Kawa inspirowana szarlotką
W kawowym konkursie dominowały propozycje z smakowymi syropami i alkoholami, nagrodę otrzymała jednak kompozycja inspirowana ciastem z jabłkami.
Autorką oryginalnej receptury, a jednocześnie zwyciężczynią konkursu przygotowanego w ramach Akademii Kawy Affogato, jest Joanna. Mail z przepisem trafił rzutem na taśmę (wczoraj o godz. 23.30), a my po raz kolejny przekonaliśmy się, że z rozstrzyganiem o zwycięstwie należy poczekać do ostatniej chwili. Joanna otrzymuje podwójne zaproszenie na kawę i deser do Affogato, my zaś prezentujemy kawę jej autorstwa.
Kawa Charlotte według przepisu Joanny
To wariacja na temat jednego z najbardziej popularnych deserów, który serwuje się do kawy, czyli jabłecznika w wersji tak zwanej „decomposed”, czyli rozłożonego na czynniki pierwsze i połączonego z kawą właśnie.
1. Przygotowanie musu jabłkowego z cynamonem i imbirem.
Pokroić jabłko na małe kawałki i prużyć na małym ogniu z cukrem (cukru dodajemy do smaku) i z przyprawami (cynamonem i imbirem). Na koniec zmiksować wszystko na gładki mus i wystudzić.
2. Przygotowanie kruszonki
2a) utrzeć palcami kruszonkę z równych ilości mąki, masła i brązowego cukru (można dodać więcej cukru, ale kruszonka będzie naprawdę twarda) do powstania kruszonkowych grudek. Wysypać kruszonkę na papier do pieczenia i zapiekać kilka minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż kruszonka się delikatnie przyrumieni. Ostudzić.
2b) opcjonalnie zamiast kruszonki można użyć pokruszonych ciasteczek, choć własnoręcznie przygotowana kruszonka będzie o niebo lepsza
3. Przygotowanie kawy:
Spienić mleko i posypać je odrobiną cynamonu i imbiru. Wlać świeżo zaparzone espresso i dobrze wymieszać. Udekorować słodką bitą śmietaną. Wierzch bitej śmietany polać musem jabłkowym i posypać kruszonką. Udekorować plastrem suszonego jabłka i podawać.
Smacznego!