Kulinarny koniec września
Ostatnie dni września będą obfitowały będą w łódzkich restauracjach w otwarcia, urodziny i spotkania.
Zaczniemy już jutro, w piątek 25 września w kawiarni podróżniczej Daleko Blisko. O godzinie 21.00 rozpocznie się tu ostatnie spotkanie z cyklu Lato z salsą na OFFie. Przez całe wakacje szkoła tańca Urban Dance Zone organizowała tu bardzo taneczne spotkania z salsą. Można było poznać tajniki tego tańca i bawić się do rana na imprezach latino. Nie inaczej będzie w najbliższy piątek. Spotkanie rozpoczną warsztaty zmysłowej bachaty, po których ruszy całonocne party.
Sobotę zaczniemy natomiast na słodko Parapetówką Babkarni. Babkarnia zmieniła adres i z lokalu przy Struga przeniosła się na Piramowicza 2. Choć sprzedaż w nowym miejscu ruszyła już wczoraj, to na sobotę zaplanowano oficjalne otwarcie. Od 11.00 do 17.00 czekają tu na was pokazy w wykonaniu autorki większości słodkich wypieków – Olgi. Będzie też można spróbować ba beczkowych przysmaków i napojów.
Również w sobotę swoje pierwsze urodziny świętowała będzie naleśnikarnia Pan Kejk. Całodniowa impreza odbędzie się pod znakiem zagadek organizowanych wspólnie z ekipą The Game Łódź. W lokalu staną dwa stoły, przy których będzie można zagrać w gry typu room escape (ucieczka z pokoju). W rozgrywkach zmierzą się drużyny, z których najlepsza wygra zaproszenia do naleśnikarni oraz vouchery do The Game. Dodatkowo na gości Pan Kejka czekały będą zagadki z nagrodami i torciki urodzinowe.
W nadchodzący weekend warto też odwiedzić restaurację Peperoncini, która świętowała będzie drugie urodziny. Z tej okazji w karcie restauracji zagoszczą dania, jakich zazwyczaj w niej nie znajdziecie. Będzie zatem vitello tonnato, czyli cielęcina w tuńczykowym sosie, maccheroni z borowikami w serowym sosie, makaron z serem taleggio, speckiem i radicchio oraz pizza Trentina z mozzarellą, serem taleggio, speckiem i radicchio.
Mamy też coś dla miłośników kawy. W środę 28 września, w kawiarni Owoce i Warzywa odbędzie się szóste spotkanie Ligi Baristów. Tematem warsztatów będą alternatywne metody parzenia kawy, a poprowadzi je Basia Szafarz – basistka, trenerka i manager Owoców i Warzyw. Jeśli chcecie poznać świat aromatycznych naparów z kawy, dowiedzieć się jaka jest różnica pomiędzy Drip’em, Chemex’em, Syfonem i Aeropress’em oraz jak przygotować pyszną kawę bez ekspresu przybywajcie do OiW. Koszt udziału w warsztatach wynosi 30 zł.