56 wyjątkowych pizz do spróbowania podczas 9. edycji Pizza Fest w Łodzi! Sprawdź co przygotowały restauracje i dołącz do wydarzeń towarzyszących.

Nasz festiwalowy kalendarz rozpoczynamy wielką pizzową ucztą, na którą zapraszamy was razem z Łódzkim Centrum Wydarzeń. Uczta ta potrwa od 31 stycznia do 9 lutego. To pełne 10 dni, podczas których do spróbowania będzie aż 56 najróżniejszych pizz. Do festiwalu dołączyło aż 41 lokali z Łodzi i okolic, a aż 19 z nich oprócz opcji klasycznej przygotowało pizze wegańskie. Wśród kompozycji smakowych królują włoskie specjały, ale też mamy dużo przedstawicieli pizz inspirowanych kuchniami świata np. Meksyk, Ameryka czy smaki Azji. Jedno jest pewne – będzie pysznie, więc zapomnijcie na ten czas o noworocznych postanowieniach.

WYDARZENIA TOWARZYSZĄCE

Nasz festiwal to nie tylko zajadanie pizzy, spodziewajcie się też wydarzeń towarzyszących i konkursów z nagrodami, które przygotowałyśmy dzięki partnerom wydarzenia. Firma Bamir Pack specjalizująca się w produkcji wyjątkowych opakowań już drugi raz przygotowała specjalne festiwalowe pudełko na pizzę. Z takim pudełkiem, festiwalowe przysmaki będziecie jeszcze chętniej zamawiać w dostawie, a w tym pomoże kolejny partner – Glovo. W aplikacji festiwalowe pizze zamówicie z 10% rabatem. Mamy też specjalny kod dla nowych użytkowników: PIZZAFEST2025. Od lat współpracujemy też z firmą Bidfood, która pod opiekę bierze festiwalowe restauracje i dostarcza im oryginalne produkty spożywcze z wszystkich zakątków świata. W Fuzji zaś odbyła się inauguracja festiwalu, konferencja dziennikarska, a niebawem również warsztaty pizzy dla dzieci i dorosłych w restauracji Sartoria (8. lutego, godz. 10.00 – dorośli, 9. lutego, godz. 10.00 – dzieci).

Spotkanie klubu kolacyjnego, to kolejny obowiązkowy punkt festiwalu. Tym razem ugości nas Michał Kowalski w restauracji Dzielna 43, gdzie poznamy możliwości jakie daje nam ciasto do pizzy (5 lutego, godz. 19.00) – link do biletów. Kolejne wydarzenie może już nie tak jedzeniowe, ale wciąż w pizzowym temacie – bo kto nie chciałby mieć własnego talerza do pizzy? Taką możliwość będziecie mieli podczas warsztatów ceramicznych w Cześć Studio – Pracownia Równe Babki (8 lutego, godz. 11.00) – poznajcie szczegóły i łapcie wolne miejsca, nie ma ich wiele!

W cały festiwal wejdziemy tak, żeby nawet osoby będące na diecie mogły dołączyć do uczty. Od piątku (31.01) do niedzieli (2.02) restauracja Zielona w Manufakturze serwować będzie specjalną bezglutenową KETO pizzę. Tak że nie ma wymówek, od piątku ruszamy na miasto. A jeśli jeszcze bardziej chcecie poczuć festiwalowy klimat, mamy da was kolekcjonerski plakat z wyjątkową grafiką przygotowaną przez Igora Jankowskiego. Nasze ściany są już ozdobione, czas na was!

LISTA UCZESTNIKÓW

Alora (Piotrkowska 67)

Asian Smash – pomidory San Marzano z pastą gochujang, mozzarella Fior di Agerola*, nachosy z ciasta won ton, marynowany rostbef w stylu azjatyckim, dressing mayo-gochujang, szczypior, prażony sezam
Cena: 55 zł
(V) Weganka – hummus paprykowy, karmelizowany burak w occie balsamicznym, pieczona papryka czerwona, wegańska feta, rukola w pikantnym dressingu, popcorn z kaszy gryczanej
Cena: 49 zł
Dostawa: odbiór osobisty 884-855-779

Basilia Pizza (Telimeny 8)

