Kaminari – nowy sushi bar przy Piotrkowskiej
Fani sushi mają nową miejscówkę do odwiedzenia. W Kaminari królują rolki, ale jesienną porą zjecie tu również rozgrzewającą azjatycką zupę.
Kaminari Sushi Bar to niewielki bar w podwórku ulicy Piotrkowskiej 79. Założyło go trzech znajomych, których od wielu lat łączy przyjaźń, w kuchni rządzi jednak jeden z nich – Grzegorz, który wcześniej pracował jako sushi master w kilku łódzkich lokalach. Przyjaciele nazywają go Piorun, a przezwisko to stało się inspiracją do stworzenia nazwy nowego miejsca (Kaminari to japoński bóg błyskawic). Nawiązania do pioruna widać też w logo autorstwa Dominika Jankowskiego. Lada moment, poza samodzielnie wykonanym rysunkiem na ścianie, w barze pojawią się też grafiki jego autorstwa, a ich tematyka będzie oczywiście nawiązywała do sushi.
To nie jedyne zmiany, które planowane są w wystroju niewielkiego lokalu. Lada moment w surowym wnętrzu zdominowanym przez mahoniową zabudowę mają pojawić się obrazy, ozdoby i nowe meble. Cieplej będzie też w karcie. Już teraz do oferowanych tu rolek dołącza tajska słodko-kwaśna zupa Tom Yum z krewetkami (porcja 200 ml kosztuje 10 zł), a ekipa Kaminari już pracuje nad kolejnymi gorącymi daniami. Zupy to jednak dodatek – najważniejszą częścią karty jest sushi.
Najprostsze rolki, czyli hosomaki kosztują tu od 10 do 16 zł, podobną ceną zapłacimy za nigiri czy gunkany. Za specjalność Kaminari można uznać tutejsze Fusion Rolls. Wśród nich mamy między innymi kompozycje krewetki w panko i migdałach z chilli, miętą i melonem (38 zł), węgorza i opiekanego tuńczyka z mango i chilli (42 zł) czy krewetki smażonej na maśle z tatarem z tuńczyka, liczi i mango (44 zł). Nieco tańsze są uramaki (24-34 zł) i futomaki (28-36 zł). W menu znalazło się miejsce dla obowiązkowego łososia z serkiem, ale jest tu także rolka z rybą maślaną w tempurze, boczkiem, ogórkiem, porem, jalapeno, shitake, orzeszkami ziemnymi i srirachą.
Kartę uzupełnia dział Golden Maki (rolki z rybą na wierzchu), są też propozycje bezmięsne i specjalne rolki dla dzieci: na słodko z bananem, mango i melonem lub też wytrawne z grillowanymi rybami czy parzonymi krewetkami. Paulinie, miłośniczce herbat, sushi bar zawdzięcza wybór ciekawych liściastych mieszanek (np. roiboosa ze skórką pomarańczy i limonki lub zielonej herbaty z aloesem, różą i czystkiem), a do tego japońska choya, sake czy tamtejsze piwa: Saporo i Iki.
Kaminari ma cały czas się rozwijać – dotyczy to nie tylko wystroju, ale też oferty (w planach między innymi zestawy lunchowe, sety dla dwojga i menu sezonowe). Sushi bar pracuje od wtorku do soboty w godzinach 11.00-21.30, zaś w niedziele od 13.00 do 21.30. Zamówienia z dowozem można składać telefonicznie lub przez portal Pyszne.pl.