fbpx

Gotowi na makaronową podróż po świecie? My wraz z naszymi partnerami: Łódzkim Centrum Wydarzeń, Monopolis i Bidfood Farutex już zaplanowaliśmy trasę po mieście. Startujemy w piątek i mamy dla was ponad 40 dań do wyboru!

Agrafka (Piotrkowska 90)

Ravioli z farszem z krewetek, ricotty i salami spianata, podawane z sosem na bazie wywaru z pancerzy krewetek z dodatkiem prosecco.

Cena: 28 zł

Agrafka

Al Dente Pasta&Bąble bar (Manufaktura – Ogrodowa 19A)

Tagliatelle z cukinią, grillowaną wieprzowiną, konfitowaną kurką i mascarpone

🌿Makaron ryżowy tom yum z warzywami, orzeszkami ziemnymi, grzybami nameko, chili i szczypiorkiem

Cena: 36,50 zł

Arteria (Monopolis – Kopcińskiego 62a)

Pasta krab thermidor – pappardelle / mięso kraba / białe wino / czosnek / brandy / żółtko / ser gruyère / cukinia / pomidor koktajlowy

Cena: 55 zł

🌿Pasta gochugaru – tagliatelle / gochugaru / szlotka / dynia konserwowa / sałata rzymska

Cena: 43 zł

Bawełna (Manufaktura – Ogrodowa 19A)

Tagliatelle z sosem z pieczonego bakłażana, pomidorów i słodkiej śmietanki, podawane z mozzarellą di bufala

Cena: 48 zł

Bistro Book&Cook (Żeromskiego 94C)

Makaron po-fłotski – ukraiński makaron z mielonym mięsem, cebulą i bulionem

Cena: 21 zł

Breadnia (Piotrkowska 86)

Spaghetti z sosem z polnych pomidorów i kulką aksamitnej burraty

Cena: 32,90 zł

Centralna Gastromachina (Piotrkowska 93)

Burger z wołowiną, kluskami śląskimi z sosem pieczeniowym, skwarkami z boczku i zasmażanymi buraczkami

Cena: 39 zł

Centralna Gastomachina

Ciasno jak w ulu (Księży Młyn 16)

🌿Kluski żelazne / farsz marchewkowy / purée z pieczonej marchewki / chipsy z marchewki

Cena: 32 zł

Knedle ze śliwkami / krem mascarpone / palona bułka z masłem / kulki jagodowe

Cena: 36 zł

Curry Masala (Piłsudskiego 76)

🌿Heriyali – curry z makaronem duszonym w sosie z liści szpinaku, mięty i indyjskich przypraw

Cena: 39 zł

Do Pyaza – jagnięcina i kluski ziemniaczane w autorskim sosie z cebuli, pomidorów i indyjskich przypraw

Cena: 49 zł

DaVella (Inflancka 6)

Tagliatelle z salami picante, pomarańczą i imbirem na mleku kokosowym z dodatkiem pistacji oraz mięty

🌿Gnocchi buraczane w pesto buraczano – chrzanowym z prażonym słonecznikiem, balsamico, pesto bazyliowym oraz kolendrą

Cena: 39 zł

DOKI Gastrobar (OFF Piotrkowska – Piotrkowska 138/140)

Pasta alla gricia – makaron strozzapreti, długo dojrzewająca pancetta własnej produkcji, ser pecorino romano, czosnek i szalotka

Cena: 39 zł

DOKI

Falla (Piotrkowska 217)

🌿Deep fried lasagne – kremowo-serowa, wegańska lasagne smażona w chrupiącym panko

Cena: 33 zł

Falla

Fame Sushi (Telimeny 8)

Pad kee mao – makaron udon z wieprzowiną i sosem, podawany z pak choi, broccolini, imbirem, cebulą dymką i posypką z orzeszków ziemnych

Cena: 39 zł

Farina Bianco (Piłsudskiego 14)

Knedel ze śliwką, polik wołowy, brokuł bimi, kimchi z czerwonej kapusty, ziemia z pszennego chleba

Cena: 43 zł

Farina Bianco

Fatamorgana (Księży Młyn 16)

Cepeliny z mięsem lub twarogiem i cebulą, podawane z wędzonym ziemniakiem z syfonu, modrą czerwoną kapustą z dodatkiem porto, paloną cebulą gotowaną w maśle, chipsem chlebowym, marynowanymi kurkami i oliwą ziołową

Cena: 42 zł

Fatamorgana

Galante (Pabianicka 31, Aleksandrów Łódzki)

Kopytka z pieczonych ziemniaków z serem bursztyn, kurkami w emulsji maślanej, kremowym żółtkiem, natką pietruszki i chrupką z orzechów włoskich

Cena: 40 zł

Galante

Hamra (Piotrkowska 89)

Hashweh – makaron po libańsku z ryżem basmati, wołowiną, orzechami włoskimi, rodzynkami
i orientalnymi przyprawami z mocną nutą cynamonu

Cena: 39 zł

House of sushi (Piotrkowska 89/ Pomorska 602)

Makaron udon z wolno gotowaną wołowiną w sosie pieprzowym

Cena: 39 zł

Imber (Piotrkowska 43)

Kluski ziemniaczane faszerowane szarpaną baraniną z kminem rzymskim i chili, podane z emulsją
z granatów i czerwonego wina

Cena: 35 zł

La Mia Fabbrica (Monopolis – Kopcińskiego 60A)

