Kulinarne wydarzenia tygodnia
Jeśli spędzacie lato w mieście, to mamy dla was kilka pomysłów jak zagospodarować wolny czas, a przy okazji smacznie zjeść i lepiej poznać łódzką gastronomię. Sprawdźcie, co będzie się działo w najbliższych dniach.
Kino Kulinarne
Zaczynamy szybką przypominajką, że jeszcze do jutra trwa w Łodzi Kino Kulinarne, czyli filmowo-kulinarna uczta odbywająca się w ramach festiwalu filmowego Transatlantyk. W pięknych wnętrzach EC1 odbywa się cykl kolacji przygotowanych przez świetnych szefów kuchni. Każda z nich inspirowana jest filmem, którego pokaz poprzedza ucztę. Jutro ostatnia okazja, aby dołączyć do wydarzenia. Kolację inspirowaną filmem „Wielkie otwarcie” przygotuje Przemysław Wieloch – szef kuchni łódzkiej restauracji Heksagon.
Hamra Hummus Day
W czwartek prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników hummusu (czyli dla każdego, kto posiada prawidłowo funkcjonujące kubki smakowe). Restauracja Hamra (Piotrkowska 89) rozpoczyna cykl wakacyjnych uczt w libańskim stylu z hummusem w roli głównej. Przez całe lato, w każdy czwartek w ofercie lokalu pojawią się hummusy w różnych smakach, które będzie można zamawiać w zestawach po trzy (w cenie 24 zł) lub po pięć (za 38 zł) z dodatkami. Do tego możecie zamówić mołdawskie wino na kieliszki lub karafki. To fajny pomysł na kolację ze znajomymi, a dodatkowo zamawiając taki hummusowy zestaw zgarniecie 10% rabatu na dania z menu Hamry.
Pintxos Day w Las Tablas
Zostajemy w podwórku przy Piotrkowskiej 89, gdzie również w czwartek odbędzie się też inne kulinarne wydarzenie. Tym razem będzie hiszpańsko, bo restauracja Las Tablas zaprasza na Pintxos Day. Pintxos to baskijskie przekąski, podobne do popularnych w innych częściach Hiszpanii tapasów, chociaż częściej przypominają koreczki. Będziecie mogli spróbować ich w czwartek (18 lipca) od 18.00. i to próbować do woli. Wydarzenie ma charakter „all you can eat”, czyli płacicie raz 49 zł i jecie do woli. Dodatkowo płacąc otrzymacie żeton, który w barze można wymienić na drinka. Dla gości wieczoru zagra zespół Latina.
Gastronomiczna gra miejska
W piątkowy wieczór (19 lipca) możecie wziąć udział w ciekawym wydarzeniu – gastronomicznej grze miejskiej organizowanej przez W Łodzi o co chodzi. W ramach zabawy będziecie mieli okazję poznać łódzką historię od jej kulinarnej strony i dowiedzieć się co można było zjeść i wypić w restauracjach naszego miasta pod koniec XIX wieku. W wydarzeniu możecie wziąć udział sami, ale najciekawiej będzie zebrać drużynę i bawić się ze znajomymi. Koszt udziału wynosi 20 zł od osoby, a w grupach powyżej 3 osób, jedna osoba dołącza gratis. Zgłoszenia możecie wysyłać na adres: wlodziocochodzi@onet.pl.
Bałkański weekend w Bubamarze
Restauracja Bubamara w Manufakturze zaprasza natomiast na drugą edycję Bałkańskiego Weekendu, który tym razem będzie stał pod znakiem grilla i owoców morza. Od piątku do niedzieli w lokalu dostępne będzie specjalne menu degustacyjne, w którym znajdziecie zupę z ośmiorniczką i grzybowymi ravioli, mule w sosie winnym i tartę rabarbarową (cena zestawu to 85 zł). Każdego dnia na ruszcie wielkiego grilla znajdującego się w restauracji wylądują kaczki, prosiaki i jagnięta w całości. Mięso będzie można zamawiać na porcje w zestawie z opiekanymi ziemniakami lub domowymi frytkami i sałatką w cenie 45 zł. W sobotę od godziny 15.00 bałkańską muzykę zagra DJ Balkan Valkan.