Kulinarne urodziny Łodzi (i nie tylko)

W najbliższy weekend Łódź świętowała będzie swoje 594. urodziny. Na łodzian czeka wiele atrakcji, ale my skupimy się oczywiście na tych kulinarnych. Zobaczcie, co będzie się działo.

Główne obchody urodzin miasta będą się odbywały na Placu Wolności i w Manufakturze, więc właśnie tam zaczynamy naszą kulinarną podróż przez weekend. Restauracja Bawełna w prezencie urodzinowym przygotowała 594 darmowe desery, które czekają na odbiór od soboty od godziny 12.00. Aby otrzymać słodki upominek należy w sobotę przyjść do Manufaktury, zrobić sobie zdjęcie na ławeczce #jestesmyzlodzi, która stoi na tyłach budynku dawnej straży pożarnej albo w ogródku Bawełny z ich ramką #kochamBawelne. Następnie należy je opublikować na Instagramie i cieszyć się pysznym creme brulee z musem porzeczkowym. Jeśli nie korzystacie z Insta, po prostu przyjdźcie do restauracji i na jednej ze specjalnych pocztówek napiszcie życzenia dla Łodzi z okazji nadania jej praw miejskich.

Rajskie Jadło - kapuśniak z prażokami fot. FB Rajskie Jadło Manufaktura

Urodziny miasta świętowało będzie też Rajskie Jadło. Przez cały weekend w lokalu w Manufakturze będzie można zjeść najbardziej klasyczne danie z menu kuchni łódzkiej: kapuśniak z prażokami w specjalnej cenie 5,94 zł nawiązującej do wieku miasta. Przy okazji wizyty w Manufakturze będziecie też mogli posłuchać koncertów, które zaplanowano w związku z obchodami urodzin.

Grillowanie w Fatamorganie

Świętowały będą także inne łódzkie restauracje i kawiarnie. Fatamorgana na Księżym Młynie zaprasza w sobotę na wielkie grillowanie. Między 14.30 a 21.00, poza daniami z karty będziecie tu mogli zamówić dania prosto z rusztu.

Natomiast w Hort Cafe, od piątku do niedzieli czekają na was specjalne promocje. Na hasło „Kocham Łódź” oferujemy w kawiarni na Piotrkowskiej 106/110 otrzymacie 20% rabatu na desery łódzkie, czyli puchary lodowe: Deser Tuwima, Secesja Piotrkowskiej, Bal u Poznańskiego i Ziemia obiecana. W cukierniach przy Piotrkowskiej i Zgierskiej 2 zgarniecie zaś 20% rabatu na wszystkie torty.

Fish Market w MOTYWACH

Przez cały weekend na urodzinowe ucztowanie zapraszają też MOTYWY. Od piątku do niedzieli potrwa tu urodzinowy Fish Market, czyli weekend z rybami i owocami morza. Na gości czekają przystawki, dania główne i pieczone w całości ryby. W menu między innymi: ceviche, ostrygi (na dwa sposoby) przegrzebki, labraks, krewetki tygrysie, kalmary, vongole, szproty i wiele innych przysmaków. Do tego szeroki wybór piw kraftowych, nowe wina i koktajle.

Festiwal Lodów Rzemieślniczych na Piotrkowskiej

Mamy nadzieję, że w urodzinowy weekend pogoda dopisze, bo czeka na nas spora, lodowa atrakcja. Strefa Piotrkowska 217 zaprasza na specjalną edycję Festiwalu Lodów Rzemieślniczych, która wyjątkowo odbędzie się na deptaku ulicy Piotrkowskiej, na odcinku pomiędzy ul. Jaracza a ul. Rewolucji 1905 r. W sobotę i niedzielę swoje lodowe specjały zaprezentują tam wystawcy z Łodzi i nie tylko. Uczestnicy będą mogli spróbować lodów wyrabianych metodą manufakturową o najróżniejszych smakach, jak np. palone masło, czekoladowe z solą himalajską, marcepan, sernik z daktylami itp. Lody tego dnia przygotuje łącznie 10 lodziarni, w tym m.in. Lód Miód, Łodziarnia – lody na okrągło, Szarlotka Cafe, Lody na kole, czy Bangkok – lody tajskie. Oprócz lodów będzie tu mogli spróbować specjałów barbecue autorstwa Przemka Wilocha, szefa kuchni Chill Bistro&Bar.

Wieczory z Aperitivo w Tari Bari

Nie tylko urodzinami miasta żyje w ten weekend kulinarna Łódź. W czwartek warto odwiedzić Tari Bari, które w nowej lokalizacji rozpoczęło cykl wieczorów z Aperitivo. W każdy czwartek, od godziny 18.00 rusza tu bufet, z którego możecie korzystać do woli kupując drinka (również w opcji bezalkoholowej) w cenie od 30 do 35 zł. Do spróbowania sporo dań z oferty restauracji – od przystawek, poprzez pasty, aż po dania z pieca. Wkrótce w ramach wieczór z Aperitivo rozpocznie się również cykl koncertów na świeżym powietrzu.

Kolacja degustacyjna w Filharmonii Smaku

Restauracja Filharmonia Smaku przy Pabianickiej 132 zaprasza na wyjątkową kolację degustacyjną pt. Lato w Mieście 2017. Jej autorem jest szef kuchni lokalu Kamil Skrok, który zaprezentuje dania inspirowane najlepszymi smakami lata. Pięciodaniowa uczta przygotowana zostanie z wykorzystaniem sezonowych, polskich owoców i warzyw, wędzonych ryb i kaczki. Kolacja odbędzie się w dwóch turach: o 17.00 i 20.00, a koszt udziału wynosi 99 zł od osoby.

Kolacja degustacyjna w Fatamorganie

W niedzielę, 30 lipca, na kolację degustacyjną zaprasza również restauracja Fatamorgana na Księżym Młynie. Ta uczta przygotowana zostanie we współpracy z wine barem Dwa przez Cztery (Roosevetla 2/4). Spróbujecie tu aż ośmiu dań, a każde podane zostanie i odpowiednio dobranym winem. W menu między innymi: chłodnik z ogórków małosolnych z melonowym sorbetem, ruski pieróg z boczkiem, żabnica z chorizo, noga z gęsi z nektarynkami czy aż dwa rodzaje deseru. Do tego wina z całego świata. Kolacja rozpocznie się o godzinie 16.00, a koszt udziału wynosi 160 zł od osoby.

Book&Cook ChillOut Bar

Zestawienie zakończymy kieliszkiem czegoś mocniejszego. Studio kulinarne Book&Cook w OFF Piotrkowska w piątek i sobotę zaprasza do Book&Cook ChillOut Baru. Studio ponownie otworzy się dla wszystkich, którzy będą mieli ochotę rozpocząć tutaj wieczór. Na gości czekał będzie tym razem bufet specjałów kuchni bliskowschodniej przygotowanych przez Martę Edmunds i mnóstwo pysznych drinków. Na żywo zagra 2M Acoustic Trio. ChillOut Bar czynny będzie od 19.00 do północy.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...