fbpx

Kolacja na cztery ręce w Lokalu

W najbliższy czwartek w Lokalu odbędzie się wyjątkowa kolacja degustacyjna, w trakcie której swoje umiejętności zaprezentuje nie tylko szefowa kuchni Marta Edmunds, ale również barmani z projektu Craft Cocktails Brothers. Goście komentowanej degustacji spróbują dań z zimowego menu restauracji oraz dobranych do nich, niezwykłych drinków.

Wkrótce w Lokalu zadebiutuje nowe, zimowe menu. Jak zwykle trafią do niego sezonowe dania przygotowane przez Martę Edmunds. Wcześniej, wybranych propozycji z karty będą mogli spróbować goście wyjątkowej kolacji degustacyjnej, która odbędzie się już w najbliższy czwartek, 10 grudnia, o godzinie 19.00. Do współorganizacji tego wydarzenia zaproszono trzech barmanów z projektu Craft Cocktails Brothers, który poświęcony jest niestandardowemu barmaństwu. Barmani tworząc koktajle wykorzystują różnego rodzaju techniki kulinarne i miksologię i stosują je do uzyskania niezwykłych połączeń smakowych. Ich specjalnością jest pairing, czyli dopasowywanie koktajli do dań, co zrobią również w trakcie czwartkowej kolacji w Lokalu.

Barmani z Craft Cocktails Brothers

W trakcie degustacji podanych zostanie sześć dań z nowego, zimowego menu restauracji. Wszystkie przygotuje zespół Marty Edmunds, która w trakcie wieczoru opowie gościom o daniach i inspiracji do ich powstania. W tym czasie zespół Craft Cocktails Brothers w składzie Damian Mielniczek, Łukasz Dębowski i Jakub Durnoga przygotuje dla gości koktajle odpowiednio dobrane do serwowanych potraw i opowie o nich oraz o łączeniu jedzenia i alkoholi.

Połączenia smaków zapowiadają się niezwykle. Goście kolacji spróbują między innymi barszczu czerwonego z hibiskusem i pierożkami z suską sechlońską i grzybami leśnymi, do którego podany zostanie koktajl na bazie czerwonego wina, śliwki, ziela angielskiego i pieprzu. Marynowany śledź z konfitowanym ziemniakiem w popiele z wędzoną ricottą, jabłkiem i emulsją pietruszkową pojawi się na stole w towarzystwie drinka na bazie irlandzkiej whiskey, kiszonych ogórków i dymu. Cognac, Pedro Ximenez, syrop z kawy i angostury oraz całe jajko złożą się zaś na koktajl podany do konfitowanego brzucha z dzika z puree z kasztanów, sosem kawowym z bobem tonka, smażoną salsefią, chipsami z topinamburu i grzybami enoki.

Kolacja na osiem rąk w Lokalu

Pełne menu kolacji dostępne jest na stronie wydarzenia na Facebooku. Koszt udziału w tym spotkaniu wynosi 100 zł od osoby. Obowiązują rezerwacje miejsc, których dokonać można wysyłając wiadomość na Facebooku restauracji lub maila na adres kontakt@lokal-lodz.com.

Zimowe menu będzie dostępne w Lokalu dla wszystkich gości od wtorku, 15 grudnia, a już w przedświąteczną sobotę (19 grudnia) w restauracji odbędzie się kolejna kolacja degustacyjna. Świąteczna Próba Smaku będzie okazją do spróbowania klasycznych dań świątecznych z różnych stron świata w interpretacji zespołu kucharzy Lokalu pod dowództwem Marty Edmunds. Jak na świąteczne spotkanie przystało, na stole pojawi się aż 12 potraw. Będą wśród nich propozycje z Meksyku, Finlandii, Albanii, Szwecji, Dani czy Chile. Nie zabraknie propozycji z Polski i lubianych europejskich kuchni – włoskiej, francuskiej czy węgierskiej. Do dań podane zostaną odpowiednio dobrane alkohole przygotowane przez Diaego Polska. Miejsca na Świąteczną Próbę Smaku rezerwować można już teraz.

Podobne posty

Nadziane do granic możliwości croissanty, ociekające serem smash burgery i chrupiąca włoska pizza w ...
Kto ma ochotę na gyros i zapiekaną fetę? Nareszcie pojawiły się w karcie Santorini. Idzie nowe – ...
25 łódzkich restauracji i kawiarni przygotowało swoje festiwalowe dania i desery inspirowane łódzką ...