Kolory wina - jajka na 5 sposobów
Zbliżają się święta, więc i na Jemy w Łodzi nie mogło zabraknąć wielkanocnego akcentu. Trzech różnych szefów kuchni przedstawi trzy oryginalne propozycje na przygotowanie jajek.
Poprosiliśmy łódzkich szefów kuchni na przepisy z jajkiem w roli głównej. Jako pierwszy – Jarosław Bieńkowski z restauracji Kolory Wina (NoBo Hotel) i pięć odsłon wielkanocnego jajka. Może skorzystacie z przepisu przygotują tegoroczne śniadanie?
1.Mascarpone z serem pleśniowym:
– łyżeczka mascarpone, 1/2 żółtka, łyżeczka tartego sera pleśniowego
2. Żółtko ze szczypiorkiem:
– żółtko, szczypiorek
3. Tatar z łososia:
– łosoś, kwaśna śmietana, koper, oliwa, kapar, kawior
4. W sosie tatarskim:
– ogórek konserwowy (1 łyżeczka), pieczarki konserwowe (1 łyżeczka), cebula, kapar, majonez, świeże zioła „amarantus”.
5.Żółtko z pieczarkami:
– 1 żółtko, 1 łyżeczka pieczarek, sól, pieprz
Jeżeli nie jesteście mistrzami gotowania, w Kolorach wina możecie również skorzystać z oferty na wynos, którą znajdziecie tutaj.