Kolacje i degustacje, czyli kulinarny luty
Nadchodzący weekend upłynie w Łodzi pod znakiem pysznego jedzenia i wina. Zapraszamy was na jedną degustację i dwie wyjątkowe kolacje.
Degustacja win w Klubie Wino
Zaczynamy we wtorek (16 lutego) w Klubie Wino. Odbędzie się tu wyjątkowa degustacja win włoskich z Piemontu. To najważniejszy winiarski region Włoch, który usytuowany jest u podnóża Alp. Jeśli zatem chcecie dowiedzieć się, jakie wina warto popijać w przerwach w szusowaniu po alpejskich stokach, nie może was zabraknąć na wtorkowej degustacji przy Piotrkowskiej 217. Podczas spotkanie spróbujecie sześciu wyjątkowych win, w tym Gavi di Gavi, Barolo i Moscato d’Asti dla miłośników win słodkich. Komentowaną degustację poprowadzi Michał Poddany z firmy Mielżyński od lat zajmującej się importem i dystrybucją wina. Koszt udziału w tym wydarzeniu wynosi 70 zł, a rezerwacji dokonać możecie w Klubie Wino, pod numerem telefonu 786 197 300 lub mailem: sklep@klubwino.pl.
Tajski Klub Kolacyjny w Tari Bari
Nie samym winem człowiek żyje, dlatego w czwartek (18 lutego) wybieramy się na kolację. I to nie byle jaką. W Tari Bari odbędzie się ósma edycja Klubu Kolacyjnego, czyli tematycznych kolacji, z których każda poświęcona jest kuchni innej części świata. Tym razem motywem przewodnim będzie kuchnia tajska, a ekipę restauracji wesprze Radek Paruszewki, który prowadzi warsztaty kulinarne w studiu Book&Cook, a który w kuchenny fartuch wskoczy prosto z podróży do Tajlandii. W menu wieczoru znajdą się trzy przystawki, zupa, danie główne i deser, a wśród nich między innymi: sałatka z zielonego mango z krewetkami, satay z wieprzowiny z dipem z orzeszków ziemnych i zielone curry z kurczakiem. Za cały zestaw z domowym winem zapłacicie 120 zł od osoby. Kolacja rozpocznie się o godzinie 19.30. Rezerwacji dokonywać możecie pod numerem telefonu: 664 933 271.
Kolacja w Kontekście z łódzkimi przysmakami
Tydzień zamykamy kolejną, tym razem mniej egzotyczną kolacją. W piątek odbędzie się bowiem kolejna z cyklu Kolacja w Kontekście, której przyświecało będzie hasło Kolaż Łódzki. O idei spotkań mogliście już u nas przeczytać. Najbliższa edycja wydarzenia odbędzie się w gmachu Towarzystwa Kredytowego Miejskiego (Pomorska 21), a goście przeniosą się w jej trakcie do czasów świetności Łodzi fabrycznej. O menu wieczoru zadba Sebastian Spychała – szef kuchni Piwnicy Łódzkiej – restauracji specjalizującej się w kuchni lokalnej. Wesprze fo Kamil Ścigaczewski. Razem panowie przygotują specjały łódzkiej kuchni przedwojennej w luksusowym wydaniu. W menu pojawi się kozi ser z Drużbina, śledź bałtycki, zając, bażant, jeleń i wężymord. W trakcie wieczoru o swojej Łodzi opowiedzą także pasjonat i przewodnik miejski Michał Gruda, artysta-grafik Juliusz Zieliński oraz fotograf-odkrywca Stef Brajter – autor bloga Refotografie. Koszt udziału w kolacji wynosi 120 zł od osoby, a rezerwacji dokonywać można mailem na adres: kolacjewkontekscie@gmail.com.