Pizza Azjata – sos z pomidorów pelati, mozzarella fior di latte, marynowana wołowina rostbef w sosach azjatyckich, marynowane grzybki shimeji, czerwona cebula, czerwona papryka, kolendra, prażony sezam
Cena: 46 zł
Dostawa: 882-600-605 | www.basilia-pizza.pl

Bawełna (Rynek Manufaktury)

Pizza con Pistacchi e Burrata – pizza z pieczonymi pomidorkami cherry z pistacjową ricottą, mortadellą z pistacjami, rukolą, burratą serwowaną w całości kruszonymi pistacjami
Cena: 59 zł
Dostawa: www.bawelna.lodzdelivery.pl

Bistro Trattoria (Łask, Piotrkowska 21)

Pizza „Pera D’oro” – pizza neapolitańska na creme fraiche z mozzarellą Fior di Latte, gorgonzolą, plastrami świeżej gruszki i orzechami włoskimi, posypana deserową czekoladą B. Callebaut i płatkami migdałów, zwieńczona złotą gruszką na środku pizzy oraz płatkami jadalnego 24-karatowego złota
Cena: 48 zł
Dostawa: 721 297 488 | www.bistrotrattoria.com

Boska Włoska (Gojawiczyńskiej 22)

Miracolo della Festa – sos BBQ, mozzarella, salsicia calabrese, n’duja, cebula, jalapeno, sos mango-chili
Cena: 37 zł
Dostawa: 42 307 07 07 | www.boskawloska.com.pl 

Breadnia (Piotrkowska 86)

Gwiazda w Meksyku – chili con carne z indyka zamknięte w sakiewki z ciasta, środek to sos z żółtych pomidorów, ser cheddar i mozzarella, delikatne pomidory malinowe, awokado, kwaśna śmietana i kolendra. Do tego chrupiące Tacos Doritos.
Cena: 54,9 zł
(V) Gwiazda w Meksyku Vegan – chilli sin carne na Beyont Meat zamknięte w sakiewki z ciasta, środek to sos z żółtych pomidorów, wegański ser, pomidory malinowe, awokado i śmietanka wegańska. Do tego chrupiące tacos.
Cena: 54,9 zł
Dostawa: pizze dostępne tylko na miejscu

Drukarnia Skład Wina&Chleba (OFF Piotrkowska)

Pide na cieście orkiszowym z kurczakiem i pieczarką portobello – ciasto orkiszowe, pasta truflowa, mozzarella, kurczak, kapary, cebula czerwona, pieczarki portobello, czarne oliwki,
tymianek
Cena: 48 zł
Dostawa: pida dostępna tylko na miejscu od godziny 14.00

Cocoart’s x Dzielna 43 (Narutowicza 43)

Złoty Dubaj by Cocoart’s ze złotymi rantami wypełnionymi kremem czekoladowym, z nadzieniem dubajskim z pistacjami i ciastem kataifi, lodami śmietankowymi i olejem z pestek dyni.
Cena: 48 zł

Dzielna 43 (Narutowicza 43)

K-Pizza – mozzarella fior di latte, sos gochujang-vodka, czerwona cebula, chrupiące udko z kurczaka, glazura Korean BBQ, szczypior, sezam, azjatycki ogórek
Cena: 48 zł
(V) K-Pizza Vegan – krem z pieczonych batatów z gochujang, czerwona cebula, pieczony boczniak, glazura Korean BBQ, chrupiący boczniak, szczypior, sezam, azjatycki ogórek
Cena: 42 zł
Dostawa: odbiór osobisty Dzielna43.pl | 571 309 002

Feliczita (Tymienieckiego 25A)

Polska Niedziela – mozzarella, czosnek konfitowany, koperek, creme fraiche, konfitowane ziemniaki z rozmarynem, schabowy, mizeria, oliwa porowa
Cena: 49 zł
(V) Vegan Supreme – podwędzany ser z ziemniaka, shoarma tofu, majonez sriracha, szczypiorek, sezam
Cena: 44 zł
Dostawa: Glovo, aplikacje do zamawiania online | odbiór osobisty: 666 077 295

Forno Nero (Piotrkowska 79)

