Kolejna edycja Restaurant Day już w niedzielę
W nadchodzącą niedzielę (18 sierpnia) tradycyjnym restauracjom wyrośnie nie lada konkurencja. Na całym świecie odbędzie się bowiem kolejna edycja Restaurant Day – wydarzenia, w ramach którego każdy może zostać restauratorem na jeden dzień. Sprawdźcie jakie jednodniowe restauracje wyrosną w Łodzi.
Restaurant Day to inicjatywa, która zrodziła się spontanicznie w 2011 roku w Finlandii. Od tamtego czasu jej popularność rośnie z każdą, odbywająca się co kwartał edycją, a jednodniowe restauracje powstają w kolejnych krajach. Swój lokal w tym dniu otworzyć może każdy, kto chce gotować dla przybyłych gości. Restauracje otwierać można w domach, mieszkaniach, biurach, wynajętych salach, a nawet na działkach czy w parkach. Wszystko zależy od fantazji jednodniowych restauratorów. Poprzednie edycje wydarzenia cieszyły się w Łodzi dużą popularnością. W nadchodzącej edycji w naszym mieście powstaną cztery jednodniowe restauracje.
Pani Stefa zadebiutowała podczas poprzedniej, wiosennej edycji Restaurant Day. Jej sąsiedzki piknik cieszył się ogromną popularnością. Nic zatem dziwnego, że zdecydowała się na ponowny udział w wydarzeniu. Podobnie jak ostatnio, Pani Stefa zaprasza gości na piknik przed retkińskim blokiem. W menu znajdziecie tutaj całe mnóstwo najróżniejszych wypieków – zarówno słodkich jak i wytrawnych. Będzie tarta z porami i kozim serem, drożdżowa tarta z kurkami, muffiny z boczkiem i oliwkami i pissaladière, czyli francuski odpowiednik pizzy. Na słodko spróbować można będzie ciasta marchewkowego, orzechowca Mamy, tartaletek ze śliwkami i gateau au chocolat, czyli czekoladowego ciasta. Wszystko w cenie 5 zł za porcję. Można będzie także kupić ciasteczka owsiane i razowe ciastka z nutellą i orzechami na wynos (3 zł).
Pani Stefa zaprasza na ulicę Armii Krajowej 64 w niedzielę od godziny 16.00 do 21.00
Miejska Pikanteria
To pierwszy z dwóch debiutantów w tej edycji Restaurant Day. Tutaj również jednodniowa restauracja będzie miała formę pikniku, w trakcie którego goście zasiądą na kocach w Parku Podolskim. Miejska Pikanteria zaserwuje gościom kulinarny miks. Będą hiszpańskie empanadas, pity z falafelami oraz ciabaty z długo gotowaną wieprzowiną „pulled pork”. Dla miłośników słodyczy przygotowano drożdżowe babeczki z kilkunastoma rodzajami domowej konfitury do wyboru. Pragnienie ugasicie rabarbarową lemoniadą.
Miejskiej Pikanterii skosztować można będzie w Parku Podolskim przy ul. Tatrzańskiej 80 w godzinach 14.00 – 18.00
Agata Bilska i przyjeciele tworzący Miejską Kuchnię Roślinna to weterani Restaurant Day. Wezmą udział w tym wydarzeniu już po raz czwarty. Jak zwykle będzie tu zielono, smacznie i zdrowo, bo twórcy tej artystyczno-kulinarnej inicjatywy stawiają na gotowanie w zgodzie z zasadami Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Menu nie jest jeszcze znane, ale na podstawie poprzednich edycji możecie być pewni, że spróbujecie tu wielu ciekawych i bardzo oryginalnych dań na bazie składników roślinnych.
Miejska Kuchnia Roślinna czeka na was ze swoimi piknikiem w Klubie DOM w OFF Piotrkowska przy ul. Piotrkowskiej 138/140 w godzinach 13.00 – 21.00
Muzyczny zakątek smaku, czyli Agnieszka Czaplińska i przyjaciele to drugi debiutant tegorocznej edycji Restaurant Day. Na gości, którzy wybiorą się w niedzielę na Księży Młyn czekać będzie mieszanka dobrej kuchni i muzyki. W menu królować będą wypieki: tarty z mozzarellą i suszonymi pomidorami, z porami i szynką wiejską oraz rodzynkami i ricottą. Będzie też zupa ziemniaczana z pomidorami i kompot wuja Kazia. Na deser diabelnie czekoladowe muffiny, a na wynos ciasteczka i czekoladowe praliny. Wszystko w cenie 5 zł za porcję.
Do Muzycznego zakątka smaku możecie wybrać się na Księży Młyn w godzinach 16.00 – 21.00