Kulinarny weekend w mieście
Nadchodzący weekend upłynie w łódzkich restauracjach pod znakiem wina i pysznego jedzenia. Sprawdźcie, co będzie się działo.
Riesling i szparagi w Dwa przez Cztery
Zaczynamy już jutro – w czwartek 18 maja w wine barze Dwa przez Cztery przy Roosevelta 2/4. W ramach obchodzonych na całym świecie tygodni rieslinga odbędzie się tu degustacja tego niemieckiego wina. Na gości czeka siedem gronowych propozycji z winnicy F. E. Trimbach, a koszt udziału wynosi 55 zł od osoby. To jednak nie wszystko. W piątek i sobotę do stałej ekipy wine baru dołączy Magda Klimczak z bloga Dare to Cook, która przygotuje dla gości wyjątkową ucztę ze szparagami w roli głównej. W weekendowym menu pojawi się między innymi chłodnik z sałaty i szparagów z chrzanowym musem z koziego sera i szparagową salsą czy azjatyckie congee z zielonymi szparagami. Do wszystkich dań dobrany zostanie oczywiście pasujący riesling.
Łódzki Festiwal Win Polskich w Klubie Wino
Na miłośników wina czeka w ten weekend więcej atrakcji. Chyba największą z nich będzie trzecia już edycja Łódzkiego Festiwalu Win Polskich, która odbędzie się w sobotę, 20 maja w Klubie Wino na terenie podwórka przy Piotrkowskiej 217. Podobnie jak w poprzednich latach, podczas imprezy będziecie mieli okazję spróbować najlepszych win z krajowych winnic. W głównej części wydarzenia, która potrwa od godziny 13.00 do 17.00 winiarze zaprezentują swoje produkty na stoiskach ustawionych w podwórku, a goście wyposażeni w kieliszki i książeczki degustacyjne będą mogli do woli pomiędzy nimi krążyć i próbować najlepszych gronowych trunków. Koszt udziału wynosi 25 zł od osoby i 5 zł zwrotnej kaucji za kieliszek. Więcej na temat Festiwalu przeczytacie na naszej stronie.
Tygodnie Rieslinga w Quale
Chcecie więcej wina? Proszę bardzo. Tygodnie rieslinga świętuje również restauracja Quale. Do 28 maja obowiązują tu specjalne ceny na rieslingi z oferty restauracji – za butelkę trunku zapłacicie 100 zł zamiast 138 zł, a za kieliszek 20 zł. Szef kuchni restauracji, Szymon Stach przygotował też specjalne propozycje dań idealnie komponujących się z niemieckim winem. Spróbujecie tu między innymi polików zębacza z avrugą i wędzonym twarogiem, pierożków dim sum ze ślimakiem i pomelo czy pieczeni z dzika z kiszonym śledziem i wiśniami.
Świetlicowy Restaurant Day
Imprezy Restaurant Day nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Chociaż od zeszłego roku nie jest już ona organizowana cyklicznie, to idea jednodniowych restauracji mocno zakorzeniła się w Łodzi. Jej weteranami są dzieciaki ze Świetlicy Podwórkowej przy Pomorskiej 54. W sobotę, 20 maja kolejny raz zaproszą was na ucztę, z której cały dochód przeznaczony zostanie na doposażenie świetlicy. Tym razem młodzi kucharze zaproszą na orientalną podróż z arabskimi smakami. Zjecie tu zupę z ciecierzycy z soczewicą, kuskus z papryką, oliwkami i kurczakiem oraz sałatkę z bulguru z pomidorami i pietruszką (ceny od 8 zł do 16 zł). Nie zabraknie też słodkości. Będzie arabska mahalabia i manaura oraz bardziej lokalny sernik na zimno, stefanka i brownie. Jednodniowa restauracja przy Pomorskiej 54 będzie czynna od 13.00 do 18.00.
Ponadto…
W czwartek, 18 maja warto wybrać się do Pop&Art na Placu Wolności na pierwsze spotkanie z cyklu Literatka, który poświęcony będzie literaturze i poezji. Gościem spotkania będzie Julia Szychowiak, która przeczyta fragmenty swojej twórczości i odpowie na pytania publiczności.
Reklama |
W sobotę, 20 maja w Before Food Market przy Piotrkowskiej 217 odbędzie się spotkanie z Fabiolą Ramon i Lianne Zoeteweij – przedstawicielkami związku drobnych producentów bananów Fairtrade ASOGUABO z Ekwadoru. Panie przedstawią kulisy hodowli bananów i opowiedzą o tym, czym jest fair trade i jakie korzyści daje rolnikom z krajów rozwijających się. Spotkanie rozpocznie się o godzinie 12.00.