Kino Kulinarne – poznajcie szefów kuchni [KONKURS]
W najbliższy piątek odbędzie się pierwsza z cyklu pięciu wyjątkowych kolacji Kina Kulinarnego w ramach Festiwalu Transatlantyk. Poznajcie wyjątkowych szefów kuchni, którzy przygotują dla was filmowo-kulinarne uczty i wygrajcie zaproszenie na jedną z nich.
O Kinie Kulinarnym mogliście już u nas przeczytać. To cykl pięciu niezwykłych wieczorów łączących wyśmienitą kuchnię i świetne kino. Goście wydarzeń będą mieli okazję wziąć udział w ciekawych pokazach filmów organizowanych w hali maszyn w EC1, po których zjedzą kolacje przygotowane przez najlepszych polskich szefów kuchni.
Choć bilety na kolację otwarcia, którą przygotuje Wojciech Modest Amaro sprzedały się w oka mgnieniu, to możecie jeszcze kupić wejściówki na każde z pozostałych spotkań. Żeby ułatwić wam wybór prezentujemy sylwetki szefów kuchni, którzy przygotują uczty inspirowane filmami. Mamy też dla was dwuosobowe zaproszenie na jedną z kolacji, które możecie zgarnąć w naszym konkursie.
W sobotę, 25 czerwca goście Kina Kulinarnego obejrzą film „Głód mięsa” oraz zjedzą przysmaki przygotowane przez Rafała Niewiarowskiego. Rafał jest szefem kuchni restauracji Dym na Wodzie w Ustce i uczestnikiem programu Top Chef. Jest wrogiem produktów instant i tekstur, a jego kuchnię charakteryzuje „czysta forma”. W jego restauracji zjecie przede wszystkim ryby i wszystko, co z morza, ale nie brakuje innych dań i niespotykanych produktów, które chętnie wykorzystuje w kuchni. Z Rafałem gotował będzie Robert Skubisz, który od 12 lat szefuje jednej z najciekawszych warszawskich restauracji – Amber Room.
W niedzielę, 26 czerwca na kolację zaprasza szefowa kuchni wrocławskiej restauracji Acquario – Justyna Słupska-Kartaczowska. Choć studiowała historię sztuki i charakteryzację filmową w Paryżu, to ostatecznie uległa miłości do gotowania. Po latach pracy w wielu renomowanych restauracjach na świecie objęła stanowisko szefa kuchni w restauracji Aquario. Choć w kuchni stawia na prostotę, to uwielbia wyszukane składniki, jak foie-gras, trufle czy ostrygi. Dla gości Kina Kulinarnego przygotuje kolację inspirowaną filmem „Mrówki w krewetkach”, czyli dokumentem o szefie kuchni najlepszej restauracji świata.
Kolację poniedziałkową przygotuje Martin Gimenez Castro, którego zna zapewne każdy miłośnik Top Chefa. Martin wygrał pierwszą polską edycję programu, a na co dzień gotuje w autorskiej restauracji Salto w Warszawie, która może się pochwalić wyróżnieniem w przewodniku Michelin. Martin pochodzi z Argentyny i specjalizuje się w kuchni, którą określa jako South American Modern, w której łączy gotowanie rodem z Ameryki Południowej z nowoczesnymi technikami. Jego kolacja będzie inspirowana klasycznym obrazem Felliniego „Amarcord”.
Ostatnią z cyklu kolacji przygotuje we wtorek, 28 czerwca znany chyba wszystkim łódzkim smakoszom Maciej Rosiński. Wieloletni szef kuchni restauracji Affogato jest jednym z najbardziej utalentowanych i nagradzanych chefów w naszym mieście i nie tylko. Reprezentując Polskę zdobył brązowy medal na Marco Polo Cup w Szanghaju. Jego dania inspirowane są kuchniami całego świata, a desery, torty i ciasta jego autorstwa to prawdziwy majstersztyk. Kolacja Macieja inspirowana będzie filmem „Kwiat wiśni i czerwona fasola”.
KONKURS! [ROZWIĄZANY]
Udział w każdym z wieczorów kosztuje 180 zł od osoby, a bilety dostępne są na stronie biletomat.pl. Dzięki uprzejmości Transatlantyk Festivalu mamy dla was dwuosobowe zaproszenie na sobotnią kolację autorstwa Rafała Niewiarowskiego. Żeby je zgarnąć wystarczy wysłać na adres kontakt@jemywlodzi.pl maila z odpowiedzią na pytanie: Dlaczego i z kim chciałbyś wybrać się na Kino Kulinarne?
Na wasze zgłoszenia czekamy do czwartku, 23 czerwca 2016 r. do godziny 18.00. Nagrodzimy najciekawszą wypowiedź. Nie zapomnijcie podać w mailu swojego imienia, nazwiska i numeru telefonu.
ZWYCIĘZCA
Dziękujemy za wszystkie zgłoszenia. Dwuosobowe zaproszenie na Kino Kulinarne z Rafałem Niewiarowskim wygrał Marcin Kotowicz. Gratulujemy!