

Ramki (Piotrkowska 144)

SzparagoweLove – maślana brioche/plastry wolno pieczonego rostbefu/zielone szparagi/emiligrana/ aioli/sałata rzymska/pomidor malinowy/ogórek małosolny/cebula/frytki 

Cena: 49 zł 

Roni Burger (Struga 5)

Roni Burger

Burger Lemur – wołowina/chutney jabłkowy z chilli, kolendrą i limonką/chrupiące, smażone ogórki konserwowe/rukola

Cena: 30 zł

Szpulka (Manufaktura)

Burger Prawn Cocktail – bułka własnego wypieku/mięso z antrykotu 180 g/krewetki koktajlowe/grillowany ananas/sos 1000 wysp/sałata rzymska/sambal

Cena: 42 zł

Tawerna Tłusty Śledź (Syrenki 35a)

Tuńczyk Ostro Umoczony – grillowana polędwica z tuńczyka/sos z marynowanego zielonego pieprzu/ grillowane warzywa/czerwona cebula/pomidor/sałata

Cena: 40 zł

Tłusty Śledź (Retkińska 64)

Flądra Burger – smażony filet z naszej bałtyckiej flądry/panierowane krążki cebulowe/cheddar/colesław/pomidor/sos tatarski

Cena: 32 zł

Wall Street BBQ (Al. Piłsudskiego 10)

Małe Chinatown – wołowina z woka/ wołowina z antrykotu/kiełki fasoli mung/cheddar/kimchi/pomidor/sos majo-chili/sałata/sezam/bułka black

 Cena: 41,99 zł (z frytkami 48,99 zł)

Whiskey in the jar (Manufaktura)

Sweet Smoky Burger – wołowina/grillowany ser wędzony/ogórek kiszony/czerwona cebula/roszponka/sałata lodowa/sos cumberland na bazie żurawiny i czerwonego wina z sokiem z pomarańczy i chrzanową nutą

Cena: 44,90 zł

Zielona (Manufaktura)

🌿 Zielony Szparag – maślana bułka/”jajeczne” tofu/”boczek” z papieru ryżowego/szparagi w migdałach/sałata/rukola/ogórek/czerwona cebula/sos musztardowy/sos majonezowy/balsamico/pieczone ziemniaczki z sosem piklowym

Cena: 38 zł

Zielony Chrzan (Żwirki 8)

Pan Japan Beef Curry Burger – szarpana wołowina w japońskim curry/japoński coleslaw/ piklowana czerwona cebula/grillowany pak choi/sos KFC/sałata/ogórek kimchi

Cena: 36 zł

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...