Gold Burrata – czarne ciasto, spód biały z dodatkiem pesto bazylia, pistacja, mozarella fior di latte, rukola, bresaola, krem pistacjowy, burrata, frużelina malinowa, żurawina, grana padano, pistacje prażone, jadalne złoto 
Cena: 75 zł
(V) Tartufo Nero – spód kokosowo truflowy, krem kokosowy z dodatkiem pasty truflowej, vege ser mozzarella, podsmażone pieczarki na patelni z czosnkiem, vege mascarpone, po wyjęciu z pieca orzeszki nerkowca oraz pistacja, rukola, pasta truflowa, jadalne złoto 
Cena: 59 zł
Dostawa: Glovo

Fatamorgana (Księży Młyn 11B – nieczynne w poniedziałki i wtorki)

Fatkowa pizza – pizza na naszym zakwasie żytnim, creme fraiche z pieczonym czosnkiem, kindziuk, kozi twaróg, gruszka, orzechy włoskie, rukola
Cena: 42 zł
Dostawa: Glovo

Giorgio’s Pizza (Sacharowa 73A – nieczynne w poniedziałki)

Pastrami Chutney – crème fraiche, mozarella fior di latte, chutney z czerwonej cebuli, pomidorki koktajlowe w zalewie, pastrami od Zestaw Obowiązkowy
Cena: 49 zł
Dostawa: 663-75-00-75 | www.giorgiospizza.pl

Heksagon (Pomorska 144)

Reuben Sandwich – panuozzo z pastrami z rostbefu, rukola, kiszona kapusta, ser Emmentaler, pomidory koktajlowe, prażona cebula, hiszpańska oliwa extra virgin Oh! Evoo, sos Reuben (musztarda, chrzan, majonez, miód)
Cena: 55 zł
(V) Vegetale Con Verdure Fermentate – sos z pomidorów San Marzano, papryka Padrón, kiełki rzodkiewki, roszponka, ogórki marynowane w occie z chili, kiszone liście brokuła, pomidory koktajlowe, płatki drożdżowe, wegańska mozzarella
Cena: 48 zł
Dostawa: odbiór osobisty 

Hotel Grzegorzewski „Synestezja Smaku” (Tuszyn, 3-go Maja 59)

Rebel Focaccia – focaccia z dodatkiem pomidora, oliwek i kaparów, szarpany polik wołowy, mango, prażona cebula, ser cheddar, szczypior, rukola, sos teriyaki
Cena: 49 zł
(V) Beet Smoke – wegańska pizza z sosem pomidorowym, burakiem wędzonym a’la szynka, wegańską mozzarellą, rukolą płatkami drożdżowymi i wędzoną oliwą
Cena: 36 zł
Dostawa: brak

Kolektyw Pizza Burger Pancake (Paderewskiego 6 | Sacharowa 16)

K-Mex Surf&Turf – sos z pomidorów pelati z dodatkiem pasty Gochujang, mozzarella fior di latte, wołowina Bulgogi, krewetki, macka ośmiornicy, guacamole, chips kukurydzany, kimchi mayo
Cena: 58 zł
(V) K-Mex Vegan – sos z pomidorów pelati, pak choi marynowane w paście Gochujang, pieczone pomidory koktajlowe, marynowane tofu, chips kukurydziany, guacalome, oliwa
Cena: 52 zł
Dostawa: Glovo, aplikacje do zamówień online

L’arte dei Sapori (Próchnika 53)

Sapore di Mare – sos pomidorowy, smażone krewetki, kalmary, ośmiornice i mule, pieczone pomidorki koktajlowe, czosnek smażony na oliwie, mozzarella, świeża cytryna, wakame oraz campion – specjalny japoński składnik, który dodaje daniu głębokiego, pełnego smaku
Cena: 57 zł
(V) PrimaVera – pesto orzechowo-bazyliowe, smażone brokuły z dodatkiem czosnku oraz pieczona papryka, cukinia, słodka cebula i ser wegański
Cena: 51 zł
Dostawa: 889 014 603

Locanda Cucina e Vino (Dożynkowa 2/4)

Ricottina – crème fraîche z cipolle, mozzarella fior di latte, salami milano, ricotta, rukola, miód chili, orzechy włoskie
Cena: 50 zł
(V) Veganello – pomidory san marzano, pieczone warzywa (papryka czerwona, papryka żółta, bakłażan, cebula), cukinia, figowe balsamico
Cena: 43 zł
Dostawa: Glovo, aplikacje do zamówień online | odbiór osobisty: 797 809 996

Musztarda po obiedzie (Pomorska 86)

