Kulinarny weekend w Łodzi

Przed nami niezwykle smakowity weekend w Łodzi. Slow foodowe, śródziemnomorskie uczty, degustacje i warsztaty kulinarne to propozycje restauracji na nadchodzące dni.

Kolacja „Smaki Hiszpanii” w stylu slow food

Kolacja Smaki Hiszpanii Łódzkiego Convivium Slow Food

Już jutro, 24 stycznia, w Klubie Piotrkowska 97 Łódzkie Convivium Slow Food organizuje uroczystą kolację „Smaki Hiszpanii. W trakcie spotkania prowadzonego przez pochodzącego z Hiszpanii Gregorio Nuneza zaprezentowane zostanie bogactwo kuchni hiszpańskiej, a uczestnicy będą mogli spróbować zarówno ciekawych potraw, jak i win z tego regionu Europy. W menu na wieczór przygotowano zestawy klasycznych, hiszpańskich tapas z wykorzystaniem min. jamon serrano, sera owczego Montescura Denominacion de Origen Protegida, oliwy z oliwek, czy oliwek Delicias de Cadiz. Wśród dań pojawią się tortilla de patatas – tort ziemniaczany, Crema de puerros – zupa z porów, Bacalao al pil pil – dorsz z nutą papryczki piri piri oraz Paletilla de cordero asado – jagnięcina z pieca z zapiekanymi ziemniakami. Kolację urozmaici degustacja win z regionu La Rioja, a na deser lampka Cavy i słodka niespodzianka od organizatorów.

Koszt zaproszenia dla 1 osoby wynosi 120 złoty dla członków Slow Food i 130 złotych dla pozostałych. Szczegóły znajdziecie tutaj.

Weekend Nowych Smaków w Sofie

Niezwykle apetycznie zapowiada się weekend w Sofa Restauracja Bar Miejsce. W sobotę i niedzielę potrwa tu bowiem Weekend Nowych Smaków, w trakcie którego goście będą mogli spróbować nowych dań z oferty restauracji oferowanych w formie menu degustacyjnych. Uwielbiamy menu degustacyjne i życzyłybyśmy ich sobie jak najwięcej, a to, które szef kuchni Sofy przygotował na nadchodzący weekend wygląda rewelacyjnie: tatar z sarniny, gravlax z łososia (danie kuchni skandynawskiej z łososia peklowanego w soli), comber jagnięcy, kaczka w trzech odsłonach oraz „zaskakujący deser łączący kruchą bezę i sernik, nie taki jak zawsze”. Wszystkie dania zamówić będzie można w wydaniu klasycznym oraz w formie małych porcji, dzięki którym goście będą mieli możliwość spróbowania każdej z potraw. Najbardziej cieszy informacja, iż ma to być pierwsze z całego cyklu podobnych spotkań.

Cena pełnego menu (5 dań + lampka wina) – 59zł, menu skrócone (3 dania + lampka wina) – 39zł. Szczegóły znajdziecie tutaj.

Warsztaty kulinarne „Kulinarna Historia Rosji: bliny”

Warsztaty kulinarne

W niedzielę, 27 stycznia, Muzeum Rozproszone Litzmannstadt Getto organizuje kolejne już warsztaty kulinarne, które tym razem w całości poświęcone będą kuchni rosyjskiej, a w szczególności blinom. Wcześniejsze warsztaty poświęcone były m.in. kuchni żydowskiej, więc wszystkie powiązane są z historią Łodzi jako miasta czterech kultur. Spotkanie odbędzie się w Litera Cafe przy ul. Nawrot 7, a do wyboru są dwie grupy – jedna o godzinie 12.00 i druga o 17.00.

Koszt uczestnictwa – 20 zł. Szczegóły znajdziecie tutaj.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...