Chill Fabric - fot FB

Nadchodzący tydzień zapowiada się w łódzkich restauracjach niezwykle różnorodnie. Zjemy dużo pomidorów, pogrillujemy, „pochillujemy” – prawdziwe, upalne, kulinarne lato w mieście.

 

Urodziny Piwoteki Narodowej - fot. FB

Woonerf na 6.Sierpnia jest z nami już rok! Z tej okazji organizuje dzisiaj swoje urodziny, a na nich takie atrakcje jak „grill xxl”, liczne degustacje oraz obowiązkowy tort. Poza tym znajdziemy tam trampoliny, kącik japoński i inne rozrywki dla małych i dużych. Impreza zaczęła  się już o 12, ale potrwa do 22, więc zdążycie jeszcze tam wpaść. A to jeszcze nie koniec urodzin. Dzisiaj swoje czwarte urodziny świętuje również Piwoteka Narodowa. Z tej okazji swój debiut będą miały trzy nowe, rzemieślnicze piwa, a na wieczór zaplanowano jam session zespołu KVRTZ wraz Olą Wiktorko.

Brunch w Jaffie - fot FB

W niedzielę zapraszamy natomiast do Jaffy na comiesięczny wegetariańsko-wschodni brunch. Tematem tej edycji są pomidory i znajdziemy je w niemal każdej oferowanej przez lokal potrawie – nawet w deserze, którym będzie pomidorowe brownie z chili. Poza tym w stałym zestawie brunchowym: hummusy, konfitury i pieczone na miejscu chałki. Jeść będzie można między 11.00  a 14.00, a cena talerzyka to 25 zł, jak zwykle w ofercie „jesz ile chcesz”.

Cesky film pomidory

Pomidorowe wariacje znajdziemy także w nowym, letnim menu Cesky’ego Filmu, tym razem w połączeniu z mięsem (filet z kurczaka marynowany z młotkowanym pieprzem, podany na risotto z pomidorami – 36 zł) i krewetkami z salsą pomidorową i czosnkiem – 28 zł. W wersji lżejszej zjemy gaz pacho (12 zł) i kalafiora z pomidorami i ciecierzycą (19 zł).

Zupa & Chleb

Do niedzieli w Zupie & Chlebie trwa Tydzień z Mieszkiem I. Okazja brzmi bardzo historycznie, a tak naprawdę nawiązuje jedynie do portretu władcy na banknocie 10-złotowym. Do końca tygodnia każdą zupę zjemy tu za 10 zł, dobijając targu: władca za jedzenie. Ponadto we wtorek 11.08 od 12.30, w ramach comiesięcznych festiwali tematycznych będzie można skosztować tu zup rodem z Ameryki Północnej. Na chwilę obecną wiemy, że zagości zupa z Kansas, a każda kolejna będzie ujawniana systematycznie do dnia wydarzenia. Jeśli po zupie najdzie was ochota na coś grillowanego, w restauracji Ślepy Maks od dzisiaj do soboty od godz. 16 obowiązuje Grill Menu składające się z pięciu wypieczonych propozycji, takich jak pstrąg w bekonie z rozmarynem (22 zł) czy „brzuszek surowy z zaprawy prosto” (10 zł).

Na koniec przypomnijmy sobie jakie wydarzenia i promocje odbywają się cyklicznie przez całe lato, a nawet i dłużej. W Pikniku, który na czas remontu ul. Traugutta serwuje tylko pizze i makarony oraz lunche na telefon, w każdy poniedziałek po godzinie 16.00 pizzę zjemy 50% taniej. W czwartki i niedziele o tej samej porze dowolny makaron zjemy z 20% rabatem. W każdą środę (16.00-21.00) w Szafie do każdego angielskiego dania English Martini lub Chocolate Cake z kawą bądź herbatą dostaniemy za 1 zł. Natomiast w każdy piątek w Manufakturze od godziny 19.00 restauracje serwują specjalne grillowe menu. Na gości czekają smaki z całego świata. Do wydarzenia dołączyła też indyjska restauracja Ganesh, która zamierza pokazać, że i ta egzotyczna kuchnia świetnie smakuje w wersji z rusztu.

W każdą sobotę w Parku Źródliska od 9.00 Tubajka organizuje Park Śniadaniowy. Zjemy tu prawdziwe śniadanie na trawie, połączone z całą masą dodatkowych atrakcji. W tym samym miejscu w niedzielę o 17 odbywają się Letnie koncerty w altanie. Muzycy z Akademii Muzycznej grać będą nam jeszcze do 23.08. Przed koncertem udać się możemy do Parku Poniatowskiego na Chill Fabric – wydarzenie promujące błogie leżenie i wypoczywanie na łonie miejskiej natury. W planach jest odpoczynek, również ten aktywny oraz dobre jedzenie i ładowanie akumulatorów na następny ciężki tydzień. 

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...