Rustykalna pizza z patelni – sos pomidorowy na bazie pomidorów san marzano, mozzarella, kindziuk, ser kozi, rukola, chipsy z batatów, miód, aceto balsamico, spód pizzy smażony na patelni
Cena: 35 zł
Dostawa: 570 868 670

Niebo Focaccia (Piotrkowska 102)

Focaccia Royal – focaccia na białym sosie z mieloną wołowiną, serem mozzarella i cheddar, piklowanymi ogórkami, prażoną cebulką, sałatą lodową i autorskim sos burgerowym
Cena: 26 zł
Dostawa: Glovo, aplikacje do zamówień online

Nienażarty Pizza & Pasta (Podchorążych 1A)

Philly Cheesesteak Pizza – pomidory san marzano, mozzarella for di latte, pieczony antrykot, cebulki borettane, prażone chili, sos serowy
Cena: 49 zł
(V) Vegana – pomidory san marzano, karmelizowany ananas, grzybki shimeji, prażone chili, szczypior
Cena: 49 zł
Dostawa: Glovo, aplikacje do zamówień online

NITKA Pasta Wine & Chill (Piotrkowska 56)

Carpaccio da sogno (carpaccio ze snu) – wołowina w cienkich plastrach, lekko zanurzona w emulsji z musztardy Dijon, rukoli i grana padano, z dodatkiem kaparów, rukoli, pomidorków koktajlowych, grana padano i mozzarelli
Cena: 49 zł
(V) Verdure al Forno – grillowane warzywa: cukinia, papryka, bakłażan, cebula, sos na grillowanej papryce, cebuli, cukinii, bakłażanie, pomidorach pelati i bazylii
Cena: 39 zł
Dostawa: Glovo, aplikacje do zamówień online

Oliviarnia (Rzgowska 198 – nieczynne w poniedziałki)

Arrivato – sos beszamelowy z koperkiem, ser mozzarella fior di latte, ser mascarpone, płatki chili, szpinak baby, gravlax, skórka z cytryny
Cena: 55 zł
Dostawa: odbiór osobisty 570 777 702

Peperoncini (Rokicińska 228/230)

Pizza Escarola – pomidory pelati, mozzarella, endywia, scamorza, czarne oliwki, salsiccia piccante, orzeszki pini
Cena: 52 zł
Dostawa: brak

Otwarte Drzwi (Piotrkowska 120)

Pizza Salmone – crème fraîche, mozzarella, łosoś Teriyaki, ser feta, groszek cukrowy, szczypior, skórka z pomarańczy, czarny sezam
Cena: 55 zł
Dostawa: odbiór osobisty 502 855 779

Pina (Beli Bartoka 20)

Pizza wędzona – mozzarella fior di latte, pastrami z własnej wędzarni, wędzony serek typu włoskiego, płatki chili
Cena: 40 zł
Dostawa: 42 673 94 17 | 500 673 673 | www.pina.com.pl

Pizzanova (Piotrkowska 78)

Maple Pizza – ciasto klasyczne, sos z pomidorów pelati, jalapeño, mozzarella, kurczak klonowy, pomidorki koktajlowe, puder orzechowy, rukola
Cena: 38 zł
(V)  Maple Pizza Wegan – ciasto klasyczne, sos z pomidorów pelati, jalapeño, mozzarella wegańska, tofu klonowe, pomidorki koktajlowe, puder orzechowy, rukola
Cena: 38 zł
Dostawa: www.pizzanova.com.pl

Pizzeria Osiedlowa (Piotrkowska 37 | Broniewskiego 15 | Zakładowa 84)

Osiedlowy Rollo 30 cm z sosem mieszanym (pomidory san marzano, crème fraiche), mięso mieszane (salami napoli i piccante), mozzarella fior di latte, rukola, czerwona cebula, oliwki, zawijane w tortilli
Cena: 37 zł
(V) Osiedlowy Vegan Rollo 30 cm z sosem z pomidorów san marzano, rukolą, czerwoną cebulą, oliwkami, suszonymi pomidorami, pomidorkami koktajlowymi, zawijane w tortilli
Cena: 34 zł
Dostawa: Glovo, aplikacje do zamówień online | odbiór osobisty: www.pizzeriaosiedlowa.pl

Pizzeria Otto (Aleksandrowska 76 – zamknięte w poniedziałki i wtorki)

