Fot.: jannoon028 – www.freepik.com

Instagram jest pełen pięknych zdjęć jedzenia i świetnych przepisów kulinarnych. Z tej gęstwiny zawsze staramy się wyłuskać ciekawe profile z łódzkim rodowodem. Mamy w naszym mieście utalentowanych blogerów, którzy gotują i dzielą się przepisami, którzy często pojawiają się na naszej stronie. Ale dzisiaj poszłyśmy w innym kierunku – wybrałyśmy dla was 5 kont na Instagramie łódzkich twórców, którzy wychodzą daleko poza piękne zdjęcia i świetne przepisy. Zdecydowanie powinniście ich poznać!

Dare to Cook – dla miłośników kulinarnych wojaży

Zaczynamy od jednej z naszych ulubionych fotografek kulinarnych – Magdy Klimczak, autorki profilu Dare to Cook. Magdę poznałyśmy jakieś 147 lat temu, jeszcze jako blogerkę kulinarną, i miałyśmy od tamtej pory przyjemność wielokrotnie z nią współpracować. Chociaż na profilu Dare to Cook nadal znajdziecie czasem autorskie przepisy (świetne swoją drogą), to królują na nim wspaniałe zdjęcia z niezwykle ciekawych miejsc, z którymi Magda współpracuje jako fotografka. Podróżuje po całej Polsce (i nie tylko), odwiedza świetne restauracje i przede wszystkim lokalnych producentów żywności. Śledząc jej profili bez trudu zaplanujecie kulinarne wyprawy do magicznych miejsc w całym kraju, a przede wszystkim dowiecie się o ich istnieniu.

Posypane – dla cukierników żądnych wiedzy

Posypane to profil Asi Banad – utalentowanej cukierniczki i (nie bójmy się tego słowa) edukatorki. Asia od dawna prowadzi blog Posypane, na którym dzieli się przepisami na słodkości i wypieki, a jej konto na Instagramie wypełniają zdjęcia bajecznych ciast, ciasteczek, tortów, deserów i wypieków. Ale to nie wszystko, bo jak napisałyśmy, Asia ma serce edukatorki i wielki talent do dzielenia się wiedzą w niezwykle ciekawy sposób. Często prowadzi warsztaty w studiu Book&Cook, natomiast kwarantanna dała jej motywację do stworzenia świetnego podcastu „Niech jedzą ciastka!” (dostępnego na Spotify i Apple Podcasts). W około półgodzinnych odcinkach Asia porusza słodką tematykę wypieków, opowiada historie kulinarne i ciekawostki, zachwyca się i zgrzyta zębami. Słucha się jej wspaniale! Śledząc jej profil z pewnością poszerzycie swoją wiedzę cukierniczą.

Maciej Nowicki – dla miłośników wina, zwłaszcza polskiego

Korzystając z okazji chciałybyśmy przede wszystkim wytknąć Maciejowi zdradę łódzkości! Jakiś czas temu opuścił bowiem najlepsze miasto w Polsce i wyprowadził się do Warszawy. Dlatego też jego obecność w tym zestawieniu jest odrobinę naciągana, ale wybaczamy mu, bo jest po prostu świetnym gościem z wielką, imponującą wiedzą o winie. Zwłaszcza winie polskim. Maciej jest redaktorem portalu Winicjatywa i magazynu Ferment, gdzie pisze o krajowych winnicach i winach. Swoją wiedzą w długich postach dzieli się też na Instagramie. Jeśli chcecie przekonać się, jak dynamicznie i w jak dobrym kierunku rozwija się polskie winiarstwo, to zdecydowanie jest to profil dla was. Przy okazji, chociaż z innej socialowej beczki ogromnie zachęcamy was do śledzenia strony DNO DEN na Facebooku, której współtwórcą jest redaktor Nowicki. Możecie na nim poczytać, posłuchać i pooglądać materiały o najgorszych winach prezentowane w formie bardzo zabawnych postów i live’ów.

Jakub Wilczek – dla miłośników fotografii kulinarnej

Kolejny super utalentowany fotograf na naszej liście i kolejny przykład na to, jak inspirująca dla niektórych twórców okazała się kwarantanna. Jakub Wilczek robi fantastyczne zdjęcie kulinarne i współpracuje z wieloma łódzkimi restauracjami. Jego profil na Instagramie wypełniają przepiękne fotografie jedzenia, od których oglądania zaczyna mimowolnie burczeć w brzuchu. I już dla samych tych zdjęć warto jego profil śledzić, ale jest coś jeszcze. W trakcie kwarantanny Jakub zaczął publikować filmy skierowane do amatorów fotografowania jedzenia (również smartfonami), w których dzieli się swoją wiedzą o fotografii i pracy fotografa. Na razie ukazały dwa odcinki, ale mamy nadzieję, że niedługo zobaczymy ich więcej.

Spiżarnia Rydzyńska – dla poszukiwaczy lokalnych produktów

To wyjątkowy profil w naszym zestawieniu, bo nie należy do twórcy, a do firmy. A konkretnie sklepu. Spiżarnia Rydzyńska to działające w Konstantynowie Łódzkim delikatesy ekologiczne ze świetną ofertą produktową. Warto je znać, jeśli cenicie sobie wysoką jakość składników, z których gotujecie i zakupy od lokalnych producentów, ale to nie jedyny powód, dla którego powinniście śledzić ich profil. Twórcy Spiżarni Rydzyńskiej publikują na nim ciekawe posty, w których prezentacji produktów towarzyszy informacja o tym skąd pochodzą i jak są produkowane. Poznacie lokalnych producentów, ludzi z pasją i przekonacie się, że dla wielu osób EKO to nie tylko chwytliwa marketingowo naklejka na opakowanie.

A wy? Macie swoje ulubione Instagramowe konta związane z Łodzią? Podzielcie się z nami swoimi typami w komentarzach.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...