Komputerowe systemy sprzedaży w małych i dużych restauracjach
Dziś trudno sobie wyobrazić funkcjonowanie restauracji bez komputerowego systemu sprzedaży. POSy stały się standardem w dużych lokalach, ale coraz chętniej sięga po nie również mała gastronomia. Producenci oprogramowania oferują im elastyczne i rozwojowe rozwiązania, które ułatwiają pracę i obniżają koszty.
POSy dla gastronomii to rozwiązanie, które nie tylko ułatwia codzienną pracę restauracji, ale również umożliwia szczegółową kontrolę i monitoring działalności lokalu, funkcjonowania bez nich nie wyobraża sobie zapewne żadna większa restauracja. Nie oznacza to jednak, że są rozwiązaniem tylko dla dużych czy też sieciowych lokali – przynoszą wiele korzyści małej gastronomii lub lokalom zarządzanym z oddali (np. punktom sezonowym). Ważne jest jednak, aby wiedzieć jakie są potrzeby restauracji o różnej wielkości, tak aby dobrać odpowiednie do lokalu rozwiązanie.
Sylwester Kopertowski z firmy ELPRO, dostarczającej od kilkunastu lat komputerowe systemy sprzedaży i monitoringu wizyjnego dla gastronomii podkreśla, że kluczowe jest zrozumienie potrzeb konkretnego lokalu.
– Nie chodzi tu tylko o wielkość restauracji i liczbę stolików, ale również o charakter jej działania – mówi Kopertowski. – Inne rozwiązanie sprawdzi się w lokalu samoobsługowym, a inne w takim z obsługą kelnerską czy w restauracji z dwiema kuchniami. Jeszcze inne rozwiązania zaproponujemy pizzerii prowadzącej sprzedaż online czy niewielkiej budce z lodami. Istotne jest, że wielkość i koszt systemu dokładnie dopasowujemy do oczekiwań restauratora.
Możliwości wdrażanego przez ELPRO oprogramowania mogą być niezwykle szerokie, jednak dla niewielkich lokali, nie prowadzących ewidencji magazynowej dedykowana jest atrakcyjna cenowo podstawowa wersja systemu. Umożliwia ona przyjmowanie zamówień, współpracę z drukarkami fiskalnymi i bonów (drukującymi zamówienia np. dla kuchni) oraz wgląd w raporty i bieżące zarządzenie lokalem. Ważne jest, że nawet najprostszy system umożliwia jego późniejszą rozbudowę, więc wcześniej poniesione koszty nie są marnowane.
System doskonale sprawdza się zarówno w lokalach samoobsługowych, jak i tych z obsługą kelnerską, umożliwia prowadzenie sprzedaży na otwartych rachunkach, ich łączenie lub dzielenie. Możliwa jest współpraca z wagami (w przypadku lokali prowadzących sprzedaż w formie bufetu), czytnikami kodów kreskowych czy zewnętrznymi monitorami wyświetlającymi zamówienia klientom (np. w budkach z jedzeniem i food truckach).
– W przypadku instalacji systemu w większych lokalach często mówimy o możliwości rejestracji sprzedaży na wielu stanowiskach oraz ewidencji magazynowej – podkreśla Sylwester Kopertowski. – Ułatwia to pracę lokali z liczną obsługą kelnerską oraz umożliwia bieżącą kontrolę utargów, błędów obsługi, statystyk i stanów magazynowych. Odpowiednio skonfigurowany system pomaga w bieżącym prowadzeniu biznesu i umożliwia szybkie reagowanie menedżera na zaistniałe w lokalu sytuacje. Dla kierownictwa istnieje możliwości skonfigurowania dostępu do najważniejszych informacji z systemu za pośrednictwem tabletu lub telefonu.
Oprogramowanie instalowane przez ELPRO jest modułowe, co oznacza, że można je składać jak z klocków – wybierając te elementy, które najlepiej sprawdzą się w konkretnym lokalu. W zależności od potrzeb i charakteru działalności, restauracje mogą wybierać dodatkowe moduły ułatwiające analizę sprzedaży, sprzedaż online, czy planowanie imprez okolicznościowych. Kolejne moduły umożliwiają honorowanie kart rabatowych i tworzenie programów lojalnościowych, a nawet współpracę z programami księgowymi.
W temacie urządzeń peryferyjnych podstawą są oczywiście drukarki fiskalne, ale nie mniej istotne są drukarki bonowe zamówień, które można rozmieścić w kilku punktach restauracji. Dzięki nim zamówienia wysyłane są odpowiednio do baru, na kuchnię czy na stanowisko pizzermena. W przypadku dużych kuchni możemy podzielić zamówienia między poszczególnymi stanowiskami pracy lub wyświetlać je na dużym ekranie, tak aby były widoczne jednocześnie dla wszystkich kucharzy.
Zakres możliwości jakie dają systemy komputerowe może być naprawdę ogromny i gwarantuje, że każda restauracja, bistro czy food truck – bez względu na rozmiar, znajdzie rozwiązanie dopasowane do swoich potrzeb. Poprawiają jakość i szybkość pracy, ułatwiają kontrolę, a przede wszystkim pozwalają przekierować uwagę pracowników na potrzeby Klienta.