fbpx

Food truck

Nie wszystkie pojazdy mobilnej gastronomii znane z ubiegłego sezonu wyjechały na łódzkie ulice, ale w ich miejsce pojawiły się za to nowe koncepty. Sprawdzamy ich aktualną listę i miejsca stacjonowania.

Do Łodzi moda na food trucki dotarła w zeszłym roku – w przeciągu kilku miesięcy mieliśmy okazję poznać aż 10 nowych konceptów, które oferowały nam burgery, pizzę, zapiekanki czy pierogi. Niestety, jak w każdym biznesie, prowadzenie mobilnej gastronomi jest nieprzewidywalne i dwa z nich nie wróciły już na nasze ulice. Pierwszy to stacjonująca na OFF Piotrkowska Krova, która serwowała wegańskie burgery, drugi – Chili moi mili, w którym zjeść mogliśmy burgery i tortille inspirowane tytułowymi papryczkami. Lukę po Krovie wypełnił nowy Papuvege. Łączy je nie tylko miejsce stacjonowania, ale również wegańska kuchnia. W Papuvege ostatnią nowością są bułki bezglutenowe oraz burger z kalafiorem, reszta menu, włącznie z falafel-burgerami, pozostała bez zmian.

Fot: Papuvege

Po dłuższej przerwie powróciło Bystro. Food truck z zapiekankami działa głównie na Offie. Zazwyczaj zaczyna pracę popołudniami i karmi do późnych godzin nocnych( od 16.00 do północy od poniedziałku do czwartku, do 3.00 w piątek i sobotę oraz między 15.00 i 22.00 w niedzielę). Będąc poza centrum, zapiekanki zjemy także w W kółko dobre, gastronomii bywającej m.in. w Arturówku oraz na Stawach Stefańskiego. Serwowane są tu zapiekanki w dwóch rozmiarach: 25 oraz 50 cm(!) dla prawdziwych głodomorów. W swojej ofercie posiada ona również pozycje sezonowe, np. z truskawkami.

Fot: W kółko dobre

Mobilna GastroMachina jeździ po mieście, ale najczęściej spotkacie ją na Piotrkowskiej 217. Jej menu zmienia się z uwagi na sezon, ale również okoliczności. Food truck przygotowywał między innymi specjalne dania na urodziny sąsiadów: Szwalni Smaków i klubokawiarni All Star. Z tej okazji można tu było zjeść burgera z czekoladą, zaś obecnie spróbować można burgera z truskawkami, fetą i kolendrą oraz z bobem, gorgonzolą i miętą. Interesującym menu szczyci się też krążący po mieście Street Menu. Chyba najładniejszy z łódzkich food trucków oferuje przede wszystkim empanady, czyli tradycyjne pierogi o południowoamerykańskich korzeniach .

Fot: Mafiosso

Burgery zjemy także w otwartym w tym roku Mafiosso, stacjonującym na skrzyżowaniu ulic Piotrkowskiej i Mickiewicza (Piotrkowska 155). Menu jest stałe, ale co jakiś czas goszczą w nim pozycje specjalne jak np. propozycja z krewetkami tygrysimi, chili i awokado. Niedaleko Mafiosso znajdziemy dwa pojazdy należące do Przystani (tzw. Przystań oraz Przysiądź). W jednym składamy zamówienie, a w drugim możemy spokojnie zjeść – opcja bardzo przydatna przy nienajlepszej pogodzie. Niedawno otwarta Przystań reklamuje się głównie jako bajglownia, ale zjemy tu też hummusy oraz ryby z zaprzyjaźnionej wędzarni. Jak większość food trucków, Przystań także podróżuje, a ostatnio znaleźć można ją było na Open’er Festiwal. W to samo miejsce przeniósł się na czas trwania imprezy Pizza Truck, oferujący pizzę z pieca opalanego drewnem. Ta gastronomia jest chyba najbardziej mobilna spośród wszystkich łódzkich trucków, a miejsce jej stacjonowania właściciele określają jako „tam, gdzie są głodni ludzie”.

Fot: Park Cafe

Teraz czas na deser. Na początek Park Cafe, który wygrał nasze zestawienie najlepszych gofrów w Łodzi. Od niedawna dysponuje on już dwoma pojazdami. Jeden z nich najczęściej spotkamy w Parku Julianowskim i oprócz gofrów ze świeżymi owocami, znajdziemy tu także kawy, herbaty, czekolady i inne napoje. Zazwyczaj czynni są od 12.00 do 20.00 (w weekendy od 13.00), ale o spragnionych gości dbają także w letnie wieczory podczas Polówkowych projekcji filmowch. Pysznej kawy napijemy się również w Coffee Runnerze. Stacjonuje on przede wszystkim przy Piotrkowskiej 155 (obok Mafiosso), ale spotkamy go też na różnego typu eventach, ostatnio nawet we Wrocławiu.

Z ostatniej chwili! Do listy gastronomicznych pojazdów dołącza Małe Conieco z gałkowymi lodami. Obiecujemy, że w przyszłym tygodniu napiszemy o nich znacznie więcej.

Podobne posty

Na to otwarcie czekałyśmy długo i niecierpliwie. Od kilku dni możemy już odwiedzać Phở by Lilly Tran ...
Drugi Montag przy Piotrkowskiej Choć nowy Montag przy Piotrkowskiej 111 działa już od jakiegoś ...
Wiosenna edycja Restaurant Week rusza już w środę Restaurant Week w Farina Bianco Z otwarciem ...