fbpx

Kolacja na cztery ręce w Lokalu

W najbliższy czwartek w Lokalu odbędzie się wyjątkowa kolacja degustacyjna, w trakcie której swoje umiejętności zaprezentuje nie tylko szefowa kuchni Marta Edmunds, ale również barmani z projektu Craft Cocktails Brothers. Goście komentowanej degustacji spróbują dań z zimowego menu restauracji oraz dobranych do nich, niezwykłych drinków.

Wkrótce w Lokalu zadebiutuje nowe, zimowe menu. Jak zwykle trafią do niego sezonowe dania przygotowane przez Martę Edmunds. Wcześniej, wybranych propozycji z karty będą mogli spróbować goście wyjątkowej kolacji degustacyjnej, która odbędzie się już w najbliższy czwartek, 10 grudnia, o godzinie 19.00. Do współorganizacji tego wydarzenia zaproszono trzech barmanów z projektu Craft Cocktails Brothers, który poświęcony jest niestandardowemu barmaństwu. Barmani tworząc koktajle wykorzystują różnego rodzaju techniki kulinarne i miksologię i stosują je do uzyskania niezwykłych połączeń smakowych. Ich specjalnością jest pairing, czyli dopasowywanie koktajli do dań, co zrobią również w trakcie czwartkowej kolacji w Lokalu.

Barmani z Craft Cocktails Brothers

W trakcie degustacji podanych zostanie sześć dań z nowego, zimowego menu restauracji. Wszystkie przygotuje zespół Marty Edmunds, która w trakcie wieczoru opowie gościom o daniach i inspiracji do ich powstania. W tym czasie zespół Craft Cocktails Brothers w składzie Damian Mielniczek, Łukasz Dębowski i Jakub Durnoga przygotuje dla gości koktajle odpowiednio dobrane do serwowanych potraw i opowie o nich oraz o łączeniu jedzenia i alkoholi.

Połączenia smaków zapowiadają się niezwykle. Goście kolacji spróbują między innymi barszczu czerwonego z hibiskusem i pierożkami z suską sechlońską i grzybami leśnymi, do którego podany zostanie koktajl na bazie czerwonego wina, śliwki, ziela angielskiego i pieprzu. Marynowany śledź z konfitowanym ziemniakiem w popiele z wędzoną ricottą, jabłkiem i emulsją pietruszkową pojawi się na stole w towarzystwie drinka na bazie irlandzkiej whiskey, kiszonych ogórków i dymu. Cognac, Pedro Ximenez, syrop z kawy i angostury oraz całe jajko złożą się zaś na koktajl podany do konfitowanego brzucha z dzika z puree z kasztanów, sosem kawowym z bobem tonka, smażoną salsefią, chipsami z topinamburu i grzybami enoki.

Kolacja na osiem rąk w Lokalu

Pełne menu kolacji dostępne jest na stronie wydarzenia na Facebooku. Koszt udziału w tym spotkaniu wynosi 100 zł od osoby. Obowiązują rezerwacje miejsc, których dokonać można wysyłając wiadomość na Facebooku restauracji lub maila na adres kontakt@lokal-lodz.com.

Zimowe menu będzie dostępne w Lokalu dla wszystkich gości od wtorku, 15 grudnia, a już w przedświąteczną sobotę (19 grudnia) w restauracji odbędzie się kolejna kolacja degustacyjna. Świąteczna Próba Smaku będzie okazją do spróbowania klasycznych dań świątecznych z różnych stron świata w interpretacji zespołu kucharzy Lokalu pod dowództwem Marty Edmunds. Jak na świąteczne spotkanie przystało, na stole pojawi się aż 12 potraw. Będą wśród nich propozycje z Meksyku, Finlandii, Albanii, Szwecji, Dani czy Chile. Nie zabraknie propozycji z Polski i lubianych europejskich kuchni – włoskiej, francuskiej czy węgierskiej. Do dań podane zostaną odpowiednio dobrane alkohole przygotowane przez Diaego Polska. Miejsca na Świąteczną Próbę Smaku rezerwować można już teraz.

Podobne posty

Niedawno zapowiadałyśmy ich premierę. Śniadania w Zielonej już są i to bardzo dobre. Wiemy, bo ...
Właśnie odpalili food trucka z ramenami i załadowanymi frytami, za chwilę ruszają z ramenowymi ...
Jak bardzo różnią się między sobą klasyczne hummusy z ośmiu łódzkich restauracji? Który okazał się ...