Kulinarny październik w Łodzi
Rozpoczynający się właśnie miesiąc będzie obfitował w mnóstwo ciekawych, kulinarnych wydarzeń. Będą festiwale, spotkania, targi i szkolenia. Sprawdźcie, dokąd warto się wybrać.
Zielone Smaki Łodzi po raz piąty
Zaczynamy roślinnie. Już 11 października ruszy piąta edycja festiwalu Zielone Smaki Łodzi, który poświęcony jest kuchni wegańskiej. Przez cztery dni (do 14 października) łodzianie będą mogli odwiedzać festiwalowe restauracje i próbować ich propozycji przygotowanych pod hasłem „Pieprz i Wanilia”. Lokale przygotowują dania główne w cenie 14 zł i desery w cenie 8 zł. Wszystkie oceniać można w internetowym plebiscycie, a swoich faworytów wybierze również specjalne jury. Ale Zielone Smaki Łodzi to także wydarzenia towarzyszące. Będziecie mogli wziąć udział w spotkaniach, wykładach i warsztatach – między innymi tych poświęconych roślinnej kuchni na jesień, które w studiu Book&Cook poprowadzi Dominika Wójciak, zwyciężczyni trzeciej edycji polskiego Master Chef’a. Więcej o festiwalu przeczytacie u nas już wkrótce.
Jesienna edycja Restaurant Week
Po kuchni roślinnej pora na kolejny znany łodzianom festiwal. Jesienna edycja Restaurant Week ruszy 17 października i potrwa aż do końca miesiąca. Już dzisiaj możecie rezerwować stoliki na stronie www.restaurantweek.pl. Czeka na was ponad 20 festiwalowych restauracji, a każda z nich przygotuje popisowe, trzydaniowe menu (przystawka, danie główne, deser) w cenie 49 zł. Tym razem inspiracją dla szefów kuchni jest hasło „Destynacja restauracja”, które odnosi się do kulinarnych podróży, w jakie zabierają swoich gości festiwalowe restauracje. Na gości, jak zawsze, czekają też niespodzianki od partnerów Restaurant Week oraz wydarzenia towarzyszące. Będzie między innymi przedfestiwalowa impreza w klubie Abracadabra, komentowana degustacja win z USA w Dwa Przez Cztery, spotkanie poświęcone Indonezji w Klubie Podróżników Keja oraz warsztaty kulinarne z szefami kuchni restauracji uczestniczących w Festiwalu w studiu kulinarnym Baccaro.
Jesienny Street Food Festival
Na Zielone Smaki i Restaurant Week przyjdzie nam jeszcze trochę poczekać, ale i wcześniej będzie co zjeść. Już w najbliższy weekend, od 5 do 7 października, podwórko przy Piotrkowskiej 217 zaprasza na 20 już edycję łódzkiego Street Food Festivalu. Możecie spodziewać się ulubionych food trucków i jedzenia ulicznego z całego świata. W piątek dla gości wydarzenia zagra DJ Ex-Us, a w sobotę wystąpi zespół Blue Juke.
Targi Natura Food
Kolejny październikowy weekend to kolejna edycja targów żywności ekologicznej Natura Food, którym towarzyszą targi ekologicznego stylu życia beECO. Impreza trwa od piątku, 12 października do niedzieli, 14 października i odbywa się w hali Expo przy Al. Politechniki 4. Targi to dobra okazja do poznania oferty polskich i zagranicznych producentów i dystrybutorów ekologicznych produktów. Co roku pojawia się na nich kilkuset wystawców i tysiące odwiedzających. Natura Food to również konkurs Urzędu Marszałkowskiego „Tygiel Smaków”, podczas którego nagradzane są najlepsze produkty naszego regionu. My zaś mamy przyjemność już po raz kolejny zasiadać w jego jury.
Szkolenia dla restauratorów
A skoro już o nas mowa… W październiku, we współpracy z IdeaHub, darmową przestrzenią coworkingową w Manufakturze, zaprosimy łódzkich restauratorów na dwa bezpłatne szkolenia. Pierwsze, już 4 października o godzinie 19.00 poprowadzi Iza Borowska, która opowie o tym, jakie błędy najczęściej popełniają początkujący restauratorzy i jak ich uniknąć. Skupi się na problemach, z jakimi borykają się osoby stawiające pierwsze kroki w branży gastronomicznej i podpowie, jak sobie z nimi radzić. Tydzień później, Agata Zarębska zaprosi na szkolenie poświęcone skutecznej obsłudze gości i technikom upsellingu, czyli zwiększania wartości rachunku. Na oba spotkania obowiązują zapisy, które przyjmowane są mailem na adres: drewnowska@ihub.pl.