Kulinarna jesień w restauracjach
Na poprawę nastroju w chłodne, listopadowe popołudnia i wieczory warto wybrać się do restauracji i smacznie zjeść. Sprawdźcie, co będzie się działo w łódzkich lokalach.
Śniadanko Festival
Sześć łódzkich restauracji dołączyło do ogólnopolskiego wydarzenia Śniadanko Festival. W ramach imprezy możecie w każdym z lokali zjeść pyszne śniadanie w promocyjnej cenie 9 zł. Aby to zrobić należy zarezerwować posiłek za pośrednictwem strony lub aplikacji Everytap. W Łodzi festiwalowe śniadania przygotowały Cafe Loft, DaVella, Drukarnia Skład Wina & Chleba, Pozytyvka, Spółdzielnia oraz Szyby Lustra. W menu znalazło się wszystko od jajek, poprzez kanapki, aż po naleśniki. Festiwal potrwa do 20 listopada.
Lokal idzie na grzyby
A właściwie poszedł na grzyby, wrócił z zapasem leśnych przysmaków i zaprasza przez cały weekend na grzybowe dania specjalne. W sobotę i niedzielę (5 – 6 listopada) zjecie w Lokalu smażone kopytka z duszonymi w maślanej emulsji borowikami, szalotką i szałwią (21 zł), konfitowane udko z kaczki z grzybowym demi glace, puree ziemniaczano dyniowym, i smażonymi grzybami i śliwkami na maśle z tymiankiem (30 zł) i specjalny, leśny deser (15 zł). Na miłośników śniadań czekała będzie jajecznica z grzybami. Grzybowe menu jest także promocją nowej, sezonowej karty restauracji.
Turecki brunch w Jaffie
W najbliższą niedzielę Jaffa zaprasza na wyjątkowy brunch, podczas którego podane zostaną wegańskie dania kuchni tureckiej. Kto zna Turcję choć trochę, wie zapewne, że kulinarnie jest to kraj bardzo mięsny, więc opracowanie menu wymagało pewnego wysiłku. Pomógł w tym pochodzący z Turcji Ilhan Durukan, który od pewnego czasu pracuje w Jaffie. W menu pojawią się głównie mezze i desery, ale będzie ich sporo. Odpowiednią atmosferę w lokalu stworzy współczesna muzyka i kultura turecka prezentowana podczas brunchu. Wydarzenie zorganizowane jest w formule „płacisz raz i jesz, ile chcesz”, a koszt udziału wynosi 35 zł od osoby. Brunch rozpocznie się o 10.30.
Warsztaty kulinarne „Łódzka Kuchnia Czterech Kultur”
W sobotę, 12 listopada, w studiu kulinarnym Baccaro rozpocznie się cykl warsztatów poświęconych łódzkiej kuchni czterech kultur. Uczestnicy będą mieli okazję poznać sekrety kuchni łódzkich Niemców, Żydów, Rosjan i oczywiście Polaków. Na pierwszy ogień pójdzie kuchnia żydowska. Opowie o niej Zbyszek Kopycki, szef kuchni restauracji Cud miód. Pod jego okiem uczestnicy nauczą się przyrządzać klasyczne dania kuchni Żydów aszkenazyjskich. Zajęcia rozpoczną się o godzinie 16.00, a koszt udziału wynosi 170 zł od osoby. W ich trakcie będziecie mogli kupić książkę kulinarną Łódzka Kuchnia Czterech Kultur.
Smakujemy Niepodległość
Kolejny rok z rzędu, organizatorzy Festiwalu Dobrego Smaku zapraszają w listopadzie do łódzkich restauracji na dania z gęsiny i desery z jabłek. W weekend od 11 do 13 listopada 19 lokali przygotuje dla gości przysmaki z gęsi lub jabłek w cenie 25 zł za danie główne i 12 zł za deser z napojem. Więcej na ten temat przeczytacie u nas już wkrótce.