fbpx

Kino Kulinarne – poznajcie sylwetki szefów kuchni

W najbliższy piątek odbędzie się pierwsza z cyklu pięciu wyjątkowych kolacji Kina Kulinarnego w ramach Festiwalu Transatlantyk. Poznajcie wyjątkowych szefów kuchni, którzy przygotują dla was filmowo-kulinarne uczty i wygrajcie zaproszenie na jedną z nich.

Kinie Kulinarnym mogliście już u nas przeczytać. To cykl pięciu niezwykłych wieczorów łączących wyśmienitą kuchnię i świetne kino. Goście wydarzeń będą mieli okazję wziąć udział w ciekawych pokazach filmów organizowanych w hali maszyn w EC1, po których zjedzą kolacje przygotowane przez najlepszych polskich szefów kuchni.

Kino Kulinarne – poznajcie sylwetki szefów kuchni [KONKURS]

Choć bilety na kolację otwarcia, którą przygotuje Wojciech Modest Amaro sprzedały się w oka mgnieniu, to możecie jeszcze kupić wejściówki na każde z pozostałych spotkań. Żeby ułatwić wam wybór prezentujemy sylwetki szefów kuchni, którzy przygotują uczty inspirowane filmami. Mamy też dla was dwuosobowe zaproszenie na jedną z kolacji, które możecie zgarnąć w naszym konkursie.

Rafał Niewiarowski

W sobotę, 25 czerwca goście Kina Kulinarnego obejrzą film „Głód mięsa” oraz zjedzą przysmaki przygotowane przez Rafała Niewiarowskiego. Rafał jest szefem kuchni restauracji Dym na Wodzie w Ustce i uczestnikiem programu Top Chef. Jest wrogiem produktów instant i tekstur, a jego kuchnię charakteryzuje „czysta forma”. W jego restauracji zjecie przede wszystkim ryby i wszystko, co z morza, ale nie brakuje innych dań i niespotykanych produktów, które chętnie wykorzystuje w kuchni. Z Rafałem gotował będzie Robert Skubisz, który od 12 lat szefuje jednej z najciekawszych warszawskich restauracji – Amber Room.

Justyna Słupska Kartaczowska

W niedzielę, 26 czerwca na kolację zaprasza szefowa kuchni wrocławskiej restauracji Acquario – Justyna Słupska-Kartaczowska. Choć studiowała historię sztuki i charakteryzację filmową w Paryżu, to ostatecznie uległa miłości do gotowania. Po latach pracy w wielu renomowanych restauracjach na świecie objęła stanowisko szefa kuchni w restauracji Aquario. Choć w kuchni stawia na prostotę, to uwielbia wyszukane składniki, jak foie-gras, trufle czy ostrygi. Dla gości Kina Kulinarnego przygotuje kolację inspirowaną filmem „Mrówki w krewetkach”, czyli dokumentem o szefie kuchni najlepszej restauracji świata.

Martin Gimenez Castro

Kolację poniedziałkową przygotuje Martin Gimenez Castro, którego zna zapewne każdy miłośnik Top Chefa. Martin wygrał pierwszą polską edycję programu, a na co dzień gotuje w autorskiej restauracji Salto w Warszawie, która może się pochwalić wyróżnieniem w przewodniku Michelin. Martin pochodzi z Argentyny i specjalizuje się w kuchni, którą określa jako South American Modern, w której łączy gotowanie rodem z Ameryki Południowej z nowoczesnymi technikami. Jego kolacja będzie inspirowana klasycznym obrazem Felliniego „Amarcord”.

Maciej Rosiński

Ostatnią z cyklu kolacji przygotuje we wtorek, 28 czerwca znany chyba wszystkim łódzkim smakoszom Maciej Rosiński. Wieloletni szef kuchni restauracji Affogato jest jednym z najbardziej utalentowanych i nagradzanych chefów w naszym mieście i nie tylko. Reprezentując Polskę zdobył brązowy medal na Marco Polo Cup w Szanghaju. Jego dania inspirowane są kuchniami całego świata, a desery, torty i ciasta jego autorstwa to prawdziwy majstersztyk. Kolacja Macieja inspirowana będzie filmem „Kwiat wiśni i czerwona fasola”.

KONKURS! [ROZWIĄZANY]

Udział w każdym z wieczorów kosztuje 180 zł od osoby, a bilety dostępne są na stronie biletomat.pl. Dzięki uprzejmości Transatlantyk Festivalu mamy dla was dwuosobowe zaproszenie na sobotnią kolację autorstwa Rafała Niewiarowskiego. Żeby je zgarnąć wystarczy wysłać na adres kontakt@jemywlodzi.pl maila z odpowiedzią na pytanie: Dlaczego i z kim chciałbyś wybrać się na Kino Kulinarne?

Na wasze zgłoszenia czekamy do czwartku, 23 czerwca 2016 r. do godziny 18.00. Nagrodzimy najciekawszą wypowiedź. Nie zapomnijcie podać w mailu swojego imienia, nazwiska i numeru telefonu.

ZWYCIĘZCA

Dziękujemy za wszystkie zgłoszenia. Dwuosobowe zaproszenie na Kino Kulinarne z Rafałem Niewiarowskim wygrał Marcin Kotowicz. Gratulujemy!

Podobne posty

W tej restauracji jeszcze nas nie było, a ma już 12 lat! Kręcą pizzę, makarony, sami pieką bułki do ...
30 festiwalowych restauracji przygotowało swoje popisowe pizze. Jest pizzowy burger, włoskie ...
Konkurs na najszybsze zjedzenie pizzy, wystawa fotografii, spotkanie klubu kolacyjnego i warsztaty ...