Kulinarny Łódź Design Festival
Jednym z trzech głównych bloków tematycznych tegorocznej edycji Łódź Design Festival jest spożywanie. Jedzeniu i tematom okołokulinarnym poświęcone będą wystawy, konferencja i warsztaty, ale nie tylko.
Łódzki Festiwal Designu nie znajduje się zazwyczaj w obszarze zainteresowań ekipy Jemy w Łodzi, ale w tym roku jest inaczej. Program rozpoczynającej się jutro edycji tego największego w Polsce wydarzenia poświęconego projektowaniu podzielony został na trzy bloki tematyczne, z których jeden zatytułowany jest Spożywanie. Nazwa może niezupełnie zachęcająca, ale chodzi najogólniej mówiąc o szeroko rozumiany food design, czyli projektowanie jedzenia i produktów z jedzeniem związanych.
Wystawa Food | Design | Humanity
Blok składa się z kilku części i różnych wydarzeń. Przede wszystkim w ramach Programu Głównego festiwalu odbędzie się wystawa Food | Design | Humanity. Jej kuratorami są Sonja Stummerer i Martin Hablesreiter tworzący duet Honey&Bunny, którzy spróbują udowodnić widzom, że food design obecny jest w naszym codziennym życiu, a sami często jesteśmy jego współautorami. Na trzech długich stołach utworzą instalacje z produktów znalezionych między innymi w polskich supermarketach, na targowiskach, w piekarniach, delikatesach, cukierniach czy stołówkach. Całość ma być smakowita i pełna humoru. W ramach festiwalu odbędzie się też światowa premiera książki Sonji i Martina pt. Eat Design.
Wystawy towarzyszące
Oprócz wystawy głównej odbędzie się także kilka wystaw towarzyszących. Poświęcone będą temu, w czym serwujemy jedzenie i jak jemy (Art Food, Wokół Stołu i The Wishing Table). Najciekawszą spośród wystaw towarzyszących jest naszym zdaniem prezentacja zdjęć z książki Głodna Planeta, której autorami są fotoreporter Peter Menzel i jego żona, pisarka Faith D’Aluisio. Ich projekt ilustruje zwyczaje żywieniowe 30 rodzin z 24 krajów, z których każda została poproszona o jednorazowy zakup typowego tygodniowego zasobu jedzenia, a następnie została sportretowana na jego tle. Na zdjęciach zobaczyć możemy między innymi matkę z pięciorgiem dzieci z Darfuru w obozie uchodźców w Czadzie, która wydaje tygodniowo na jedzenie niecałe 2 dolary, a potem czteroosobową rodzinę z Niemiec, która w tym samym czasie zostawia w sklepach blisko 500 dolarów.
Konferencja Food | Design | Humanity
W niedzielę 20 października odbędzie się konferencja Food | Design | Humanity. W jej trakcie wystąpią przedstawiciele społeczności akademickiej, branży spożywczej, food designu i aktywiści z całego świata. Prelekcje i dyskusje podzielone będą na trzy bloki tematyczne poświęcone produktom żywnościowym i ich technologii, projektowaniu oraz człowieczeństwu. Będzie można posłuchać wykładów między innymi o food designie w różnych ujęciach, gastronomii molekularnej, a także o wpływie sytuacji żywnościowej na nasze życie. Udział w konferencji kosztuje 80 zł (50 zł po rejestracji).
Warsztaty dla małych i dużych
W ramach Łódź Design Festival odbędą się także warsztaty dla dzieci i dorosłych. Na maluchy czekał będzie Grzegorz Łapanowski i jego Szkoła na Widelcu. Kucharz znany z licznych programów telewizyjnych poprowadzi zajęcia pt. Smaki jesieni, czyli skąd się bierze dynia. Warsztaty Green food design dla dorosłych przygotowała zaś Agata Bielska z Miejskiej Kuchni Roślinnej. Wspierając się wiedzą z zakresu współczesnej dietetyki i tradycyjnej medycyny chińskiej, Agata przekonywała będzie, że sposób cięcia warzyw i owoców, techniki przygotowania czy łączenia składników wpływają na skład chemiczny potraw, a co za tym idzie, na ich właściwości odżywcze i lecznicze.
Informacje praktyczne
Większość wydarzeń związanych z Festiwalem Designu odbywa się w Centrum Festiwalowym mieszczącym się w budynku dawnej tkalni fabryki włókienniczej Naum Eitingon i Ska przy ulicy Targowej 35. Wydarzenie potrwa od 17 do 27 października.