JwŁ Food Fest 2022 – festiwalowe makarony i kluchy
Gotowi na makaronową podróż po świecie? My wraz z naszymi partnerami: Łódzkim Centrum Wydarzeń, Monopolis i Bidfood Farutex już zaplanowaliśmy trasę po mieście. Startujemy w piątek i mamy dla was ponad 40 dań do wyboru!
Agrafka (Piotrkowska 90)
Ravioli z farszem z krewetek, ricotty i salami spianata, podawane z sosem na bazie wywaru z pancerzy krewetek z dodatkiem prosecco.
Cena: 28 zł
Al Dente Pasta&Bąble bar (Manufaktura – Ogrodowa 19A)
Tagliatelle z cukinią, grillowaną wieprzowiną, konfitowaną kurką i mascarpone
🌿Makaron ryżowy tom yum z warzywami, orzeszkami ziemnymi, grzybami nameko, chili i szczypiorkiem
Cena: 36,50 zł
Arteria (Monopolis – Kopcińskiego 62a)
Pasta krab thermidor – pappardelle / mięso kraba / białe wino / czosnek / brandy / żółtko / ser gruyère / cukinia / pomidor koktajlowy
Cena: 55 zł
🌿Pasta gochugaru – tagliatelle / gochugaru / szlotka / dynia konserwowa / sałata rzymska
Cena: 43 zł
Bawełna (Manufaktura – Ogrodowa 19A)
Tagliatelle z sosem z pieczonego bakłażana, pomidorów i słodkiej śmietanki, podawane z mozzarellą di bufala
Cena: 48 zł
Bistro Book&Cook (Żeromskiego 94C)
Makaron po-fłotski – ukraiński makaron z mielonym mięsem, cebulą i bulionem
Cena: 21 zł
Breadnia (Piotrkowska 86)
Spaghetti z sosem z polnych pomidorów i kulką aksamitnej burraty
Cena: 32,90 zł
Centralna Gastromachina (Piotrkowska 93)
Burger z wołowiną, kluskami śląskimi z sosem pieczeniowym, skwarkami z boczku i zasmażanymi buraczkami
Cena: 39 zł
Ciasno jak w ulu (Księży Młyn 16)
🌿Kluski żelazne / farsz marchewkowy / purée z pieczonej marchewki / chipsy z marchewki
Cena: 32 zł
Knedle ze śliwkami / krem mascarpone / palona bułka z masłem / kulki jagodowe
Cena: 36 zł
Curry Masala (Piłsudskiego 76)
🌿Heriyali – curry z makaronem duszonym w sosie z liści szpinaku, mięty i indyjskich przypraw
Cena: 39 zł
Do Pyaza – jagnięcina i kluski ziemniaczane w autorskim sosie z cebuli, pomidorów i indyjskich przypraw
Cena: 49 zł
DaVella (Inflancka 6)
Tagliatelle z salami picante, pomarańczą i imbirem na mleku kokosowym z dodatkiem pistacji oraz mięty
🌿Gnocchi buraczane w pesto buraczano – chrzanowym z prażonym słonecznikiem, balsamico, pesto bazyliowym oraz kolendrą
Cena: 39 zł
DOKI Gastrobar (OFF Piotrkowska – Piotrkowska 138/140)
Pasta alla gricia – makaron strozzapreti, długo dojrzewająca pancetta własnej produkcji, ser pecorino romano, czosnek i szalotka
Cena: 39 zł
Falla (Piotrkowska 217)
🌿Deep fried lasagne – kremowo-serowa, wegańska lasagne smażona w chrupiącym panko
Cena: 33 zł
Fame Sushi (Telimeny 8)
Pad kee mao – makaron udon z wieprzowiną i sosem, podawany z pak choi, broccolini, imbirem, cebulą dymką i posypką z orzeszków ziemnych
Cena: 39 zł
Farina Bianco (Piłsudskiego 14)
Knedel ze śliwką, polik wołowy, brokuł bimi, kimchi z czerwonej kapusty, ziemia z pszennego chleba
Cena: 43 zł
Fatamorgana (Księży Młyn 16)
Cepeliny z mięsem lub twarogiem i cebulą, podawane z wędzonym ziemniakiem z syfonu, modrą czerwoną kapustą z dodatkiem porto, paloną cebulą gotowaną w maśle, chipsem chlebowym, marynowanymi kurkami i oliwą ziołową
Cena: 42 zł
Galante (Pabianicka 31, Aleksandrów Łódzki)
Kopytka z pieczonych ziemniaków z serem bursztyn, kurkami w emulsji maślanej, kremowym żółtkiem, natką pietruszki i chrupką z orzechów włoskich
Cena: 40 zł
Hamra (Piotrkowska 89)
Hashweh – makaron po libańsku z ryżem basmati, wołowiną, orzechami włoskimi, rodzynkami
i orientalnymi przyprawami z mocną nutą cynamonu
Cena: 39 zł
House of sushi (Piotrkowska 89/ Pomorska 602)
Makaron udon z wolno gotowaną wołowiną w sosie pieprzowym
Cena: 39 zł
Imber (Piotrkowska 43)