Pappardelle mare e monti – pappardelle / krewetki / kalmar / mule / podgrzybek / czosnek / natka pietruszki / parmezan / lubczyk / białe wino / sos grzybowo-maślany

Cena: 49 zł

Len i Bawełna (OFF Piotrkowska – Piotrkowska 138/140)

Tagliatelle z kapeluszami borowików oraz sosem na bazie świeżego tymianku, pasty truflowej, masła, czosnku, szalotki i białego wina, podawany ze szpinakiem baby i serem grana padano

Cena: 48 zł

Len i Bawełna

Mangal (Piotrkowska 71)

Tradycyjne tureckie manti w maślanym sosie z jogurtem czosnkowym i sumakiem

Cena: 35 zł

Mangal

Milk Lodowe Bistro (Nawrot 15)

Gnocchi z krucho-maślanego ciasta z pistacjowym pesto, prażonymi migdałami i Milkowymi lodami

Cena: 18 zł

Milk Lodowe Bistro

Mono Cafe (Monopolis – Kopcińskiego 62)

Ręcznie robione tagliatelle w sosie z grzybami sezonowymi oraz smażoną polędwiczką wieprzową

Cena: 44 zł

Otwarte Drzwi (Piotrkowska 120)

Czarne tagliolini z polędwicą z miecznika, kaparami, pomidorkami koktajlowymi, czosnkiem i natką pietruszki w sosie pomidorowym z dodatkiem białego wina i limonki, posypane pangrattato cytrusowym

Cena: 45 zł

Piekarnia (Monopolis – Kopcińskiego 62)

Cepeliny nadziewane mięsem wieprzowo – drobiowym, podawane z młodą kapustą z boczkiem, wykończone kruszonką z pieczywa orkiszowego

Cena: 29 zł

Pizzanova (Piotrkowska 78)

Lasagne bolognese – sos ragu alla bolognese w połączeniu z makaronem i delikatnym beszamelem, zapieczony pod mozzarellą

Cena: 32 zł

Raan Raan Pasta Italiana (Galeria Łódzka – Piłsudskiego 15/23)

Salsiccia e funghi – salsiccia, prawdziwki, cebula, czosnek, szczypiorek, śmietana

Do wyboru makaron: penne lub penne bezglutenowe, spaghetti, fusilli, farfalle

Cena: 36 zł

Raan Raan

Ramenownia (Piotrkowska 89)

Hokkaido tsukemen – ramen własnej produkcji, kremowy bulion wieprzowy z dodatkiem miso tare i purée z dyni, podawany z chashu, dymką, pieczoną dynią, ostrymi kiełkami mung i palonym porem

🌿Vegan Hokkaido tsukemen – ramen własnej produkcji, kremowy bulion warzywny z dodatkiem miso tare i purée z dyni, podawany z kukurydzą, dymką, pieczoną dynią, ostrymi kiełkami mung i palonym porem.

Cena: 40 zł

Ramki (Piotrkowska 144)

Pyzy faszerowane szarpanym żebrem wieprzowym, podane z assiette z cebuli, w którego skład wchodzą: sos z pieczonej cebuli, piklowana cebula, chrust z cebuli, majonez z palonej cebuli, oliwa szczypiorkowa

Cena: 38 zł

Ramki

Sendai sushi & ramen (Monopolis – Kopcińskiego 62)

Yaki-buta udon – makaron udon z polędwicą wieprzową w sosie ostrygowym z warzywami
i edamame

Cena: 29 zł

Sendai sushi&ramen

Szpulka (Manufaktura – Ogrodowa 19A)

Trofie all’amatriciana – makaron z sosem amatriciana z pomidorów, guanciale, białego wina, czosnku i pecorino romano

Cena: 45 zł

Szwalnia Kuchnia i desery (Piotrkowska 217)

Leniwa świnka polsko-azjatycka – kluski leniwe w sosie z szarpaną wieprzowiną w paście gochujang i pomidorach

Cena: 39 zł

Tabu Sushi (Piłsudskiego 14)

Dim sum z kaczką i gęsią wątróbką, sos tom yum, szpinak z orzechami i tofu, olej z kolendry

Cena: 44 zł

Tabu Sushi

Ukryte Rzeki (Ogrody Geyera, Piotrkowska)

Tortellacci z borowikami (4 szt.) z bulionem z ośmiornicy, octem z pomidorów, smażonymi kurkami ze szpinakiem oraz serem Pecorino

Cena: 49 zł

Ukryte Rzeki

Zielona (Manufaktura – Drewnowska 58)

🌿Wegańskie orecchiette z brokułem i groszkiem, w sosie z cukinii z aromatycznym tofu i płatkami chili

Cena: 36 zł

Zielona

Zielony Chrzan (Żwirki 8)

Kimchi Udon Bokkeum – udon, kimchi własnej produkcji, jajko 5,5 min. smażone w panko, papryka gochugaru, pasta gochujang, szczypior, boczek, sezam

Uwaga – chwilowo danie dostępne tylko na wynos

Cena: 32 zł

Zielony Chrzan

Podobne posty

W tej restauracji jeszcze nas nie było, a ma już 12 lat! Kręcą pizzę, makarony, sami pieką bułki do ...
30 festiwalowych restauracji przygotowało swoje popisowe pizze. Jest pizzowy burger, włoskie ...
Konkurs na najszybsze zjedzenie pizzy, wystawa fotografii, spotkanie klubu kolacyjnego i warsztaty ...