Polpettoni Al Vesuvio – doppio impasto, pomidory san marzano D.O.P., mozzarella fior di latte, pecorino Romano D.O.P., klopsiki wieprzowe, bazylia
Cena: 57 zł
(V) Marinara Sbagliata – salsa verde, pomidory san marzano D.O.P., piennolo del vesuvio, czarny pieprz, oregano, czosnek, oliwa ev, smażona bazylia
Cena: 42 zł
Dostawa: brak

Pomodoro (Rewolucji 1905 r. 4 – zamknięte w poniedziałki i wtorki)

Pizza Magnifica – mozzarella, gorgonzola piccante, szynka dojrzewająca San Daniele, krem z fig, liście zielonego groszku
Cena: 53 zł
(V) Pizza Caponata – sos pomidorowy, bakłażan, pomidorki cherry, kapary, zielone oliwki, seler naciowy, cebula czerwona, orzechy pini
Cena: 39 zł
Dostawa: Glovo | 537 912 212 | www.pomodoropizza.pl

Presto Pizzeria Trattoria (Piotrkowska 67 | Maratońska 67a)

Stella – pizza w kształcie gwiazdy – sos z pomidorów pelati, mozzarella, mascarpone, gorgonzola, salami spianata piccante, pomidorki koktajlowe, pesto bazyliowe
Cena: 50 zł
(V) Steela bianca – vegerella, gruszka, suszone pomidory, szpinak, chili
Cena: 50 zł
Dostawa: www.pizzeriapresto.pl

Roma (Piotrkowska 122)

Pizza Pepe Rosso – pizza Tonda Romana, peperonata z pomidorami San Marzano D.O.P., salame piccante bastone, pomidorki koktajlowe żółte karmelizowane, stracciatella
Cena: 49 zł
(V) Pizza Vege Carciofo – pizza Tonda Romana, mozzaerlla vege, karczoch, vege cotto, szpinak, stracciatella vege naszego autorstwa, posypana pistacjami
Cena: 45 zł
Dostawa: odbiór osobisty

Sanpi pizza and prosecco (Rąbień, Słowiańska 47)

Pizza con patate e pastrami – śmietana crème fraiche, mozarella fior di latte, świeży czosnek, zapieczone w piecu pastrami, ziemniaczki łódeczki z przyprawami, majonez truflowy
Cena: 48 zł
Dostawa: 797 081 600 | www.sanpipizza.pl

SmaszMi (Zgierska 211 lok. 4)

Capricciosa Smash – bułka maślana typu brioche, 2x60g smashowanej wołowiny, cebula, mozzarella fior di latte, sos na pomidorach san marzano, rukola, grillowane pieczarki portobello,  sos na bazie trufli i czarnego czosnku, prosciutto cotto
Cena: 42 zł
Dostawa: Glovo | 660 100 565

Sartoria (Tymienieckiego 13C)

Pizza Pastrami – pizza neapolitańska, pomidory san marzano, mozarella fior di latte, pastrami, czosnek confit, rukola
Cena: 49 zł
(V) Pizza La Vegana – biały sos wegański na bazie mleka migdałowego, szpinak, pieczona papryka, suszone pomidory, oliwki, domowy krem balsamiczny 
Cena: 49 zł
Dostawa: Glovo

Tawerna Pepe Verde (Rynek Manufaktury)

La Verdura – pizza na bazie pesto z suszonych pomidorów z pieczonymi warzywami sezonowymi: papryką, cukinią, bakłażanem, pomidorkami koktajlowymi i czosnkiem z dodatkiem serka mascarpone i szczypty rukoli
Cena: 48 zł
Dostawa: 42 630 88 98 | 42 630 88 22 | Glovo, aplikacje do zamówień online | www.tawerna-pepe-verde.menu.pl

Sushi Zielony Chrzan (Żwirki 8)

Okonomiyaki „Hawajski Samuraj” – ciasto na okonomiyaki z szatkowaną białą kapustą, sos okonomi własnej produkcji, majonez, fior di latte, grillowane krewetki, pancetta, szczypior, kimchi z ananasa, furkikake, katsuobushi
Cena: 40 zł
Dostawa: brak

Zielona Górka (Zielona 8, Pabianice)

Pizza Cacio e Pepe – wędzona sianem Provola Affumicata, Mozzarella, Parmigiano Reggiano, oliwa, bazylia, pieprz
Cena: 39 zł
Dostawa: brak

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...