Kawa i herbata w wersji BIO [konkurs!]
Ekologiczne warzywa w sklepie nie dziwią już nikogo, ale o kawie i herbacie BIO mówi się stosunkowo mało – a szkoda, bo ziarna oraz liście pozyskiwane z plantacji organicznych mają wiele zalet. Mamy dla was garść niezbędnych informacji na ich temat oraz super konkurs do kompletu!
Zanim trafi do waszych ulubionych filiżanek, kawa musi przebyć długą drogę – od plantacji, przez magazyn i palarnię, aż do klienta końcowego. Droga ta jest jednak inna dla ziaren pochodzących z konwencjonalnych upraw i tych, które można nazwać organicznymi. Podobna sytuacja tyczy się liści herbaty. Specjaliści z łódzkiej palarni Quba Caffe pomogli nam wypunktować wszystkie istotne różnice między produktem BIO, a konwencjonalnym. Oto one!
Zacznijmy od tego, że na ekologicznych uprawach zazwyczaj nie wykorzystuje się maszyn. Ręczne zbiory to jedna z droższych metod, jednak dzięki jej zastosowaniu zbieracze mają możliwość selekcjonowania owoców kawy oraz liści herbaty – zbierane są jedynie te dojrzałe, co przekłada się na wysoką jakość końcowego produktu. Dodatkowo, krzewy nie ulegają mechanicznemu uszkodzeniu, a dzięki niestosowaniu środków chemicznych i pestycydów gleba oraz wody gruntowe nie zostają skażone. W efekcie, kawa i herbata BIO nie zawierają chemicznych dodatków, nawozów, konserwantów i pestycydów. Naturalnie występujące na plantacjach mikroorganizmy wpływają za to na ich wyjątkowy smak i aromat.
Aby otrzymać certyfikat BIO należy spełnić wymagania nie tylko związane z warunkami upraw, ale także utrzymać wysokie standardy zbioru, przechowywania i obróbki ziaren kawy. Często są one trudne do zrealizowania dla dużych plantatorów, dlatego większość kaw organicznych pochodzi z upraw drobnych rolników, którzy łączą się w lokalne spółdzielnie. Dla przykładu, w Quba Caffe kupicie kawy BIO pochodzące od dwóch takich kooperatyw:
– Kooperatywy RAOS (Regional Mixta de Agricultores Organicos de La Sierra Ltda), skupiającej 7 małych miasteczek z siedzibą w Marcali w regionie La Paz w zachodnim Hondurasie;
– Kooperatywy APROEXPORT z regionu Rodriguez de Mendoza w Peru, założonej w 2013 roku i wspierającej farmerów z tego regionu. Obejmuje 365 plantacji o rozmiarach nie większych niż 10 hektarów, na których rosną najwyższej jakości ziarna Arabiki, ręcznie zbierane oraz poddawane obróbce na mokro.
Za kawą i herbatą BIO przemawia także aspekt społeczny. Duże plantacje często znajdują się na terenach, na których dochodzi do wyzysku pracowników. Chociaż certyfikacja nie nakłada obostrzeń związanych z wynagrodzeniem i traktowaniem osób zatrudnionych, to plantacje z kooperatyw stosują się do zasad zgodnych z ruchem fair trade. Wynika to głównie z faktu, że do spółdzielni dołączają małe rodzinne uprawy. Ważne jest również to, że każdy podmiot z łańcucha dostaw, który ma styczność z kawą BIO (od farmera, poprzez firmy transportowe, aż do palarni) musi posiadać własny certyfikat organiczny. Przy spełnieniu tych warunków, na opakowaniu trafiającym do Klienta może zostać umieszczony liść unijny, czyli znak organiczny BIO.
Na właściwości prozdrowotne kawy BIO istotny wpływ ma także proces wypalania ziaren. Jednym z wyróżników przy wyborze odpowiedniej kawy jest stopień palenia. Kawy z Quba Caffe nie są ciemno palone, dzięki czemu znacznie ograniczane są szkodliwe związki występujące przy stosowaniu wysokich temperatur. Przekłada się to także na smak naparu, który jest mniej gorzki i cierpki. Lepsze walory smakowe ma również ekologiczna herbata. Dodatkowo, liście z upraw ekologicznych mają dużo większą zawartość witamin i składników mineralnych. W sklepie internetowym Quba Caffe dostępnych jest 6 rodzajów kaw BIO, w tym jedna bezkofeinowa oraz jedna zielona. Każda z nich różni się smakiem i aromatem, nadają się też do różnych sposobów parzenia. Amatorzy herbat mogą zaś wybierać z 18 różnych pozycji, w tym herbat czarnych, zielonych, czerwonych i owocowych i ziołowych.
Jeśli chcielibyście sami przetestować napoje BIO, mamy dla was konkurs! Do wygrania jest zestaw herbat oraz kaw organicznych Quba Caffe wraz z filiżanką. Aby wziąć udział, należy odpowiedzieć na pytanie „kogo i dlaczego zaprosisz na filiżankę kawy lub herbaty BIO po zakończeniu kwarantanny?”. Odpowiedzi wysyłajcie na adres jemywlodzi@gmail.com – macie czas do końca niedzieli 24.05. Nagrodzimy najciekawsze odpowiedzi!