fbpx

bento

Już wiemy, kto weźmie udział w sobotnich warsztatach bento w Ato Sushi. Soniu – gratulujemy, jesteś zwyciężczynią naszego konkursu!

Nie mieliśmy wątpliwości, komu przyznać nagrodę w konkursie. Przekonały nas nie tylko zdjęcia Soni, ale również dołączony opis. Oto on:

„Inspiracją do stworzenia mojego obento była piękna jesienna pogoda, która w  weekend zagościła w Łodzi. Wiedząc jak istotna dla Japończyków jest otaczająca ich przyroda, chciałam podejść do tematu z szacunkiem dla klasyki. Oprócz połączeń smakowych kierowałam się jesienną kolorystyką. W ten sposób powstały grillowane warzywa. Wcześniej marynowane z czosnkiem, solą i pieprzem. Lekko słodka dynia z marchewką miały być opozycją dla brokułów i kalafiora. Warzywom, z jednej strony, towarzyszy omlet robiony na wzór tamago-yaki i mini kanapeczki z pastą z suszonych pomidorów. Druga strona to onigiri, obtoczone w prażonym sezamie, z klasycznym nadzieniem rybnym. Całość ozdabiają chrupiące paprykowe liście.”

bento

Podobne posty

Nadziane do granic możliwości croissanty, ociekające serem smash burgery i chrupiąca włoska pizza w ...
Kto ma ochotę na gyros i zapiekaną fetę? Nareszcie pojawiły się w karcie Santorini. Idzie nowe – ...
25 łódzkich restauracji i kawiarni przygotowało swoje festiwalowe dania i desery inspirowane łódzką ...