Kino Kulinarne – najlepsi szefowie kuchni na wyjątkowych kolacjach w Łodzi

Dobry film i luksusowa kolacja to niezawodny przepis na udany wieczór. Organizatorzy Transatlantyk Festivalu zaplanowali na lipiec aż pięć takich wieczorów, które odbędą się w ramach Kina Kulinarnego. My mamy dla was dwuosobowe zaproszenie na tę ucztę dla miłośników kina i jedzenia.

Kino Kulinarne to jedna z sekcji festiwalu filmpowego Transatlantyk, który odbędzie się w Łodzi po raz drugi. Wydarzenie organizowane we współpracy z Międzynarodowym Festiwalem Filmowym Berlinale to cykl niezwykłych kolacji przygotowanych przez najlepszych szefów kuchni, które poprzedzają projekcje filmów o tematyce kulinarnej. Impreza zawitała do Łodzi w zeszłym roku i była jednym z najgorętszych wydarzeń związanych z jedzeniem w naszym mieście. W przepięknych wnętrzach EC1, wystawne kolacje wydali między innymi Wojciech Modest Amaro czy Martin Gimenez Castro.

Kino Kulinarne – najlepsi szefowie kuchni na wyjątkowych kolacjach w Łodzi

A co zjemy i zobaczymy w tym roku? W ramach Kina Kulinarnego odbędzie się pięć kolacji. Pierwszą przygotuje Wojciech Modest Amaro, właściciel wyróżnionej gwiazdką Michelin Atelier Amaro. Jego ucztę poprzedzi projekcja filmu ”Soul”, którego bohaterami jest dwóch wybitnych szefów kuchni Jiro Ono i Eneko Atxa. Autorem kolejnej kolacji będzie Robert Skubisz – szef kuchni warszawskiej restauracji Amber Room. Jego dania inspirowane będą filmem „Monsieur Mayonnaise”.

Kino Kulinarne – najlepsi szefowie kuchni na wyjątkowych kolacjach w Łodzi

Trzecią kolację przygotuje Katarzyna Daniłowicz, szefowa kuchni restauracji Olszewskiego 128 we Wrocławiu, Kobieta Szef przewodnika Gault&Millau 2017 i zwyciężczyni pierwszej polskiej edycji Top Chefa. Czwarty wieczór w Kinie Kulinarnym otworzy film „Boone”, a kolację po projekcji przygotują Tomasz Purnol i Mariusz Pieterwas. Tomasz jest szefem kuchni restauracji Blow Up 5050 Hall w Poznaniu i zwycięzcą 5. edycji polskiego Top Chefa. Mariusz jest właścicielem restauracji Pieterwas – Krew i Woda w Gdyni. Kolację zamknięcia Kina Kulinarnego przygotuje natomiast Sebastian Krauzowicz, szef kuchni restauracji Sfera w Toruniu.

Kino Kulinarne z Wojciechem Modestem Amaro – relacja

Każdy z szefów kuchni zaprezentuje autorskie menu, które będzie rozwinięciem pokazu filmowego. Kolacje odbędą się w klimatycznej przestrzeni Hali Maszyn w EC1, a projekcje filmowe w Multikino: Silver Screen w Łodzi o godzinie 18.30. Organizator zapewnia gościom transport na miejsce kolacji. Bilety w cenie 200 zł od osoby możecie kupić tutaj. Zapewniamy, że warto. Wystarczy przeczytać naszą relację z zeszłorocznej kolacji z Wojciechem Modestem Amaro.

Kino Kulinarne z Wojciechem Modestem Amaro – relacja

KONKURS!

Wspólnie z organizatorami Transatlantyk Festivalu przygotowałyśmy dla was konkurs, w którym możecie wygrać dwuosobowe zaproszenie o wartości 400 zł na kolację Kina Kulinarnego przygotowaną przez Tomasza Purnola i Mariusza Pieterwasa. Uczta odbędzie się we wtorek, 18 lipca, a poprzedzi ją projekcja filmu „Boone”. 

Aby zgarnąć zaproszenie wystarczy wysłać na adres kontakt@jemywlodzi.pl maila z odpowiedzią na pytanie: Dlaczego i z kim chciałbyś wybrać się na Kino Kulinarne?

Na wasze zgłoszenia czekamy do wtorku, 11 lipca 2017 r. do godziny 18.00. Nagrodzimy najciekawszą wypowiedź. Nie zapomnijcie podać w mailu swojego imienia, nazwiska i numeru telefonu.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...