fbpx

Sprowadzana z Włoch kawa to podstawa (do tego obowiązkowo ciasta), ale niedługo w Kraftowej pojawią się też włoskie wina i aperitivo.

Na zdjęciu widać dużą filiżankę kawy wypełnioną saszetkami z cukrem.
Kraftowa – kawa z włoskiej palarni Fratelli Milano

Elegancki wystrój kawiarni

Kraftowa działa zaledwie od kilku dni, zajęła lokal przy Piotrkowskiej pod numerem 48, tam gdzie wcześniej była Ambasada Żywca. Urządzona z klasą kawiarnia jest elegancka, ale równocześnie przytulna. Króluje nasycona, ciemna zieleń, z którą świetnie komponują się kolorowe, miękkie fotele czy bar pokryty miedzianą płytą. O klimacie na pewno decydują aranżacja i dobrze dobrane światło, ale przede wszystkim to, co dzieje się za barem – kawowe królestwo Martyny, współzałożycielki Kraftowej.

Na zdjęciu widać kolby wypełnione ziarnami kawy.
Kraftowa – kolby na kawę

Włoska kawa Fratelli Milano

Dlaczego kawa z Włoch? Powodów jest kilka – Maryna przez kilka lat mieszkała we Włoszech i pracowała w jednej z tamtejszych restauracji. Jakiś czas temu odwiedziła targi w Rimini – w kawowym salonie przyciągnął ją zapach, który wyróżniał się spośród innych. Tak „za nosem” trafiła na stoisko Fratelli Milano. Czy to miłość od pierwszego wejrzenia? Na pewno, tak szybko wraz z partnerem nawiązali kontakt z właścicielami firmy, iż już następnego dnia zostali namaszczeni na wyłącznych dystrybutorów ich kawy w Polsce. Tak też zrodził się pomysł własnej kawiarni.

Na zdjęciu widać ciasto z orzechami trzymane na tacy.
Kraftowa – ciasto z cukierni Słodka

Kawa, wino, koktajle i piwa

Hasło „kraftowa” wielu gościom kojarzy się z piwem, szczególnie, gdy widzą charakterystyczne tuby nad barem. Tu dwa wyjaśnienia – piwo kraftowe również będzie, a tuby … służą do przechowywania kawy. Wprowadzany do nich azot powoduje, że ziarna są świeże i nie tracą swych wartości. W każdej z nich inna mieszanka, od intensywnej, dającej kopa, z największą domieszką robusty, do łagodnej i najbardziej kremowej z ziaren Brazylii, Kolumbii, Wietnamu i Etiopii. Możecie napić się jej na miejscu z ekspresu ciśnieniowego lub alternatywy, zabrać na wynos lub też kupić w ziarnach do domowego użytku.  

Pyszne ciasta od Słodkiej i Bezami

W Kraftowej za chwilę pojawią się opcje wytrawne (tarty, kanapki), ale na razie skupmy się na słodkiej witrynie, z której kuszą ciasta cukierni Słodka i Bezami. O tej pierwszej czytaliście na Jemy w Łodzi – polecam ich z czystym sumieniem, bo ich wypieki nie tylko świetnie smakują, ale mam pewność, że są przygotowane z wysokiej jakości składników. Bezy, serniki, brownie, owocowe tarty i obłędne ciasto marchewkowe – możecie na nie liczyć każdego dnia.

Na zdjęciu widać sernik z owocami trzymany na tacy.
Kraftowa – ciasto z cukierni Słodka

W planach koncerty i wystawy

Kraftowa dopiero się rozkręca, ale już niedługo napijecie się tu włoskich win, drinków, a także weźmiecie udział w wydarzeniach (w planach degustacje, wystawy i koncerty). Ja czekam na aperitivo we włoskim stylu – będę na pewno. Kawiarnię możecie odwiedzać od 8.00 do 18.00, w piątki i soboty będzie pracowała nieco dłużej (do 21.30), za to w soboty i niedziele da się wszystkim trochę wyspać i wystartuje 0 10.00.

Na zdjęciu widać logo kawiarni Kraftowa namalowane na ścianie.
Kraftowa – logo kawiarni

Podobne posty

Makaron z CBD, pappardelle o smaku zalewajki, a do tego zmieniający kolor „magiczny eliksir” – to ...
W Łodzi trwa jesienna edycja festiwalu Restaurant Week, która dla nas stała się idealną okazją do ...
Za nami piąta, a zarazem urodzinowa edycja Jemy w Łodzi Food. Było mnóstwo świetnego jedzenia, super ...