Kluski ziemniaczane faszerowane szarpaną baraniną z kminem rzymskim i chili, podane z emulsją
z granatów i czerwonego wina
Cena: 35 zł
La Mia Fabbrica (Monopolis – Kopcińskiego 60A)
Pappardelle mare e monti – pappardelle / krewetki / kalmar / mule / podgrzybek / czosnek / natka pietruszki / parmezan / lubczyk / białe wino / sos grzybowo-maślany
Cena: 49 zł
Len i Bawełna (OFF Piotrkowska – Piotrkowska 138/140)
Tagliatelle z kapeluszami borowików oraz sosem na bazie świeżego tymianku, pasty truflowej, masła, czosnku, szalotki i białego wina, podawany ze szpinakiem baby i serem grana padano
Cena: 48 zł
Mangal (Piotrkowska 71)
Tradycyjne tureckie manti w maślanym sosie z jogurtem czosnkowym i sumakiem
Cena: 35 zł
Milk Lodowe Bistro (Nawrot 15)
Gnocchi z krucho-maślanego ciasta z pistacjowym pesto, prażonymi migdałami i Milkowymi lodami
Cena: 18 zł
Mono Cafe (Monopolis – Kopcińskiego 62)
Ręcznie robione tagliatelle w sosie z grzybami sezonowymi oraz smażoną polędwiczką wieprzową
Cena: 44 zł
Otwarte Drzwi (Piotrkowska 120)
Czarne tagliolini z polędwicą z miecznika, kaparami, pomidorkami koktajlowymi, czosnkiem i natką pietruszki w sosie pomidorowym z dodatkiem białego wina i limonki, posypane pangrattato cytrusowym
Cena: 45 zł
Piekarnia (Monopolis – Kopcińskiego 62)
Cepeliny nadziewane mięsem wieprzowo – drobiowym, podawane z młodą kapustą z boczkiem, wykończone kruszonką z pieczywa orkiszowego
Cena: 29 zł
Pizzanova (Piotrkowska 78)
Lasagne bolognese – sos ragu alla bolognese w połączeniu z makaronem i delikatnym beszamelem, zapieczony pod mozzarellą
Cena: 32 zł
Raan Raan Pasta Italiana (Galeria Łódzka – Piłsudskiego 15/23)
Salsiccia e funghi – salsiccia, prawdziwki, cebula, czosnek, szczypiorek, śmietana
Do wyboru makaron: penne lub penne bezglutenowe, spaghetti, fusilli, farfalle
Cena: 36 zł
Ramenownia (Piotrkowska 89)
Hokkaido tsukemen – ramen własnej produkcji, kremowy bulion wieprzowy z dodatkiem miso tare i purée z dyni, podawany z chashu, dymką, pieczoną dynią, ostrymi kiełkami mung i palonym porem
🌿Vegan Hokkaido tsukemen – ramen własnej produkcji, kremowy bulion warzywny z dodatkiem miso tare i purée z dyni, podawany z kukurydzą, dymką, pieczoną dynią, ostrymi kiełkami mung i palonym porem.
Cena: 40 zł
Ramki (Piotrkowska 144)
Pyzy faszerowane szarpanym żebrem wieprzowym, podane z assiette z cebuli, w którego skład wchodzą: sos z pieczonej cebuli, piklowana cebula, chrust z cebuli, majonez z palonej cebuli, oliwa szczypiorkowa
Cena: 38 zł
Sendai sushi & ramen (Monopolis – Kopcińskiego 62)
Yaki-buta udon – makaron udon z polędwicą wieprzową w sosie ostrygowym z warzywami
i edamame
Cena: 29 zł
Szpulka (Manufaktura – Ogrodowa 19A)
Trofie all’amatriciana – makaron z sosem amatriciana z pomidorów, guanciale, białego wina, czosnku i pecorino romano
Cena: 45 zł
Szwalnia Kuchnia i desery (Piotrkowska 217)
Leniwa świnka polsko-azjatycka – kluski leniwe w sosie z szarpaną wieprzowiną w paście gochujang i pomidorach
Cena: 39 zł
Tabu Sushi (Piłsudskiego 14)
Dim sum z kaczką i gęsią wątróbką, sos tom yum, szpinak z orzechami i tofu, olej z kolendry
Cena: 44 zł
Ukryte Rzeki (Ogrody Geyera, Piotrkowska)
Tortellacci z borowikami (4 szt.) z bulionem z ośmiornicy, octem z pomidorów, smażonymi kurkami ze szpinakiem oraz serem Pecorino
Cena: 49 zł
Zielona (Manufaktura – Drewnowska 58)
🌿Wegańskie orecchiette z brokułem i groszkiem, w sosie z cukinii z aromatycznym tofu i płatkami chili
Cena: 36 zł
Zielony Chrzan (Żwirki 8)
Kimchi Udon Bokkeum – udon, kimchi własnej produkcji, jajko 5,5 min. smażone w panko, papryka gochugaru, pasta gochujang, szczypior, boczek, sezam
Uwaga – chwilowo danie dostępne tylko na wynos
Cena: 32 zł