fbpx

KONKURS! Poznaj Żółty Przewodnik Gault&Millau

Od premiery tegorocznej edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau minęły dwa tygodnie. Znamy już wszystkie wyróżnione w nim restauracje, ale pora przyjrzeć się samemu wydawnictwu, bo znajdziecie w nim znacznie więcej niż tylko kulinarne rekomendacje.

Jeśli interesują was kulinarne podróże, to Żółty Przewodnik Gault&Millau może być dobrym drogowskazem kierunków, w które warto wyruszyć. Wydawnictwo ukazuje się na świecie od 50 lat, a w Polsce doczekaliśmy się właśnie trzeciej edycji. Książka zawiera szereg rekomendacji, które podpowiedzą wam, gdzie dobrze zjeść, ale nie tylko.

fot. Gault&Millau Polska/Teodor Klepczyński
fot. Gault&Millau Polska/Teodor Klepczyński

Wszystkie wyróżnione w przewodniku miejsca wybierane są przez inspektorów Gault&Millau, którzy przez cały rok odwiedzają restauracje na terenie kraju. Oceniają je według 20-punktowej skali, stosując metodologię wypracowaną w ciągu 5 dekad istnienia wydawnictwa. Pozwala ona w obiektywny sposób ocenić wiele aspektów działania restauracji. Kluczowe jest oczywiście jedzenie – dobór produktów, techniki przyrządzania dań czy ich prezentacja, ale inspektorzy zwracają też uwagę na spójność menu z koncepcja lokalu, sezonowość dań i kreatywność oraz zręczność w komponowaniu smaków.

fot. Gault&Millau Polska/Teodor Klepczyński
fot. Gault&Millau Polska/Teodor Klepczyński

W tym roku do polskiego przewodnika trafiło łącznie 460 restauracji, które według inspektorów Gault&Millau zasłużyły na czapy i wyróżnienia. O łódzkich lokalach, które znalazły się w książce mogliście już u nas przeczytać. To 14 restauracji, które od teraz mogą pochwalić się tytułem najlepszych w naszym mieście. Na łamach przewodnika znajdziecie podobne lokale z innych części Polski. Dlatego warto do niego zajrzeć, jeśli wybieracie się w podróż po kraju lub z krótką wizytą do innego miasta.

fot. Gault&Millau Polska/Teodor Klepczyński
fot. Gault&Millau Polska/Teodor Klepczyński

Inspektorzy Żółtego Przewodnika przyjrzeli się jednak nie tylko restauracjom. Sporo miejsca w wydawnictwie poświęcono również hotelom i produktom regionalnym. Z książki dowiecie się zatem nie tylko, gdzie warto zjeść, ale również gdzie zatrzymać się na nocleg. Gault&Millau podpowiada również jakich produktów regionalnych warto spróbować podczas podróży. Znajdziecie tu aż 120 takich przysmaków z różnych regionów Polski i 40 miejsc, w których możecie je kupić.

fot. Gault&Millau Polska/Teodor Klepczyński
fot. Gault&Millau Polska/Teodor Klepczyński

Całe wydawnictwo podzielone jest na 15 części – każda odpowiada innemu obszarowi kraju i w każdej znajduje się lista miast i wyróżnionych w nich restauracji i hoteli. Obok największych aglomeracji pojawiają się tu też mniejsze miejscowości, co niewątpliwie jest zaletą wydawnictwa. Dzięki temu dowiecie się na przykład, gdzie warto zjeść w Pabianicach albo Pszczynie.

KONKURS!

Jeśli chcecie sami przekonać się, które restauracje i hotele warto odwiedzić albo jakich produktów regionalnych spróbować podczas podróży po Polsce, to mamy dla was dobrą wiadomość. W naszym konkursie możecie wygrać przewodnik Gault&Millau. Zadanie jest proste – wystarczy wysłać do nas maila z odpowiedzią na pytanie:

Którą łódzka restauracja powinna twoim zdaniem trafić do przewodnika i dlaczego?

Krótkie recenzje wysyłajcie do nas na adres kontakt@jemywlodzi.pl do czwartku, 15 grudnia 2016 roku do godziny 15.00. Nie zapomnijcie podać w mailu swojego imienia i nazwiska. Najciekawsze wypowiedzi nagrodzimy egzemplarzami Żółtego Przewodnika.

 

Podobne posty

Gęsi Puch wraca – z nowym szefem kuchni i menu Gęsi Puch to jedna z tych restauracji, które były ...
Naturalne lody od Farina Coffee Tak, dobrze przeczytaliście – znana restauracja nie tylko stworzyła ...
Sushi w dłoń na Teofilowie Mają piękny lokal i świetne jedzenie. Ja już byłam. I musiałam czekać w ...