Kino Kulinarne – najlepsi szefowie kuchni na wyjątkowych kolacjach w Łodzi

Wojciech Modest Amaro, Robert Skubisz, Mariusz Pieterwas – to tylko niektórzy spośród najlepszych, polskich szefów kuchni, którzy już w lipcu odwiedzą Łódź, by przygotować wyjątkowe kolacje w ramach Kina Kulinarnego. Wszystko za sprawą festiwalu Transatlantyk.

W drugiej połowie lipca w Łodzi odbędzie się kolejna edycja festiwalu filmowego Transatlantyk. To uczta nie tylko dla kinomanów, ale także dla miłośników jedzenia. Jedną z festiwalowych sekcji jest bowiem Kino Kulinarne przygotowywane we współpracy z Międzynarodowym Festiwalem Filmowym Berlinale. To cykl niezwykłych kolacji przygotowanych przez najlepszych szefów kuchni, które poprzedzają projekcje filmów o tematyce kulinarnej.

Kino Kulinarne – najlepsi szefowie kuchni na wyjątkowych kolacjach w Łodzi

Kino Kulinarne zawitało do Łodzi wraz z Transatlantykiem w zeszłym roku i było jednym z najgorętszych wydarzeń związanych z jedzeniem w naszym mieście. W przepięknych wnętrzach EC1, wystawne kolacje wydali między innymi Wojciech Modest Amaro czy Martin Gimenez Castro. Jeśli byliście na którejś z nich, to wiecie zapewne, że są to uczty, których nie można przegapić. To nie tylko niepowtarzalna okazja żeby spróbować w Łodzi dań przygotowanych przez chefów, którzy na co dzień gotują w innych miastach, ale również możliwość udziału w niezwykłym wydarzeniu kulinarno-filmowym.

Kino Kulinarne – najlepsi szefowie kuchni na wyjątkowych kolacjach w Łodzi

A co zjemy i zobaczymy w tym roku? W ramach Kina Kulinarnego odbędzie się pięć kolacji. Pierwszą przygotuje Wojciech Modest Amaro, właściciel wyróżnionej gwiazdką Michelin Atelier Amaro, a także juror w telewizyjnym programie Top Chef i prowadzący polską edycję Hell’s Kitchen. Jego ucztę poprzedzi projekcja filmu ”Soul”, którego bohaterami jest dwóch wybitnych szefów kuchni Jiro Ono i Eneko Atxa.

Autorem kolejnej kolacji będzie Robert Skubisz – szef kuchni warszawskiej restauracji Amber Room, wyznawca idei slow food, niestrudzony propagator kuchni lokalnej i sezonowej. Jego dania inspirowane będą filmem „Monsieur Mayonnaise” – rodzinną opowieścią o życiu australijskiego reżysera Philippe’a Mory i jego ojca, aktywnie działającego w opozycji podczas II Wojny Światowej. Philippe będzie też gościem specjalnym kolacji.

Kino Kulinarne – najlepsi szefowie kuchni na wyjątkowych kolacjach w Łodzi

Trzecią kolację przygotuje Katarzyna Daniłowicz, szefowa kuchni restauracji Olszewskiego 128 we Wrocławiu, Kobieta Szef przewodnika Gault&Millau 2017 i zwyciężczyni pierwszej polskiej edycji Top Chefa. Wieczór rozpocznie projekcja filmu „Uczta Babette” – jednego z najlepszych filmów kulinarnych w historii kina (przynajmniej w osobistej opinii autorki tego tekstu).

Czwarty wieczór w Kinie Kulinarnym otworzy film „Boone” – dokument opowiadający o trójce młodych farmerów z USA i pokazujący ich codzienną pracę. Kolację po projekcji przygotują Tomasz Purnol i Mariusz Pieterwas. Tomasz jest szefem kuchni restauracji Blow Up 5050 Hall w Poznaniu i zwycięzcą 5. edycji polskiego Top Chefa. Mariusz jest właścicielem restauracji Pieterwas – Krew i Woda w Gdyni.

Kino Kulinarne z Wojciechem Modestem Amaro – relacja

Kolację zamknięcia Kina Kulinarnego przygotuje natomiast Sebastian Krauzowicz, szef kuchni restauracji Sfera w Toruniu, dwukrotny medalista prestiżowej Olimpiady Kulinarnej w Erfurcie i brązowy medalista Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu. Przed ucztą obejrzycie film „ANDRÉ- – The Voice of Wine” opowiadający o życiu życia słynnego winiarza Andre’ego Tschelistcheffa i niezwykłej historii popularności wina kalifornijskiego.

Kino Kulinarne z Wojciechem Modestem Amaro – relacja

Każdy z szefów kuchni zaprezentuje autorskie menu, które będzie rozwinięciem pokazu filmowego. Kolacje odbędą się w klimatycznej przestrzeni Hali Maszyn w EC1, a projekcje filmowe w Multikino: Silver Screen w Łodzi o godzinie 18.30. Organizator zapewnia gościom transport na miejsce kolacji. Bilety w cenie 200 zł od osoby możecie kupić tutaj. Zapewniamy, że warto. Wystarczy przeczytać naszą relację z zeszłorocznej kolacji z Wojciechem Modestem Amaro.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...