KONKURS! Wygraj książkę Ramen – zupa szczęścia i miłości
W łódzkich restauracjach trwa Ramen Festival. To świetna okazja żeby spróbować pysznych, festiwalowych ramenów. A jeśli chcecie nauczyć się przyrządzać je sami, to mamy dla was super konkurs.
O międzynarodowej popularności ramenu nie trzeba chyba nikogo przekonywać. To drugie, obok sushi, najpopularniejsze danie kuchni japońskiej i jeden z jej najlepszych towarów eksportowych. Ramenu klasyczne i autorskie przyrządzają szefowie kuchni restauracji na całym świecie, a goście zajadają się nimi bez końca.
W Łodzi trwa właśnie wielkie, ramenowe święto. W Ramen Festivalu 2019 bierze udział 15 restauracji, które przygotowały łącznie 18 popisowych ramenów. Macie czas żeby ich spróbować jeszcze do 24 listopada. Jeśli zaś chcielibyście nauczyć się gotować ramen samodzielnie, to zdecydowanie powinniście sięgnąć po książkę „Ramen – zupa szczęścia i miłości”.
Książka to nowa pozycja w ofercie wydawnictwa Prószyński i S-ka. Jej autorką jest Tove Nilsson – szefowa kuchni ze Szwecji, która od blisko dekady podróżuje po świecie w poszukiwaniu najlepszych ramenów. W tym czasie zaczęła je również gotować sama – eksperymentowała w kuchni, podglądała pracę kucharzy w ramen barach, a całą tę wiedzę zebrała w swojej książce.
„Ramen – zupa szczęścia i miłości” to pięknie wydana pozycja dla każdego, kto chce poznać i zrozumieć ramen, kulturę jego jedzenia oraz zasady przyrządzania. Znajdziecie tu wszystko od podstaw, jak opisy narzędzi i składników, poprzez omówienie wszystkich elementów składowych ramenu, aż po szczegółowe przepisy na kilka rodzajów bulionów, makaronów i dodatków. Do tego oczywiście przepisy na kilkanaście rodzajów ramenu, a także kilka ciekawych przepisów na inne japońskie dania.
KONKURS!
Książka prezentuje się naprawdę pięknie i interesująco, a teraz możecie ją wygrać w naszym konkursie! Mamy dla was 3 książki od wydawnictwa Prószyński i S-ka. Co zrobić żeby je zgarnąć? Wystarczy przesłać do nas odpowiedź na pytanie:
Dlaczego książka „Ramen – zupa szczęścia i miłości” powinna trafić do Ciebie?
Na wasze maile czekamy pod adresem kontakt@jemywlodzi.pl do 24 listopada do 23.59. Nie zapomnijcie podać w wiadomości swojego imienia i nazwiska. Nagrodzimy autorów trzech najciekawszych odpowiedzi, dlatego opowiedzćie nam o swojej miłości do ramenuj i gotowania 🙂